Objave: 130
Teme: 24
Ocena:
0
Malo sem pogledal po spletu in po trgovinah (predvsem pa po denarnici :wink: ), kateri sistem vodovodnih plastičnih cevi bi uporabil kot amater v samogradnji.
Nekako sem se odločil za zelene plastične Aquaterm (PP-R) cevi. Malo se bojim montaže, ker zavarjeni spoji menda niso niti malo gibljivi - pri pocinkanih lahko še kaj došraufaš ali odšravfaš in s tem kaj poravnaš in prilagodiš, tukaj pa ne vem, kako obdržiš linijo, pravokotnost itd, potem ko je zvarjeno. Kako popravljaš, če je kaj sfaljeno? s katerega konca začneš?
Bolj fleksibilne variante bi mi načeloma bile bolj všeč, npr. Alumplast, vendar se mi zdi cena v primerjavi z denarnico visoka.
Hvaležen bom, če boste prispevali svoje izkušnje, poglede in napotke, kako je treba delati s to plastiko. Je kje kakšen priročnik? Pravkar sem naročil mašinco za varjenje (Interdiskont).
Za komentarje vnaprej hvala!
Objave: 484
Teme: 3
Ocena:
0
Ne boj se dela s tem sistemom saj je zelo enostavno in zelo zanesljivo (ob tvoji natančnosti)
Glede popravkov je tako, da lahko odrežeš kos cevi in ga podaljšaš s spremembo, ki jo želiš. Ko spajaš cevi imaš kratkotrajno možnost zasuka. Lahko si pomagaš tako, da pred gretjem označiš s črto na cevi in na fitingu, ki jih pri spajanju poravnaš.
Pomembno:
čiščenje sobeh spojnih delov
čas gretja cca 3 sek
pridržanje spoja cca 10 sek
spoj odložiš in nadaljuječ po dveh minutah, tačas pripravljaš naslednji kos cevi
lp in veliko uspehov
Ocena:
0
Najlepša hvala, "Verjameš ali pa ne" - je že en oblak skrbi okoli organiziranja dela manj!
Še tole mi ni jasno: iz katerega konca je najbolje začeti, na koncu linije (na "tanjšem koncu") in potem napredovati priti "debelejšemu" začetku linije, ali obratno, od začetka napeljave proti koncem?
Pa še to, kar me zdaj najbolj grize: začeti s spajanjem, ko imaš v roki cev in variš nanjo nastavek, se mi zdi še enostavno - prineseš oboje k varilnemu aparatu, očistiš, segreješ, spojiš, pa je. Potem dodaš naslednji kos itd.
Kako pa spajaš med seboj večje dele omrežja, ko so že zvarjeni in položeni, recimo tri že narejene odcepe skupaj na glavni vod? Takih kosov menda ne moreš kar celih dvigniti in obračati, da bi jih segrel na varilnem aparatu? Kako poteka spajanje, ko sta oba kosa, oziroma vsaj eden, že postavljena na mesto, kako potem oboje segreješ in spojiš v celoto?
Se opravičujem forumu za najbrž zelo neumna vprašanja, a do zdaj še nisem naletel na namige, kako pristopiš k temu delu, da gladko teče.
Da se ne zgodi tista domača "kar z rokami naredi, z ritjo podere"...
Ocena:
0
Glede začetka je verjetno najbolje od strani od koder bo voda pritekla. Glede večjih kosov. Sam delam tako, da glede na situacijo določiš kateri del celote lahko narediš kot en kos (navadno so to manjši kosi- nekaj spojev), ki jih spajaš v glavno linijo. Včasih boš potreboval tudi pomočnika, ki bo držal grelnik, sam pa boš stiskal cevi v ta grelnik. Po gretju stakneš cevi iz grelnika, ki ga mora tvoj pomočnik zelo dobro držati da se ne opečeš in ga previdno odmaknit, da lahko sam spojiš in pridržiš vroče cevi. Najtežji kosi so pri spajanju fitingov pri prehodu skozi zid. Tam boš potreboval večjo luknjo skozi zid, da boš cev na eni strani dokončano in s kolenom potisnil skozi zid. Na drugi strani pa mora biti zid vdovbljen za velikost grelnika.
Skratka:pozornost
pri čiščenju
gretju
hlajenju
vse ostalo pride z vajo in vztrajnostjo.
