PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Vpis stanovanja v zemljiško knjigo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spoštovani!

Situacija je sledeča: pred dvema letoma sem kupil stanovanje v občini Celje. Naredil sem kupoprodajno pogodbo z prejšno lastnico, jo overil pri notarju. Ob nakupu sem preveril če je stanovanje pisano na njo in ugotovil da ni, gospa mi je zatrdila da ima kopije verige prodaje, ampak se zaplete tukaj.

Gospa je kupila polovico bloka stečajnega upravitelja takratne Emo orodjarne Celje in naredila kupoprodajno pogodbo za vsa stanovanja na eno listino, na tej listini se nahaja tudi moje stanovanje. Gospa mi je skopirala vse kopije in jih overila pri notarju kot kopija originalne pogodbe.

Ob podajanju vložka za vpis v zemljiško knjigo sem priložil vse to kopije in originale - overjene, vendar me je sodišče zavrnilo, z argumenotm, da more Gospa prvo prepisati stanovanja nase šele potem lahko osebno vložim vložek za vpis stanovanja na moje ime.Ampak ker ima gospa več kot 20 stanovanj pisanih .. in to je velik strošek z vpisom vseh stanovanj. Gospe sem ponudil da krije stroške vpisa in takse sam ampak je problem ker ne želijo vsi vpisat stanovanja v ZK.

Zadevo sem predal notarju, vendar ni nič naredil kot pa samo uredil etažno lastnino - postavitev ZAPISA ID znaka .. in predal sodišču ki pa je zadevo zopet zavrnil, notar pa mi je vzel 500€.

Povejte kaj lahko naredim, da dosežem vpis na kakšen način=

Hvala lp
kemch Napisal:Spoštovani!

Situacija je sledeča: pred dvema letoma sem kupil stanovanje v občini Celje. Naredil sem kupoprodajno pogodbo z prejšno lastnico, jo overil pri notarju. Ob nakupu sem preveril če je stanovanje pisano na njo in ugotovil da ni, gospa mi je zatrdila da ima kopije verige prodaje, ampak se zaplete tukaj.

Gospa je kupila polovico bloka stečajnega upravitelja takratne Emo orodjarne Celje in naredila kupoprodajno pogodbo za vsa stanovanja na eno listino, na tej listini se nahaja tudi moje stanovanje. Gospa mi je skopirala vse kopije in jih overila pri notarju kot kopija originalne pogodbe.

Ob podajanju vložka za vpis v zemljiško knjigo sem priložil vse to kopije in originale - overjene, vendar me je sodišče zavrnilo, z argumenotm, da more Gospa prvo prepisati stanovanja nase šele potem lahko osebno vložim vložek za vpis stanovanja na moje ime.Ampak ker ima gospa več kot 20 stanovanj pisanih .. in to je velik strošek z vpisom vseh stanovanj. Gospe sem ponudil da krije stroške vpisa in takse sam ampak je problem ker ne želijo vsi vpisat stanovanja v ZK.

Zadevo sem predal notarju, vendar ni nič naredil kot pa samo uredil etažno lastnino - postavitev ZAPISA ID znaka .. in predal sodišču ki pa je zadevo zopet zavrnil, notar pa mi je vzel 500€.

Hvala lp

Tu ni vprašanje, kaj kdo želi.

Lastniki so se dolžni vpisati v ZK. Tako veleva zakon.
Ker gre za večstanovanjski objekt - morate imeti tudi upravnika.
Kaj pa pravi upravnik na to stanje?
Po zakonu je tudi rok za ureditev etažne lastnine že zdavnaj potekel.

Kaj lahko storiš?
Najprej do upravnika.
Nato do odvetnika.
Spoštovani gospe "malo" zagroziš z tožbo na ničnost pogodbe ( ker je prodajala nekaj kar pravno formalno ni bilo njena last - oziroma ni bilo urejeno po predpisih) in vrnitev kupnine, skupaj z zamudnimi obrestmi in zajetno odškodnino zaradi "duševnih bolečin". :lol:
papez46 Napisal:
kemch Napisal:Spoštovani!

Hvala lp

Tu ni vprašanje, kaj kdo želi.

Lastniki so se dolžni vpisati v ZK. Tako veleva zakon.
Ker gre za večstanovanjski objekt - morate imeti tudi upravnika.
Kaj pa pravi upravnik na to stanje?
Po zakonu je tudi rok za ureditev etažne lastnine že zdavnaj potekel.

Kaj lahko storiš?
Najprej do upravnika.
Nato do odvetnika.
Spoštovani gospe "malo" zagroziš z tožbo na ničnost pogodbe ( ker je prodajala nekaj kar pravno formalno ni bilo njena last - oziroma ni bilo urejeno po predpisih) in vrnitev kupnine, skupaj z zamudnimi obrestmi in zajetno odškodnino zaradi "duševnih bolečin". :lol:

Upravnika smo dobili šele letos in komaj uspe sestavit situacijo v bloku .. kje se ima še čas ukvarjat s tem. Ja problem je v tem, da ne morem zagroziti gospe za ničnost pogodbe, ker je stanovanje bilo ocenjeno na 60.000€ ob sami prenovi pa sem vložil vanj še najmanj 30.000€ z prenovo in pohištvom.
Mogoče ti to kaj koristi:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://webcache.googleusercontent.com/search?hl=sl&gbv=2&gs_sm=e&gs_upl=2559l12933l0l13260l62l61l14l35l42l0l218l1886l0.10.2l12l0&q=cache:_jk3w7vc33EJ:http://www.ius-optima.com/vknjizba-lastninske-pravice-na-podlagi-verige-pogodb/+vzpostavljanje+manjkajo%C4%8De+listine&ct=clnk">http://webcache.googleusercontent.com/s ... ne&ct=clnk</a><!-- m -->

Upam, da bo link prijel, ker je na voljo samo posnetek te strani, link pa ni aktiven.

Odtipkaj vzpostavitev manjkajoče listine in malo preuči.
Iskanje po temi