PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne vem. Zdi se mi, da jaz ne razumem ali pa vsi površno berete kaj je toplotna črpalka za centralno ogrevanje.

Za centralno ogrevanje je po moje primerno le :

1. TČ z kolektorjem v zemlji (-20 zunaj zemlja na globini 1,5 m ima še vedno +5)

2. TČ z kolektorjem v vodi (vrtina oziroma potok) (če teče ni zmrzjena!) torej je temperatura vedno nad 0!

Zato ne vem kje hudiča razmišljanje da pri -20 stopinjah ni smiselno oziroma bi bilo potrebno dogrevati.

NE mešajte klime in TČ za sanitarno vodo (SAMO TO) ki delujeta na zunanji zrak z TČ za centralno.

Pa da vidim odgovore!

Lep pozdrav! Pa brez zamere!
Če pa ima kdo TČ za centralno ogrevanje na sistem ZRAK/ZRAK naj se prosim javi me zanima kolikšno površino ogreva in katera to je!
sandi2006 Napisal:Če pa ima kdo TČ za centralno ogrevanje na sistem ZRAK/ZRAK naj se prosim javi me zanima kolikšno površino ogreva in katera to je!

zrak/zrak je običajna klima ki je danes maontirana že skoraj na vsaki hiši

:lol:

govorimo pa o opcijah zrak/voda, ki jo uporabiš za vodo pri centranem ogrevanju.

glede klime pa....se da z njo ogrevati hišo brez večjih problemov! (preskušeno)...pa seveda hudo poceni.
Tako je vincent!

Moti me ker sem dobil vtis, da kolegi oz. kolegice ki so razpravljali v debati zgoraj ne vedo točno kaj je kaj in se pri centralnem ogrevanju ukvarjajo z tem kakšna je zunanja temperatura.
Jaz ima TČ Zrak/Voda firme Termotehnika.com
Zaenkrat je bilo -2 en dan...in je brez problema vodo v boljerju segrelo na 60stopinj... ostalo imam nastavljeno na 40..ker ima talno 70vkadratnih metrov ter ostalih 80 pa radiatorje (predimenzionirane) ter 3 konvektorje.

TČ ima 11kW; sem pa s Krasa!
Lesar2

Ali lahlo še kaj več poveš o tej tvoji toplotni črpalki!
Koliko časa ti že obratuje? Ali lahko bolj podrobno opišeš svoj sistem? Kako si zadovoljen do sedaj?

Tudi jaz se malo spogledujem s to toplotno črpalko od Termotehnike.
Lep pozdrav,
Andrej
Imam inštalirano od maja meseca, tako da prav veliko še ne morem povedati. Investicija je sicer bila 1,2 mio sit (skupaj z zalogovnikom in inštalacijo). (Inštalacija je namreč 150k sit; so pa trije sestavljali en cel dan (9h - 19h). Sem pa pravkar dobil potrjeno vračilo (subvencijo) za 400k sit; kar bistveno izboljša ekonomičnost investicije!

Ko je bilo nekaj stopinj pod ničlo, čez dan pa 2 nad... je pač delala enih 5-6 ur (neprekinjeno dela enih 40 min potem 20 min miruje - ker pač doseže T). Ker gre za 3kw (daje moč cca 11kw) je to dnevni strošek=600 sit.

Prijatelj je v podobnih dneh (za podobno kvadraturo) porabil cca 18l (iz kante) nafte (no morda ima malo slabše izolirano S stran kot jaz). Kar je vseeno skoraj 3x več!

Malo se bojim ko bo temperatura več dni pod -10; vendar to je na Krasu zelo redko... Namreč v spalnicah imam samo radiatorje (in tam je vhodna temperatura 40stopinj).

Kar sem gledal je elektronika in krmiljenje nekoliko boljše, kot pri drugih (ki pa so tudi do 200k sit cenejše - npr Kitajske). Namreč to, da omogoča izhod dveh T (za dve veji, nisem zasledil drugje).

Pohvalim lahko programerja, ki je v bistvu naslendnji dan, ko sem poklical, da sem ugotovil neskladje v programu, takoj prišel popravit.
No ni bilo nič takega...samo timer sem nastavil, da mi ponoči ne dela, ko pa je padla T bojlerja, je pretočno črpalko vseeno vključilo... rekli so sicer da je to namensko, vendar so mi prišli softvare prilagoditi v okviru garancije...kar drugje vsekakor ne bi bilo možno, ker ne hodijo programerji kar tako okoli...

Vendar pa težko dobiš koga na telefon v firmi... pa tudi kakšen mesec več sem čakal, da so mi prišli inštalirat...
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ekodom.com/faq/9.htm">http://www.ekodom.com/faq/9.htm</a><!-- m -->
1 2
Iskanje po temi