Objave: 181
Teme: 15
Ocena:
0
Ker imamo kurilnico v kleti, kopalnico pa v mansardi, nam je vodovodar pripravil za kroženje sanitarne vode. Za kroženje pa je pripravil tudi kuhinjo, ki je na drugi strani hiše.
Uporabil bom pumpo in timer.
Glede nato, da bodo obe zanki priključeni na isto pumpo me zanima, če bo po obeh voda zakrožila, glede na to, da so različne dolžine zank in prva poteka samo po kleti, druga pa je na višinski razliki 6. Prva zanka je dolga približno 18 m, druga pa 44 m.
Se zna zgoditi, da po drugi zanki voda ne bo zakrožila v celoti in bo krožila samo po prvi zanki?
Za lažjo predstavo sem prilepil sliko.
LPJ
Objave: 4249
Teme: 26
Ocena:
1
V teoriji gre takole:
Voda bo krožila po obeh. Količina bo obratno sorazmerna razmerju dolžin (cca 1:2,5) - t.j. ko bo skozi kratko steklo 10 l, bo skozi dolgo steklo 4 l.
Pa cevi dobro izoliraj (to pa ni teorija, hi)
lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Lahko pa v vsako vejo v povratni vod zmontiraš ventil. Če boš čutil temperaturno razliko v povratku, bolj toplega malo pripreš.
Temperatura tako izenačenega povratka (ko ni potrošnje) naj bo še dovolj visoka za sanitarno uporabo. Če se ti zdi višja, lahko znižaš moč obtočne črpalke ali pa še oba ventila malo pripreš. Nižja kot bo temperatura povratka, manj bo izgub.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 1022
Teme: 0
Ocena:
7
Temperaturo lahko znižaš samo s termostatom, ki bo izklapljal črpalko, ko temperatura v povratnem vodu doseže nastavljeno vrednost. Glede izenačenja pretoka skozi dve različni veji, pa tako kot je napisal predhodnik.
Ocena:
0
Aha, torej ni bojazni, da se v obeh vejah ne bi izmenjala voda?
Namen imam pumpo pognati dvakrat do trikrat na dan za nekaj minut, ovisno od dneva. Npr. zjutraj preden vstanem, da je voda v kopalnici topla praktično takoj, ko jo odprem.
LPJ
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
Krožni vod je velik porabnik energije.
Će že vztrajaš, naj ti res dobro izolira cevi in res vgradi obtočno črpalko za sanitarno vodo s timerjem, ali jo vklapljaj s stikalom. Prav tako vedi, da večina sanitarnih obtočnih črpalk brez dodatnega protipovratnega ventila ne preprečujejo naravne cirkulacije
Vse to vem iz (zame zelo zelo drage) prakse.
Če bi sam sedaj to delal bi do:
LEVA VEJA
pipe1 potegnil tanko dobro izolirano cev.
DESNA VEJA
pipe2 potegnil tanko dobro izolirano cev
pipe3 potegnil tanko dobro izolirano cev
pipe4 potegnil tanko dobro izolirano cev
če že misliš, da se bo istočasno nekdo umival in drugi tuširal....
Sam bi dal do desne veje samo eno ali morda največ dve samostojni cevi.
Predlog: pozabi na krožni vod, razlogi:
- dodatne cevi
- dod.obtočna črpalka
- v praksi težka regulacija !?
- dodatna velika poraba energije
- SV se skozi cevi tudi nekoliko maže (vsaj pri mojih pocinkanih se je)
Ocena:
0
Ja, krožni vod bomo verjetno imeli, ker so cevi že potegnjene. Prej o tem nisem razmišljal, nam je to svetoval vodovodar, ker imamo veliko razdaljo med bojlerjem in pipami v kopalnici.
Vse cevi, kjer bo topla voda so izolirane s plama izolacijo.
Regulacijo bom izvedel sam s pomočjo senzorja pretoka vode in uporabe časovnikov v PLK-ju. Uporabil bom pretočno črpalko in ventil, ki preprečuje prosti pretok vode, če črpalka ni vklopljena.
Sam imam sicer plastične cevi, ne vidim pa zakaj bi se voda mazala, če kroži po ceveh.
Nekje sem zasledil, da bi lahko bil problem legionela - čeprav pravega razloga ne vidim.
Kolega ima takšno regulacijo že dobrih dest let in je zelo zadovoljen - dela BP. :wink:
LPJ
Ocena:
11
zakaj pa senzor pretoka vode?
Saj za krožni vod sploh ni tako zelo pomembno, če obe veji ne bosta delali z isto cevno hitrostjo - bo pač v eni manj topla voda na bateriji
Timer je ok, samo, ko pa greš pod tuš ob nepravem času, kaj pa potem?
predlagam stikalo :wink:
Ocena:
1
Citat: senzor zaznal in dal komando PLC-ju. V PLC-ju bo timer
Se mi zdi, da bi dva časovna releja povsem zadoščala. Eden vklopi črpalko 1 uro po izklopu, drugi jo izklopi 1 min po vklopu.
Ocena:
1
Citat:Črpalka se vsak dan zažene pet minut pred šesto
Pomisli, da se sredi noči začne "otrok" jokati, je pobruhan, treba ga je umiti, ...
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
Za take izredne primere lahko tudi iztočiš tistih nekaj litrov vode, da po cevi prileze topla.
Ocena:
11
je še an varinta, da daš stikalo pred kopalnico.....
ali pumpo vežeš na vklop luči....