PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Izbira steklokeramične plošče - najvišji el. tok

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pred uvlačenjem žic me je začelo skrbet zaradi visokih moči steklokeramičnih plošč. Vidim, da so večinoma tam okoli 7 kW in enofazne. To pomeni tok več kot 30A. V soglasju imam predvidene omejevalnike toka 3x20A, kar pomeni, da večina plošč že takoj odpade. Glede na to bom uvlekel žice preseka 2,5 mm2 in varovalke 16A. To pomeni, da sem omejen na trifazna kuhališča. Problem je, ker npr. pri Gorenju pri hitrem pregledu nisem našel niti ene, ki bi imela priklop na 400V.

Kaj sem spregledal oz. kako delate drugi oz. kako se to dela v praksi? Ali ima večina hiš glavne omejevalnike 40A, da si lahko privoščijo porabnike moči 7 kW in več na eni fazi? Kolikor je meni jasno, moram najti kuhališče na 400V in do priklopa potegniti tri faze. Na to, da bi uporabljal hkrati samo npr. dve plošči, se ne morem zanašat.

Ali pa je morda hec v tem, da imajo vsa taka kuhališča priklop v obliki trifaznega, v resnici pa je tako, da so samo plošče porazdeljene na tri fazne vodnike, plošče same pa delujejo na 230V (in zato ne najdem nobene na 400V)?

Pečico bom imel na svoji varovalki in kot vidim, bo ena faza na 16A varovalki dovolj.
Večina (vse kar sem do sedaj videl) se jih priklopi na 2 fazi. Tretja ti dejansko ostane za pečico.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=12&t=35011&">viewtopic.php?f=12&t=35011&</a><!-- l -->
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=28944&">viewtopic.php?f=6&t=28944&</a><!-- l -->

Pri moji ploči (Gorenje) je priklop možen takole:
[img]httpunichr("58")//gremlinunichr("46")infonetunichr("46")si/slike/priklopunichr("46")jpg[/img]

lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Citat:da so samo plošče porazdeljene na tri fazne vodnike, plošče same pa delujejo na 230V (in zato ne najdem nobene na 400V)?
Ne rabiš za 400 V (bi moral priključevati medfazno). Ploščo za 220 V priključiš na (po) eno fazo in nulo.
Nimam časa - sem v penziji!
Jaz imam steklokeramično na 25 A varovalki, ki jo vsake toliko zakuri (1x leto). Vendar mora poleg vseh plošč delati še pečica, pralni stroj, pomivalni stroj, hladilnik, hladilna skrinja in po možnosti se mora vžgati tudi bojler za sanitarno vodo v kuhinji. Potem jo odbije. Vse je na isti varovalki.

Vprašanje je- resno misliš (avtor), da dela kdaj zadeva na vseh 7 kw, tudi če imaš vse prižgano? Plošče se ves čas vklapljajo in izklapljajo, ravno tako grelci pralnega stroja, pečica, itd.
Sedaj mi je zadeva bolj jasna. Kot vidim iz priložene skice, je možno porazdeliti priklop tudi na 3 faze, kar se mi zdi še najbolj sprejemljivo. Pečico pa posebej in na najmanj obremenjeno fazo.

Kjub temu me vseeno skrbi tale 20A varovalka. Če si predstavljam situacijo: žena na polno kuha in peče, hčerka si suši lase (in bognedaj še vklaplja ravnalnik las), jaz se igram s "fleksarco" - če še tako lepo razporedim vse porabnike po različnih fazah, je potrebna samo še približno usklajena operacija vseh treh, pa bo ven pometalo vse tri glavne varovalke. Upam, da je to res samo teorija in ne bo nikoli max tok na vseh napravah naenkrat. :?
Pri moji indukcijski kuhalni plošči Gorenje je priklop izveden z dvema fazama. Na vsako po dva kuhališča.

no, pa lep dan.
@vcc: ne ob usklajenosti ti bo kvečjemu vrglo ven eno od treh faz Wink no ja če maš prav srečo tdui dve Big Grin
Sicer pa ima večina TČ zrak voda in ostalo kramo, priklop pa 3x20A
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Iskanje po temi