PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri toplozračni kamin ali toplovodni kamin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če že razmišljaš o kaminu potem bo definitivno najboljša opcija toplovodni in obvezno talno povsod!!! Verjami ni hujšega kot imeti enkrat talno in potem nekatere prostore brez...katastrofa! Jaz sem brez samo v zelo majhnem delčku hiše pa me ima da bi vse razbil in na novo naredil.
hormilo Napisal:Če že razmišljaš o kaminu potem bo definitivno najboljša opcija toplovodni in obvezno talno povsod!!! Verjami ni hujšega kot imeti enkrat talno in potem nekatere prostore brez...katastrofa! Jaz sem brez samo v zelo majhnem delčku hiše pa me ima da bi vse razbil in na novo naredil.

Ne razumem,zakaj bi vse razbijal...,enostavno dodaš talno ogrevanje na obstoječa tla.
Citat:za obtočni črpalko, ki ima rang porabe 50W pa ob izpadu potrebuje en UPS ranga za PCje....
to pomeni, da je dobro imet kakšen akumulator viška doma?

Citat:tako da je možno s kaminom sfurat tudi brez elektrike, vendar v primeru da imaš odprt sistem...
to ima vsak TZ kamin ali samo nekateri?

Citat:Če že razmišljaš o kaminu potem bo definitivno najboljša opcija toplovodni in obvezno talno povsod!!!
O talnem nisem dosti razmišljala. Po tleh bi rada imela lesene deske, rahlo podeželjski stil. Kolikor sem brala, mora bit pri talnem le tanek les.
Malo z zamudo; Na veliko vprašanj boste našli odgovore v tej temi na forumu <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=39900">viewtopic.php?f=7&t=39900</a><!-- l -->.
Tudi jaz sem dolgo vagal med toplovodnim in toplozračnim kaminom. Za toplozražnega sem se odločil zaradi:
1. Primarni vir ogrevanja je TČ zrak/voda z talnim ogrevanjem in zato sem želel sekundarni vir, ki bi deloval BP brez elektrike.
2. Sekundarni vir ogrevanja sem želel imeti odziven, kar pomeni če si hčerka zaželi v svoji sobi malo več toplote si enostavno odpre rozeto na max in topel (vroč) zrak hitro za kakšno stopinjo ali dve ogreje prostor.
3. Zelo me moti, umazana (črna) šipa na steklu kamina, ki kaminu vzame vso romantiko; pri toplovodnih kaminih je zaradi kondenza, ki se ustvarja v sistemu kamina, se ta pojavi bistveno hitreje (pri kolegih, ki imajo toplovodni kamin so zjutraj umili steklo, popoldan pa je že bila črna, da praktično nisi videl ognja)

LP, Grega
če imaš toplovodni kamin - kako pa je s sanitarno vodo poleti? s čim jo ogrevate?

midva imava trenutno v planu obično centralno peč v kleti s talnim samo v pritličju (mansarda se bo ogrevala z odpiranjem vrat). na isti sistem priključen še toplovodni kamin, tako da ko se bi kuril kamin, se centralna peč ne bi rabila seveda. tako bi tudi poleti lahko zakurili samo v centralni v kleti za vodo...

bolj ko raziskuješ raznorazne variante za ogrevanje, bolj te mede... človek kar ne ve kaj bi... vsekakor tč pri nama odpade, ker imamo 5 hektarov gozda, pa tudi drva pripravimo mimogrede.
Magi, za poleti bojo kolektorji na strehi. Starši jih imajo že dobrih 30 let, 5 let nazaj sta zamenjala kotel in to je to. S tem da prvotnega je oče sam zvaril skupaj. S tem sistemom sem gor rasla in mi je pisan na kožo.

Še nekaj mesecev nazaj sem bila frik na TČ in voltaiko. Čudna ženska saj vem Big Grin Pa sem ponovno začela preračunavat po koliko letih pridem do breakpointa in kakšni so tekoči stroški. Nisem več tko navdušena. Imam tudi sama dostop do zastonj drv (oče je podedval neko hosto) in pri porabi nekaj metrov ne bo hudega. Nekaj deset metrov letno pa ...hm...

Madman, atrijska, brez mansarde. Kleti tudi ne. Ok veselje do čiščenja imamo baje ženske itak vprogramerano v dnka :mrgreen: tko da to sem že vzela v zakup. Sam če imaš po tleh slabe 3 cm deske, pride v poštev le radiator. Ali pa tisto stvar, ko je reža le pod oknom, cca 20 cm široka, ki piha topel zrak?
če imaš toplozračni kamin lahko razpelješ po kanalih dovod toplega zraka še v druge prostore. z odpiranjem in zapiranjem pa potem reguliraš koliko toplote spustiš v prostor...
hja, samo, kaj ni tudi investicija v kolektorje tako visoka, da se ti povrne šele po kakih dveh desetletjih?
Če nebi rabila tople vode tudi pozimi bi izbrala toplozračni. Za tistih nekaj kubikov tople sanitarne vode na mesec mi je pa spet neumno kupovet še TČ in imet tri stvari: kolektorje, tč in kamin. Kompliciram na velko, ker bi rada enostavno a učinkovito Wink
Kolikor sem gledala niso tč nič cenejše od kolektorjev...
Če bi pa dala bojler z električnim grelcem za tistih 150 EUR, bi imela problem s sanitarno vodo rešen.
...in mesečni račun za elektriko?
če pa zmanjka štroma - pri nas zelo rado - si pa enmejčken v riti potem...
če pa ostaneš brez elektrike - pri nas sicer zelo pogost pojav - imaš pa sranje potem. midva bi rada sistem neodvisen od elekrike načeloma.
joj vidva :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
mrzel tuš ni osvežujoč za vsakogar... :-) nisem jaz kot janipappiloni k se v škafu mrzle vode zunaj vrže po savnanju :-)
Potem je obvezno nabavit lesen čeber v kopalnici in v kuhinji namesto indukcije štedilnik na drva. Ko že tko kompliciramo z romantiko okrog kamina in nalaganja polenčkov :mrgreen:
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi