PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!
Sem nov clan vasega foruma in sem pred zacetkom gradnje stanovanjske hise. Problem, ki ga trenutno imam je vprasanje glede ogrevanja s toplotno crpalko.
Hiso bom gradil pod Pohorjem - nadmorska visina 410 metrov. Sam sem se nekako odlocil za klasicno ogrevanje s pecjo na kurilno olje. Sedaj pa so mi t.i. "strakovnjaki" iz zlahte zaceli soliti pamet kako nesmiselna je moja odlocitev, ker bi naj bila ta toplotna crpalka zakon!
A mi lahko kdo napise kaj o tem,..... koliksna cca. je cena tega, ali samo to zadostuje za ogrevanje,..... Hisa bo podkletena + etaza + mansarda (etaza + massarda bosta imela cca. 200 kvadratnih metrov bivalnih povrsin!)

Ce potrebujete se kaksne info. vam jih seveda posredujem!

Lp, Oliver
brez podatkov o načinu gradnje, predvideni izolaciji, vrsti grelnih teles..., pa ga ni junaka ki ti bi lahko kaj pametnega svetoval.
najprej si poglej malo stare teme da sobiš neko sliko kaj sploh je TČ kake poznamo, prednosti, monosti, zmožnosti...

potem pa se malo bolj potrudi z opisom izolacije (Oz. če imaš) izračunom izgun za tvojo hišo.

Če drugega ne....te bomo vsaj napupmpali da daš več izolacijo (v primeru da je zadeva bolj rpovizorišna).

LP
Wink
ja hvala vama!
no saj to je v bistvu moj problem,...... smo ravno v fazi risanja nacrta in arhitekt je pac vprasal kako razmisljamo glede ogrevanja, ker se baje mora TČ predvideti ze pri nacrtu,.......

bom prebral se malo po forumu,........

Oliver
kaj bo klaična gradnja?...montažna...koliko izolacije je predvidel (si jo želiš)..kako je s podtalnico v vašem koncu..način željenega ogrevanja (radiatr, talno, toplozračno ogrevanje???)

te pojme moraš najprej imeti sam razčiščen...če jih nimaš se tu pozanimaj

ker hišo delaš praktično do smrti...in če boš zdaj zgradil kikse boš tudi živle v njih
no nekaj podatkov pa le imam! Smile

bo klasicna gradnja, hiso imam namen ZELO dobro izolirat, tako stene kot streho,..... podtalnice ni,........imel pa bom radiatorje, ter v kopalnici talno ogrevanje......

upam, da si s temi info. lahko kaj vec pomagas!?

Hvala in lp,

Oliver

kaj bo klaična gradnja?...montažna...koliko izolacije je predvidel (si jo želiš)..kako je s podtalnico v vašem koncu..način željenega ogrevanja (radiatr, talno, toplozračno ogrevanje???)

te pojme moraš najprej imeti sam razčiščen...če jih nimaš se tu pozanimaj

ker hišo delaš praktično do smrti...in če boš zdaj zgradil kikse boš tudi živle v njih
glej kot je napisal predhodnik prvi si preberi po forumu potem pa naprej...
Sicer pa že s temi podatki ki jih navajaš ni vse O.k., Glej če boš že šel v varjanto TČ je primernejše talno ali stensko ogrevanje od radiatorskega. TČ, ki mora segrevat vodo na 50oC in več oC kolikor rabiš navadno za radiatorsko ogrevanje bo kar trda prela. Sicer pa projektant naj ti najprej izračuna toplotne izgube objekta upoštevaje projektno temperaturo nato preštudirajta na kakšen način jih bosta pokrila. Vem da je projktantom najlažje izračunat ogrevalni sistem za radiatorsko ogrevanje režima 70/90 za toplotne potrebe vzet neko računico v stilu xy W/m3 prostora in to naj bi bilo to. NAPAKA!
no pa bi imel se eno vprasanje!
ce se sedaj odlocim za ogrevanje s kurilnim oljem, ali je mozen kaksen kasnejsi preklop (naknadna vgraditev) na TČ?!

se enkrat sem zares laik na tem podrocju in verjamem to kar mi poveste/povejo,......

