PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri toplozračni kamin ali toplovodni kamin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
to, da se tudi sanitarna lahko ogreva, se je sicer pojavilo na večih straneh. no, vsekakor bo vzeto v razmislek.
Itak da se tudi sanitarna ogreva - narediš razvod v bojler. Saj pravim, Olivija je začela z nekimi štosi.
Kaj sem zdaj jaz kriva?? Da so toplovodni namenjeni ogrevanju zraka in san. vode sem pravzaprav pobrala na tem forumu. Je možno, da tvoj ni dovolj velik?
Da se ne sme vsem specifikacijam slepo verjet že vemo, zato pa tu sprašujemo kakšne so praktične izkušnje, ni tako?
Gradim, o kakšni prostornini bojlerja oz zalogovnika je pravzaprav govora?
Blond me :oops: Kolker sem gledala, so različnih moči. Torej več prostora kot želiš ogrevat in več vode kot rabiš, večjega/močnejšega rabič. Al ne?
Saj pravim, Olivia jih pali... morda, če se prebere vse poste na tej strani, bo hitro videti, da toplovodni kamin komot segreje bojler tople vode.

Olivia, res je - moč izbiraš glede na potrebe.
:-D ti ti! ;-)
magi Napisal:to, da se tudi sanitarna lahko ogreva, se je sicer pojavilo na večih straneh. no, vsekakor bo vzeto v razmislek.
Vsak star šporget je imel vgrajen kotliček za vodo. Zakaj to sedaj ni možno?

Potrebno je poznati zakonodajo in upoštevati varnostne ukrepe. Improvizacije v ogrevalni tehniki so nevarne.
Mi smo se tudi odločili za toplovodni kamin na pelete kot primarni vir ogravanja vezan na zalogovnik za poleti pa kolektorji ter električni grelec v zalogovniku za daljšo odsotnost pozimi, če zmanjka pelet.

Zanima me, če ima kdo podoben sistem kakšen zalgovnik ste izbrali ter koliko pelet kaj porabite za ogrevanje. pri nas bomo s tem v NE ogrevali 150m2 preko talnega. V dilemi pa sem še kako velik zalogovnik izbati (600-1000l). Predvsem me zanima kako imate nastavljeno ogrevanje zalogovnika - kako pogosto se kamin prižiga in na podlagi katerega signala (min. temp. v zalogovniku, termostat v prostoru, ...)? Ali je v prostoru kjer je kamin (pri nas bo v dnevni sobi) prevroče?
CT1 Napisal:Mi smo se tudi odločili za toplovodni kamin na pelete kot primarni vir ogravanja vezan na zalogovnik za poleti pa kolektorji ter električni grelec v zalogovniku za daljšo odsotnost pozimi, če zmanjka pelet.

Zanima me, če ima kdo podoben sistem kakšen zalgovnik ste izbrali ter koliko pelet kaj porabite za ogrevanje. pri nas bomo s tem v NE ogrevali 150m2 preko talnega. V dilemi pa sem še kako velik zalogovnik izbati (600-1000l). Predvsem me zanima kako imate nastavljeno ogrevanje zalogovnika - kako pogosto se kamin prižiga in na podlagi katerega signala (min. temp. v zalogovniku, termostat v prostoru, ...)? Ali je v prostoru kjer je kamin (pri nas bo v dnevni sobi) prevroče?
Po kriteriju Eko sklada je minimalni hranilnik toplote za kurilne naprave z avtomatsko podajano napravo (peleti, sekanci) 20 l / kW. Torej, če ima tvoj toplovodni kamin 15 kW, naj bo HT vsaj 300 l.

Toplota iz elektrike je približno 4 x dražja kot iz peletov, zato naj bo električni grelec stalno ugasnjen. Najbolje, da vzameš ven varovalke, da se žena ne bo zmotila :lol: .

Za poleti (sanitarna voda) vgradi sprejemnike sončne energije, če pa to ni možno, pa toplotno črpalko. Za SSE naj bo za 4 člansko družino bojler velik vsaj 300 l, za TČ pa vsaj 200 l.
V dnevni bo prevroče, če je razmerje oddaje v zrak in v vodo neugodno. Nekateri toplovodni kamini oddajajo pod 20% v zrak in nad 80% v vodo, nekateri pa 30/70 ali še slabše. Kakšen kamin imaš?
Citat:Toplota iz elektrike je približno 4 x dražja kot iz peletov, zato naj bo električni grelec stalno ugasnjen. Najbolje, da vzameš ven varovalke, da se žena ne bo zmotila .

Razlika med peleti in elektriko spet ni tako velika.

Cena kWh v nižji tarifi je 8c/kWh, v višji pa 12c/kWh. Pri peletih pa te pride zadeva 5c/kWh, če imaš peč ki ima vsaj 90% izkoristek.

Torej kuriš na elektriko v nižji tarifi in preplačaš za 60%.
urs Napisal:Je ena tema odprta v skupinskih nakupih - poglej tja - cca 950 EUR za kamin 19 kw ZUZIA, termostat, avtomatično loputo za zrak, varnostni ventil, neko reč, ki avtomatično odpre loputo za dimne pline, ko odpreš vrata, pa nekaj drobiža za prevoz. Jurja cca.

Tako 19 kw ZUZIO ima kolega v novogrdnji 220m2 kot primarni vir ogrevanja. Komot mu segreje bajto, 1.000 l zalogovnik pa še 300 l bojler (sanitarna TČ).
Ko kurijo si lahko na obisku samo 20 min. :lol:
V spodnji etaži je med 26-28 stopinj.
madman Napisal:oval na tapeto boš letel, ker priporočaš kolektorje, ki so megla....
Madman, da si ne boš kaj naredil.

Kadar je megla, ne dajo kolektorji nič. Takrat dela kotel na drva ali pelete. Vse ostale dni pa greje SSE toplo vodo (skoraj) zastonj.
Koliko pa stane topla voda iz elektrike s pomočjo TČ? Brez megle, prosim.

Še enkrat: za sanitarno vodo obvezno SSE, razen če ni možnosti, takrat pa TČ.
oval Napisal:Koliko pa stane topla voda iz elektrike s pomočjo TČ? Brez megle, prosim.

7 do 14€ za 4-člansko družino na mesec, odvisno, koliko in kako se umivajo :mrgreen:
madman Napisal:ali pa direkt grelec v bojler namest TČ, ker investicija v TČ pokrije porabo tople vode za koliko let?
Električni bojlerji so (na srečo) že prepovedani (v novogradnjah!), v starih objektih so še tolerirani, tako da ni primerno pisati o električnih bojlerjih.
Investicija v TČ namesto v bojler se povrne v nekaj letih (3 do 5), TČ pa deluje 20 let.
Še kakšno vprašanje?
Ne madman,

Kolektorji za sanitarno vodo so ok, za ogrevanje hise pa Nasedla investicija .... Saj ves da si ok.
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi