PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja darilna VS izročilna VS Kupoprodajna pogodba-katero izbrati?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.

Moj stric je lastnik parcele, ki jo bomo prepisali name. Gre za 850 kvadratnih metrov zazidljive zemlje. Stric je lastnik 4 leta.

Stric nima družine, torej dedičev ne bo. Edini dedič je moj oče, njegov brat torej.

Zanima me katera od omenjenih pogodb bi bila cenovno najugodnejša? Kakšni so odstotki za plačilo davka pri posameznih pogodbah?

Razmišljali smo o fiktivni kupoprodajni, vendar ne vem višine davka za dobiček od prodaje v tem primeru.

Razmišljali smo tudi o možnosti, da bi najprej parcelo z darilno pogodbo prenesli na očeta, iz očeta pa potem name. V tem primeru se izognemo davka, ne vem pa če je potrebno plačati davek ob prenosu od strica na mojega očeta.

Na podlagi česa lahko sicer določimo vrednost parcele? Gre sicer za skoraj skrajno periferijo.Parcela je praktično sredi narave, brez asfalta, javne razsvetljave, brez kanalizacije.

Res škoda, da ni oče že ob dedovanju to parcelo vzel na svoje ime (zaradi ne vem katerega davka že se je takrat odločil, da prevzame nase čim manj zemlje). Tako sedaj praktično ne bi bilo težav.

Prosim vas za pomoč in nasvete.

Hvala.
Marko.
Z darilno se ne izgogneš davku na darila.

S prodajno imaš 2% davka, davek na kapitalski dobiček se ti odmerja od osnove med tedanjo in sedanjo vrednostjo. Tu lahko špekuliraš s ustreznim cenilcem in bo davek 0.
Darilna bo slabša od prodajne, ker nista prvi dedni rod. Torej v vsakem primeru direktno prodajna od strica nate. Davek je 2%, preverjeno pred 3 dnevi, ko sem plačal davek pa se davkarija striktno drži vrednosti iz podatkov o nepremičninah. Preveri torej koliko je ocenjena parcela in veš koliko bo treba plačati davka. Dodaš še cca 250 do 300 evrov za noratsko pogodbo in vpis v ZK pa je glavnina narejena. Kako točno je pa z davkom na dobiček pa ne vem - načeloma bi zaradi "krize" lahko predpostavljal, da je cena parcel padla in stric ne bo plačal davka na dobiček, ker dobička pač ni. Sicer pa če je lastnik 4 leta, je pred 4 leti bila zadeva ovrednotena - pogledaš kakšno so takrat navedli ceno in kakšna je cena sedaj pa se točno ve kaj bo davčna zahtevala za "cesarja".
LP,
Samojed
Na paprijih od dedovanja je vrednost parcele, velike okoli 3500 m2 okoli 50.000 evrou. Čeprav je bila pri odmerjanju takse ob dedovanju celotno posestvo dano kot vrednost 50.000. :-)

Res ne vem sedaj kaj storiti.
Samojed, ste izvedli fiktivno prodajno?
Mene samo skrbi, da bi dobil potem stric kako pošto za davek na dobiček. Stric živi praktično iz rok v usta in mu kaj takega seveda ne smem niti ne želim storiti.
marko.pib Napisal:Na paprijih od dedovanja je vrednost parcele, velike okoli 3500 m2 okoli 50.000 evrou. Čeprav je bila pri odmerjanju takse ob dedovanju celotno posestvo dano kot vrednost 50.000. :-)

Res ne vem sedaj kaj storiti.
Samojed, ste izvedli fiktivno prodajno?
Mene samo skrbi, da bi dobil potem stric kako pošto za davek na dobiček. Stric živi praktično iz rok v usta in mu kaj takega seveda ne smem niti ne želim storiti.