Oliver
Važno je samo to, da se sedaj odločiš za talno / stensko ogrevanje, ker to je naknadno lahko največji strošek. Peč lahko hitro zamenjaš ali dodaš toplotno črpalko.

Po drugi strani pa si poglej, na kaj vse toplotne črpalke delajo, ker najugodneje je če imaš na relativno majhni globini podtalnico, potem je tu sistem voda/zrak, ki je dokaj kompakten, vendar ima manjši izkoristek in je bol glasen, tretjo je potem vertikalni kolektor velikih globin, ki je drag za izkopat in potrebuješ dovoljenja od države, kot četrto je horizontalni kolktor na 1,2 do 1,5m globine, ki pa zahteva dokaj veliko površino (ki jo moraš že sedaj predvideti, da potem ne boš pod vrtom vleko cevi)).
za uporabo TČ je idelana izbira nizkotemperaturnega centralnega ogrevanja..torej ali talno ogrevanje, ali stensko ali toplozračno (vpihavanje toplega zraka).

Najcenje (in najenostavnejše) prideš skozi s talnim ogrevanjem. Je pa štos v tem da TČ pada izkoristek z višanjem temperature ogrevalnega medija...torej tu radiator ni ravno optimalna izbira (se pa vsekakor da). Osebno bi dal v bivalni etžai talno gretje, v mansardi pa radiatorsko (za spalnice)...pa izbereš malo večje radiatorje da so dovolj močni tudi pri temp. vode nekje med 35 in 40 stopinjami (kar ni pretirano težko doseči pri izolirani hiši).

Glede izolacije....svetoval bi ti gradnjo z 'boljšo opeko' (ne vem imena) k je sorazmerno dobra izolativna že sama po sebi, potem pa čez vsaj 10 cm izolacije, raje 15 (razlike v ceni so zanemarljive) tla vsaj 10 cm, ter strop (oz. ostrešje) 30 cm...tako prideš do pogojev ko je izguba objekta minimlna...ali rečeno drugače z ogrevanje zadostuje minimalne vir ogrevanja...torej kupiš TČ zrak/voda moči nekje 4-6 kW in bo zadoščalo. To pa omeni da bo poraba energije za segrevanje hiše (skoraj) ničelna....če kupiš še zalogovnik toplote (kar je skoraj obvezno) da TČ dela v nočnem (cenejšem) režimu so prihranki za kurjavo kmalu odplačani (napram uporabi kurilnega olja, ki je ob dobro izolirani hiši nekje 5 - 10 x predimenziniran in kot tak neuporaben (in preveč potraten).

Taka hiša ima izgube nekje 5 kW, najšvohnejši elko gorilec pa ima (Se mi zdi) 16 kW običajno pa so od 24 kW dalje...torej popolnoma neuporabna zadeva.

Je pa predpogoj dobra izolacija! Ko je to izpolnjeno ni problem izbrati ogrevanja, ker bo vsakršno ogrevanje poceni (je pa treba za talno upoštevati zadostne višine tlakov!...česar pri radiatorjih ni potrebno).

LP
Bi še jaz pritaknila eno vprašanje, na katero še nisem našla konkretnega odgovora, :oops: ... ali pa ne razumem... pa sem že dosti prebrala okrog TČ...

Sem z istega konca kot Oliver, in tu zna pozimi stisniti tudi na minus 20 in na minusu tudi nekaj časa držati. Kaj je v takem primeru s TČ? Ali sploh kaj dela, pa je treba samo dogrevati, ali je treba za take primere imeti še en cel sistem ogrevanja v rezervi?
ma ja...za kaj taega si pa moraš biti na jasnem kak tič TČ imaš v mislih...ker za nizke temeparture so problematične predvem ocpije zrak/voda (podobno kot klima..ki je zrak/zrak).

pri varianti voda/voda praktično ni teh 'težav'.