Veliko uspeha pri gradnji vodovoda.
lp
Ocena:
0
Še enkrat najlepša hvala za povedano! Že vidim, da je treba imeti nekaj strategije pri načrtovanju posameznih kosov, da lahko lepo vse po vrsti spraviš skupaj.
Prehodov skozi zid imam zelo malo - v glavnem gredo linije skozi vrata in po hodniku. Gotovo se bo kje treba znajti - a zdaj, ko vidim, kako se drugi borijo, se ob problemu vsaj ne bom toliko sekiral, kako to, da sem tako zabit, če je tako enostavno, kot trdijo...
Pa hišnega pomočnika moram pripravit, da se nauči še kaj drugega, kot kofe kuhat...
Aja, še tole: toplotno izolacijo daješ gor sproti, še pred oziroma med varjenjem? Ali jo je možno natakniti tudi kasneje? Saj niti ne vem, kakšna obstaja in katera bi bila najprimernejša.
Ocena:
0
Glede izolacije. Sam jo dajem vedno pred varjenjem. Izolacija obstaja original za tovrstne cevi in sicer sive barve. V območju kolena jo je treba navleči nekaj več na cev(izgleda kot harmonika) pred spojem kolena, po uspešnem spoju kolena pa potegnemo izolacijo iz cevi še preko kolena.
Glede pomočnika ni nobenih zahtev. Samo pripravljenost.
lp
Objave: 59
Teme: 7
Ocena:
0
Bodi pozoren še na to kako močno boš porinil cevi na spoju skupaj. Če boš premočen se ti lahko zgodi, da boš zmanjšal presek cevi na spoju. Reskiraj dva kosa in si naredi preizkus. Sam sem si na začetku s flumastrom označeval dolžino spoja, potem pa se hitro navadiš tudi brez tega.
Toplotno izolacijo je najlažje dajati gor sproti, lahko pa dobiš tudi tako z "zadrgo" ki jo vgradiš nakdnadno ampak je dražja.
Ocena:
0
Obema najlepša hvala za dragocene nasvete in opozorila iz prve roke! Tukaj vsaj buteljka ne bi smela izostati, a ker materializiranja po spletu žal še ne obvladamo, ostanem zaenkrat dolžnik...
Od Aquatherma sem snel priročnik za montažo in katalog, da se spoznam z materialom in pravili igre, vsekakor pa bom za začetek najprej naredil nekaj poskusov, da dobim malo začetniške prakse - tudi če s tem par kosov materiala vržem stran.
Mislim, da bi nabavil še škarje, za čim lepši odrez cevi. Ali pa je v ta namen dovolj dobra tudi v stojalo vpeta tamala fleksarca ali krožna žagica z listom za plastiko? Verjetno je bolje, da ne improviziram preveč?
Potem pa v boj "do končne zmahe"...
Objave: 59
Teme: 7
Ocena:
0
Jaz sem dobil škarje zraven mašince za spajanje. Če imaš dosti tega mislim, da se ti ji splača kupit. Z njimi narediš res lep in pravokoten odrez, pa še hitreje se dela :-)
Ocena:
0
Moja bodoča mašinca je najbrž prepoceni, da bi bile zraven še škarje.
Gre pač za "drag način šparanja" in jih bo treba nabaviti posebej.
Bom pogledal na internetu, če je kje kaj iz druge roke, ker nove mislim da so kar drage za enkratno delo.
Ocena:
0
Škarje stanejo 20 EUR. Se jih splača kupiti. Fleksarica ni dobra ker se material na mestu reza topi. Sekular pa je dober vsak z vidia ploščo, seveda pa čez škarje ni nobene primerljive metode.
lp
Ocena:
0
Hvala za informacijo o škarjah. Če so okoli 20 evrov, je bolje da jih kupim in si ne še dodatno kompliciram začetka. Ko zaključim "projekt", bodo pa magari za obrezovanje sadja...
"Verjameš ali pa ne" in "mmajster" - z odgovori sta mi ogromno pomagala! Priporočam se za še kakšno sugestijo ali opozorilo - vnaprej hvala!
Če mi kaj rata, bom na forumu občasno poročal, zlasti pa se bom na forum obrnil z vprašanji ob morebitnih problemih, kjer bi se zataknilo, s prošnjo za pomoč.
Lep pozdrav s sončne Primorske!