Objave: 5372
Teme: 32
Ocena:
0
Malce pomoči, prosim.
Občutek imam, da se nam približuje večji problem pri našem vodovodu.
Situacija je takšna. Zadnjih 10 metrov vodovoda je zgolj na globini 50 cm, ker fali še 50 cm splaniranega nasutja. Temperatura vode v tem mrazu drastično pada in je že dosegla borih 2 stopinji. Tlak vodovoda je 3 bare, poraba pa dokaj velika, ko smo doma, seveda.
Temperaturno smo zaradi osojne lege dokaj obremenjeni, dosegamo cca 2 stopinji nižjo temperaturo, kot veleva Ljubljanska, oziroma Litijska statistika.
Za prihodnji teden se napoveduje še nižje temperature, torej preko -15 stopinj, tu bi jih znali doseči tudi -18. sicer v špicah, pa vseeno.
Cev je colska v 10 cm široki rebrasti cevi. Ko pustim vodo teči na polno več kot 30 minut, se temperatura le te ne dvigne več kot do 4,8 stopinje, kar pomeni, da je glavni vodovod že v osnovi dokaj "podhlajen".
Glavno vprašanje, kako daleč smo od zmrznitve cevi, oziroma njenega poka? Kakšna je vaša temperatura vode?
:?
Objave: 491
Teme: 12
Ocena:
0
bore 2 stopinji nižja T pa ti bo zmrznila
Ocena:
0
En ZS nasvet je že padel, se zahvaljujem.
Še ena ideja........doma imam stekleno volno, 16 cm isoverja. Študiram, da bi ga povlekel teh 10 metrov, dva metra na široko, sredinsko bi ga preklopil, potegnil preko folijo, le to pa obtežil ob robovih. Prihajajoči sneg bi verjetno deloval še kot dodatna izolacija.
Je to smiseln plan, ali....?
Ocena:
0
Čudi me to, da je v tem delu, kjer je pri meni precej plitko voda pri 2 stopinjah in ko jo pretočim, ter v pipo dobim vodo iz več kot 2 metrskega zasutja, pa zgolj nekaj preko 4 stopinje........s tem, da niti poleti nima več kot 6-7 stopinj. V čem je fora??
Objave: 491
Teme: 12
Ocena:
0
Sedaj pa malo bolj resno
Voda ti pri tem mrazu sigurno nebo zmrznila če je sedaj čez 2 stopinji. Če bo padel sneg se bo zemlja pod njim segrela. Sneg deluje kot zaščita. Biti mora že hud mraz in to dolgo časa da zemlja zmrzne 50 cm globoko. Če imaš dovod 1" že znotraj same cevi prihaja do kroženja in se s tem preprečuje zmrzal. Več skrbi raje posveti TČ, ki bo sedaj na preizkušnji.
lep pozdrav
Objave: 1357
Teme: 17
Ocena:
0
če bo padla temperatura na okrog 0 pusti, da ti na pipi malo kaplja, teče voda.
Ocena:
0
Znotraj same cevi pride do kroženja? Tega pa nisem vedel. 1 cola se mi ni zdela ravno "debelo", čeprav je večja od predvidene 1/2.
Objave: 995
Teme: 26
Ocena:
0
Naša izkušnja iz pretekle zime. Cev je sicer na meter globine vse do jaška. ker še nismo uspeli urediti zadeve, je bila od jaška do revizijskega jaška (to je v razdalji ene 6m) na globini pol metra in celo manj. moj je čez nametal vsega kar je vsaj malo dišalo po izolaciji. od koščkov stiropora do raznih folij z mehurčki, vse prekril s polivinilom... ampak ko je lansko leto tiščalo več kot dva tedna s temp. globoko pod 0 in celo do -17 smo ponoči na vsake nekaj ur odpirali pipe... in ko je bil višek mraza sem kljub odpiranju na vsake nekaj ur zjutraj skoraj onemela ker je iz ipe samo prikapljalo... to je bilo nekaj najdaljših trenutkov... končno se je vlilo. k sreči so bile zimske počitnice. otroci so točili vodo, od silne vneme celo pozabili zapreti, tako da je celo ura tekla na polno. garant ni moglo zmrzniti :lol:
ta nasvet s kapljanjem je prav gotovo uporaben.
Objave: 3
Teme: 0
Ocena:
0
pozdravljeni!
tudi jaz se obračam na vas za eno nujno pomoč...
včeraj zjutraj mi je zmrznila voda v alkaten cevi nekje od števca pa do hiše...trenutno nism še ugotovil kje točno,je pa razdalja od števca do hiše kar precejšnja...danes bomo cev prerezali cca 10 m od hiše kjer je jašek...če bi do tam voda prišla me zanima kako bi odtopil teh 10m cevi če je sploh kako to možno?ker imam zraven vode tudi elektriko mi bo danes znano tudi kolikšna je globina cevi...ker pa so dobra dva tedna že nizke temperature(tudi do -16 C),verjamem da je zemlja že kar globoko zmrznila...
Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
Bo prej pomlad, kot jo boš odtopil. Edino, če si narediš bypass z drugo cevjo po površju in jo super truper izoliraš, boš prišel do vode, daš v cev ne vem fi 80, fen na drugo stran, da greje cev ali pa električno ogrevalno žico. Tam stanujete ali je še gradbena situacija, da je prišlo do zamrznitve?
Objave: 995
Teme: 26
Ocena:
0
Ola,
problemi,
kaj imaš alkaten v zaščitni cevi?
Ocena:
0
Šit, tole me nič preveč ne pomirja.........
Čakam, da moji pridejo domov, da povedo, če sploh še teče voda.
:?