Objave: 5
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni,
v eni sobi v stanovanju smo popolnoma zamenjali elektricno napeljavo.
Sedaj sem ugotovil, da je faza (preverjeno z "fazenbriferjem") na drugi strani vticnice kot bi pa morala biti.
Ce preverim z "fazenbriferjem" na glavnem dovodu v sobi ali v sosednji sobi na vticnici, pokaze fazo na obeh vodnikih oz. v vticnici na obeh luknjah v vticnici.
Ali imate kaksno idejo zakaj je do tega prislo in ce bo slucajno kaksen problem zaradi tega.
Meni pride na misel samo, da je v dozi kjer so kabli razdeljeni problem v magnetnem polju? Verjetno bi bilo treba kable drugace razporediti?
Vsi porabniki pa delujejo normalno.
hvala za pomoc.
Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
Pa obrni vtikač prav. V glavnem, ni panike, sicer snameš vtičnico ven in zamenjaš žice, če hočeš imeti kontra obrnjene žice.
Objave: 2816
Teme: 78
Ocena:
1
Prepričan, da imaš fazo na obeh žicah? Pa ti dela karkoli, če priklopiš?
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
Nja, ampak to ni glih rešitev ako faznprifer sveti v obeh luknjah vtičnice...
Sami porabniki načeloma niso občutljivi na stran faza/nula.
Da sveti v obeh a porabniki delajo normalno - tega si ne znam enostavno razložit na daljavo. Je pa faznprifer načeloma le indikator (pa še to lahko zelo nezanesljiv) in se ni za zanašat nanj.
Svetujem obisk koga, ki malce bolj razume zadevo, ker to ni problem magnetnega polja zaradi postavitve kablov.
Vsekakor pa je zadeva sumljiva.
Objave: 644
Ocena:
0
zadeva je sumljiva, najprej prosim izmeri napetost v vtičnici med fazo in ničlo. Pokliči električarja,ki ti je delal in naj prevri, preden se komu kaj ne zgodi....
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Najprej zamenjaj vtičnico (ali še pred tem...jo ponovno priklopi), da ni rpoblem v njej. Drugače pa je verjetno problem v vezavi..poišči dozo, kjer je vezano, pa prekontloliraj.,
Fazenrpifer v nobenem primeru ne sme svetiti na obeh luknjah.
Objave: 3971
Ocena:
73
Potem imaš lahko tla/stene zaradi vlage in skritega preboja na nekem vmesnem potencialu (cca 115V), da zadeva brli v obeh luknjah.
Ozemljitev je ustrezna?
Ohm-meter na 230? Če nisi predhodno izklopil instalacije, je instrument najverjetneje odšel v elektronska nebesa.
Ocena:
0
Sem predhodno izklopil instalacijo preden sem meril z ohm metrom....
Vlaga je zelo mozna, saj je soba ravno v fazi obnove...
PS: ozemljitev ni ustrezna... stara hisa...
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Nekaj hudo ne štima. Ali je prekinjen dovod nule in ozemljitve (ki je mogoče celo brikana na nulo), ali pa je res napeljava priklopljena na staro, kjer sem pa skoraj vedno dobil pomešane vodnike - npr rumenozelene barve je bil faza, bel je bil ozemljitev in podobno. Povej kakšno napetost si pomeril, sicer pa ne vklapljaj reči in prej poišči napako.
LP,
Samojed
Ocena:
0
Evo zadeva resena.
Hvala vsem za pomoc.
pa imamo s5 novo izkusnjo.
Stvari sem se lotil tako, da sem v razvodni dozi odklapljal vsak vodnik posebaj in spremljal zadevo.
Instalacija je sicer popolnoma nova, a vendar je nanjo priklopljen star podometni kabel, ki gre v garažo.
Po odklopu tega kabla, je vse OK
Zanimivo pa bi bilo ugotoviti kje je problem, morda v garaži zaradi vlage ali pa je problem že prej kje na kablu, morda v kakšni skriti dozi...