PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Mejno znamenje - koliko cm naj gleda iz zemlje?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Morda nekoliko nenavadno vprašanje: koliko centimetrov bi naj npr. betonsko mejno znamenje gledalo iz zemlje. Sprašujem zato, ker je pri geodetskih zadevah vse zelo striktno določeno, tega podatka pa nisem zasledil nikjer ...
ker ne obstaja nobenega pravila. Sploh pa se betonskih mejnikov v praksi ne uporablja več. Navadno pa so ti zdaj vsi pod zemljo (stari 15 in več let) zasuti.
prav ti je odgovoru. se pravi če ga nočeš z lopato in krampom vsakič posebej iskat mora toliko štrleti ven da ga najdeš, lahko pa ob njega zabiješ navadno krajšo kovinsko palico ali cev.
Ni pravila. Mejno znamenje je lahko tudi vogal škarpe, hiše, klin v asfaltu, skala sredi gozda ... če je bilo postavljeno v uradnem postopku je v skici postopka z ustreznim topografskim znakom zabeleženo kaj predstavlja mejno znamenje (plastika, klin, betonski mejnik, naravni kamen, itd.) ... nikjer pa ni specificirano kako visoko od tal mora biti.
Več glav, več ve ...
Hvala za odgovore! :wink:

Torej sem z betonskimi mejniki čisto iz mode? :lol:
Citat:Torej sem z betonskimi mejniki čisto iz mode?
Točno. Danes so moderna mejne oznake čisto v globini zemlje. Ko ga iščeš pa plačaš strokovnjaka z ustrezno aparaturo.
Nimam časa - sem v penziji!
Žerjavar Napisal:
Citat:Torej sem z betonskimi mejniki čisto iz mode?
Točno. Danes so moderna mejne oznake čisto v globini zemlje. Ko ga iščeš pa plačaš strokovnjaka z ustrezno aparaturo.
Ah daj daj ... danes so moderne plastične kape s kovinskim klinom ... podzemni center je bil včasih moderen in to skupaj z betonskimi mejniki ... je bila sicer cela muka to v zemljo spravit, samo tudi če je kdo betonski mejnik iz bilokaterega razloga ven vrgel, je podzemni center ponavadi ostal in rešil marsikateri spor :wink:
Več glav, več ve ...
Citat:danes so moderne plastične kape s kovinskim klinom
Med njivami in travniki ostane zgolj izjemoma več kot 10 let. Jekleni klin ostane, a je v zemlji. Tudi z vilami ga ne najdeš, kar je običajno za betonske ali kamnite mejnike. Ali si mora vsak kmet nabaviti indukcijski iskalec kovin?

Vem pa, da je to v kmetijstvu velik problem, ko se hoče vso delo opraviti s traktorjem.
Nimam časa - sem v penziji!
5 metrov visoko, da bo sosed že od daleč vidu Smile
Pri meni je geodet vsakemu mejniku, ki ga je namestil, pripisal tudi nadmorsko višino. V tem primeru je dobro, da ostane tam, kjer je, da ga imaš lahko za referenčno višino (iz tega sem tudi izhajal, ko sem določal višino izkopa gradbene jame in podobne zadeve).
Vsakemu mejniku se določi tudi Z koordinato.
Več glav, več ve ...
Anja Napisal:Vsakemu mejniku se določi tudi Z koordinato.

Ne drži. Lahko je tudi 0.00
Lahko je, samo te mejne točke so večinoma v pisarni določene na podlagi presekov itd. Mejniki zmerjeni na terenu imajo pa praviloma x, y in z koordinato.
Več glav, več ve ...
Anja Napisal:Lahko je, samo te mejne točke so večinoma v pisarni določene na podlagi presekov itd. Mejniki zmerjeni na terenu imajo pa praviloma x, y in z koordinato.

Praviloma .... po nebenem pravilniku ni potrebno dodati Z koordinato
Kaj so koordinate zemljiškokatastrske točke ti govorita 26. in 28. člen Pravilnika o urejanju mej ter spreminjanju in evidentiranju podatkov v zemljiškem katastru. Je pa res, da če ZK točka ni določena na terenu je bolje, da nima Z koordinate, kot pa da si geodet nekaj izmisli.
Več glav, več ve ...
Iskanje po temi