Pa tudi - 20 so temperature preko noči...čez dan pa pod - 5 že skorja nisem doživel...torej ta temeratura pa ni porblmatična za noben sistem (ne z vidika delovanja kakor z vidika izkoristka).
absolutna najnižja temperatura |-22.3 |-20.2 |-19.6 |-5.1 |-2.5 |1.9 |4.7 |4.7 |-1.0 |-5.9 |-13.6 |-21.6 |-22.3
št. dni z najnižjo temp. <= 0 °C | 26.2 | 19.8 | 12.3 | 1.4 | 0.2 | 0.0 |0.0 | 0.0 |0.0 | 2.1 | 11.5 | 22.9 | 96.3

Hm. :? To je 30-letno povprečje za Maribor po ARSO. Ne vem, kako se vstavi tabela, ampak podatki so po mesecih (jan - dec), zadnji je za celo leto. Nič kaj spodbudno za razmišljanje o TČ, pa če je še tako zanimiva, ker naj bi bilo potem ogrevanje poceni.

In tudi... a tistih par ur v dnevu, ko je "samo" -5 (in ne -20), zadošča? Za katerokoli TČ? Ker se mi še vedno zdi največja pomanjkljivost to, da je ta sistem tako zelo odvisen od vremena... Sad ... in, če nisi ravno na Primorskem doma, da je to bolj polovična rešitev.

Ne razumi narobe, prosim. Se mi zdi zanimivo, bi imela, .... ampak, ne bi se rada kaj nasankala pa vrgla ven denar za nekaj, kar potem ne bi služilo namenu. :oops: Je ceneje, če 5x vprašam...
Klasična rešitev je kamin.
Zelo popularna je kombinacija TČ, talno gretje, kamin.
Kamin je odlična rezerva za ekstremno nizke temperature, ki so res redke, toda v 30 letih se bodo prav gotovo pojavile vsaj za par dni! Še nujnejša rezerva pa je v primeru razpada električnega sistema. V naslednjih 30 letih lahko računaš, da boš par dni brez elektrike. Takrat ne dela nič, razen vžigalic in polen.
Sploh pa lahko nadomešča računalnik in televizor, še posebej v kombinaciji s kuhanim vinom ali s kakšnimi igračami za odrasle.
Moraš pa za kamin že v času načrtovanja najti primeren prostor in predvideti dimnik in dovod svežega zraka v kurišče.
TČ zrak/voda se običajno kombinira še z El. grelci, ki se jih vstavi v sam bojler...torej če je zunaj - 35 stopinj pod ničlo, se ti vklopijo ti grelci in ti si na toplem.

to je to.

Glede podatkov....ne vem no....a ti živiš v Mariboru :twisted: ali smo na povezavi z lune.

povej kdaj je bila absolutno najnižja temperatura - 20 stopinj sredi belega dne? Vsaj en primer!

Preko noči (za moje pojme) ni potrebno ogrevati stanovanja/hiše, torej če se TČ izklopi ob 22-ih takrat definitivno še ne bo -20 stopinj (do katere lahko obratuje)...in se vklopi ob 6-ih (ko pa je npr. - 22 stopinj)...takrat bo ali elektronika preprečila vklop TČ (in se bojo zagnali el. grelci) oz. se bo TČ vklpila in delala z zmanjšanim izkoristkom (minimalnim, pa vseeno bo grelo)...važno je, da si ti na toplem ob čim manjših stroških...in ker te bo TČ zrak/voda stala kak miljon manj, boš mogla v najhujšem mrazu reskirati 10 jurjev za elekrtiko več (v tistem obdobju)...boš pa na vsak način na toplem.

Torej...za nadaljnih 100 let prideš čez ceneje...potem boš pa že videla če bo kak drug sistem na razpolago :twisted:
1 2
Iskanje po temi