Objave: 257
Teme: 23
Ocena:
0
Pozdravljeni tema je namenjena debati o kvaliteti cevi, dimenzijah in nasplošno o sistemih zemeljskega kolektorja.
Zanima me ali se uporablja klasična alkaten cev, ali je običajna dimenzija DN32 oz. 1", kdo izdeluje takšne cevi oz, kje se jih da nabavit v primeru samogradnje kolektorja.
Ali obstajajo kake tabele z formulami za določitev dolžine zank, in dimenzije kolektorja in kje jih dobiti.
Uporabniki zemeljskih kolektorjev dobrodošla so vaša mnenja, in izkušnje glede na izkušnje ki jih imate z takšnim sistemom, tudi upravičene kritike uporabnikov sistema so zelo dobrodošle.
Objave: 257
Teme: 23
Ocena:
0
Je kje kak zadovoljen uporabnik?
Objave: 78
Teme: 8
Ocena:
0
Ja je. Zadovoljen uporabnik.
Cevi lahko kupiš v vsaki trgovini z gradbenim materijalom saj gre za običajno vodovodno cev. Dolžino kolektorja ti izračuna strojnik, vendar verjamem da se najde kak izračun tudi kje na netu. Za muštr: bajta 200m2 stensko in talno gretje 600m cevi za kolektor. Dovolj bi bilo že 500m, 100m je rezerve. Cevi gredo v globino med 1,2 do 1,5 metra, vsaj dober meter narazen. Delala sva sam z mojo, plus strojnik na bagerju. Vse skupaj položeno v enem dnevu, samo počivali pa res nismo vse skupaj 15 minut. Poraba piva cca 0,5l/h.
Izkušnje zelo pozitivne, spreminjal ne bi ničesar.
P.S.
Voda iz kolektorja se poleti uporablja za hlajenje preko stenskega hlajenja.
Objave: 489
Teme: 7
Ocena:
0
Poglej na spletni strani totre. Njihove colske cevi za vodo so povsem primerne za izdelavo kolektorja. Na voljo imaš tanko in debelostenske. Tudi tukaj se krešejo mnenja katere uporabiti. Nekateri priporočajo tankostenske zaradi boljšega odvoda, drugi spet debelostenske. Jaz sem uporabil slednje pa ni problema.
lp, Janez
Objave: 396
Teme: 52
Ocena:
0
Pozdravljeni,
zanima me ali je dovolj za horizontalni zemeljski kolektor cev alkaten DN32 in 12 barska ali je dovolj 10 bar?
Pozna kdo ugodnega dobavitelja??
Jaz sem našel nekaj na HR (bo vredu?) <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.termometal.hr/proizvodi/alkaten-pe-hd/alkaten-cijevi/alkaten-cijev-pn10-1-fi-32x24/1/">http://www.termometal.hr/proizvodi/alka ... i-32x24/1/</a><!-- m -->
lp
Objave: 186
Teme: 11
Ocena:
0
Zdravo,
Jaz sem prečesal ponudbo podolgem in počez. Na koncu sem se odločil za alkaten cev PE 100 - RC 32x2,9mm. Vzel sem od zagožna saj sem dobil najugodnješo ponudbo, kvaliteto sem pa preveril na komunali velenje, kjer so teh cevi že kar nekaj zakopali in ni bilo pripomb čez kvaliteto. So pa italijanske.
Pri dimenzioniranju je potrebno poznati toplotne izgube objekta- neto kvadratura bivalnih površin že nekaj časa ni merilo za dimenzioniraje.
Ko imaš toplone izgube objekta moraš poznati še kvaliteto zemljine, kamor boš zakopal kolektor. Slaba zemljina - suha in peščena da cca 15-20 W/m2, vlažna ilonata pa 35-50W/m2. Pri 6kw toplotnih potreb pri projektni temperatur moraš potemtakem imeti površine za zemeljski kolektor 400m2 v najslabšem primeru, v najboljšem pa 120m2. Upoštevati je potrebno še nekaj kvadratov za sanitarno vodo, gledde na porabo. Dam bi dodal še malo varnosti in kolektor povečal za cca 10%.
Intenziteto odjema reguliraš s gostoto cevi na m2 in z presekom cevi. Paziti je potebno, da se ledena obroča (nastaneta pri podhlejevanju zemljine pod ledišče) ne stikata.
Izračun potrebne površine je še vedno na palec in je za bolj natančno dimenziniranje potrebno dodati še par spremenljivk.
Sam bom dal pri toplotnih izgubah 4,5kW pri -14 stc (skupaj z prezračevalnimi izgubami) TČ nazivne moči 5,82kW. Kolektor bo iz 3x 100m cevi omenjene zgoraj, položene 1m narazen. Zemljina je vlažna ilovica pomešana z rečnim prodom, saj bo kolektor tik ob potoku. Računam na min. 30w/m2. Razdelilec bom naredil za 4 veje, tako da bom lahko v primeru prešibkega kolektorja zakopal še eno zanko pod potok.
Upam da sem kaj pomagal.
lp,
Rok
Ocena:
0
Pozdravljen Rok,
hvala za pomoč.
Sam imam v planu položiti 500m cevi (5x100) če bo prostora morda 1 vejo več.
Na globini 1 meter imam praktično vodo... ali pa zelo mokro zemljo. Imel sem namen polagat 80cm razmika, ter globina 1 meter...
lp
David
Objave: 773
Teme: 22
Ocena:
-1
En meter je premalo,vsaj 1,20m.Jaz sem šel 2m v globino,pa sedaj lahko počnem na kolektorju kar koli želim.Najnižja temperatura vtoka pa je bila 3st C.Cevi so 1",500m debelostenske 12 bar.Cena je bila 65 c/m.
Ocena:
0
ssecnik, kje si pa kupil cev po tej ceni?
lp
David
Objave: 186
Teme: 11
Ocena:
0
Če je tako kot praviš imaš odličen vir. Pri številu zank je mogoče omejitev tudi moč črpalke. Z vsakim metrom cevi se upor poveča in črpalka porabi več, ne glede na to kako obrneš, tako da pretiravati ni potrebno.
Glovina bo pri meni 1,5m zaradi najugodnejše sestave zemljine. 1m je premalo, probaj dati vsaj 1,2m, zaradi vegetacije.
Če boš želel kaj bolj natančnega v zvezi s kolektroji se obrni na uporabnika remi -ja. on pozna teorijo in prakso v nulo.
lp,
Rok