Če stric dobi račun, mu ga pač plačaš ti. Ostalo pa kot sem napisal - najprej preveri vrednost parcele tule: <!-- m --><a class="postlink" href="http://prostor3.gov.si/javni/login.jsp?jezik=sl">http://prostor3.gov.si/javni/login.jsp?jezik=sl</a><!-- m -->

in boš hitro vedel kaj in kako. Prodajna pogodba je pač prodajna, naj si bo plačilo ali ne države niti ne zanima, samo da dobi davek. Spišeta pogodbo, da ti on proda parcelo xy za yx evrov, davek mora uradno plačati on, seveda položnico lahko namesto njega plačaš ti.
LP,
Samojed
In če navedem nižjo ceno? Kaj lahko potem pričakujem?

Vem, a vseeno, če je davka na dobiček dosti, me verjetno že cenej pride darilna potem. ALi PAČ NE?
davek in dajatve

<!-- m --><a class="postlink" href="http://cekin.si/clanek/nepremicnine/prodaja-nepremicnin-in-davki.html">http://cekin.si/clanek/nepremicnine/pro ... davki.html</a><!-- m -->
a) II. dedni red (starši, bratje, sestre in njihovi potomci)
+-----------------+---------------------------+
| Od vrednosti € | Znaša davek: |
+-------+---------+-------+--+---+----+-------+
| nad | do | € | | % | | € |
| | 10.000| | | 5| | |
| 10.000| 50.000| 500|+ | 6| nad| 10.000|
| 50.000| 100.000| 2.900|+ | 7| nad| 50.000|
|100.000| 200.000| 6.400|+ | 8| nad|100.000|
|200.000| 300.000| 14.400|+ | 10| nad|200.000|
|300.000| 400.000| 24.400|+ | 12| nad|300.000|
|400.000| | 36.400|+ | 14| nad|400.000|

Evo, če se vidi - 2 dedni red - pri darilu v vrednosti 50.000€ plačaš 2.900€ davka. Če to parcelo kao kupiš, plačaš 2% davka, kar znese 1.000€. Notarski zapis in vpis v ZK sta verjetno ista zneska, kot sem napisal računaj okoli 300€.

Ker je stric lastnik parcele 4 leta, pomeni da bi ob ceni, ki je višja od 50.000 evrov moral plačati še 20% davka na razliko. Ker pa so glede na govorice sedaj cene glede na vrednostenje nepremičnin nižje, verjetno tega davka ne bo. Več ti ne bom pisal, ker sem ti že dal link da preveri sedanjo vrednost parcele.
LP,
Samojed
marko.pib Napisal:In če navedem nižjo ceno? Kaj lahko potem pričakujem?

Vem, a vseeno, če je davka na dobiček dosti, me verjetno že cenej pride darilna potem. ALi PAČ NE?

Davčna vzame vrednost iz vrednotenja nepremičnin (sem ti že dal link) in ne odstopa ne navzgor ne navzdol niti za cent. Sem to sprobal pred par dnevi osebno.
LP,
Samojed
Čaki, čaki... stric in oče sta prvi dedni red, oče in sin prav tako... ?!?!
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Stric in oče sta brata, torej drugi dedni red. Oče bi lahko for free podaril sinu, a stric tega ne more očetu (bratu).
LP,
Samojed
Ne! 50.000 evrou je za 3500 kvadratnih metrov parcele! Mojih bo samo 850. Torej bo vrednost nekje približno 13.000 evrou.

Vem, da brata nista prvi redni. Saj zato pa pravim, da razmišljam kaj me bi ceneje prišlo.
Samojed - iz kje pa si? Mogoče je to odvisno tudi od same parcele (mesto, vas?)
Seveda je vrednost parcele odvisna od kraja, ampak kar ti hočem dopovedat je da boš v vsakem primeru manj plačal pri "nakupu" kot pri "darilu". Evo, za 13.000 jurjev vredno parcelo je davek pri darilu 500 + 6% od 3000, skupaj torej 680 evrov. Pri prodaji je 2% od 13000 oziroma 260 evrov.
LP,
Samojed
Tole je trenutno vse skupaj postala zmeda.

Stric ima parcele 3500 m2 (ocenjena na 50.000 evrou). Odparcelirali bomo 850 m2 (v vrednosti okoli 13.000) še ta teden.

Iščemo najugodnejšo varianto. Je načeloma ugodnejša kupoprodajna ali darilna?
So pri izročilni kakšni hakeljci?
1 2 3
Iskanje po temi