Objave: 3458
Teme: 1
Ocena:
9
To samo kaže na to da eno je teorija drugo praksa :wink: .
Po mojem mnenju grelec proizvaja manj toplotne energije. verjetno je grelec bolj slaboten. Morda zaradi deklaracije, morda zaradi prenizke napetosti. :roll:
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
Šalabajz.
Kot da greješ samo sanitarno vodo.
Tudi 120kg železnine in še nekaj izolacije je treba prišteti, ter vodo v izmenjevalcih.
Pa upoštevati sprotne izgube v okolico.
Teorija je pa čisto ok, ampak običajno v šalabajzu ostane kup stvari neupoštevanih, kar se pri praksi nekako ne more zgodit.
Objave: 3971
Teme: 21
Ocena:
73
Odvisno od bojlerja oziroma kje ta grelec je.
Če je na dnu in ogreva komplet volumen, zna biti kmalu premalo.
Ako pa na polovici ali pa še malo višje (kar pri prenekaterem kombiniranem je), pa povsem zadostuje tudi 2kW.
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
Sem mislil, da ste zaznali, da sem 1 uro ogreval 300l bojler z BAKUP grelcem samo za TEST.
Hotel sem preveriti, če pri ogrevanju z elektriko v resnici dobiš 100% izkoristek, pa ga ne.
Kaj šele če bi meril samo razliko energije iztočene tople vodo iz mešalnih baterij.
Verjamem, da bi bil izkoristek v povprečju samo 60 do 65%.
In pri majhnih porabah še manjši.
Sicer 300 l bojler ogrevam s TČ preko kače v 25 minutah iz 35 na 47,5 stopinj z 1,9KWh elektrike. Pri tem je všteta vsa poraba, COP 2,3 je 3 X večji kot COP kot preko el.grelca(0,75).
Seveda spet samo računsko na podlagi prekratkega testa.
Objave: 31
Teme: 1
Ocena:
0
Vem da to vprašanje ni ravno vezano na temo vendar vseeno: A ima kdo oceno kako hitro se nek serijsko izoliran recimo 500l zalogovnik ohladi na zunanjo temp. (22°) oz. kako hitro pada temperatura v njem po tem ko je recimo segret na 60° in ne bi bilo nobene zunanje porabe.
Ocena:
11
Ko odda 22kWh ur energije v prostor.
Kolikšne so deklarirane izgube tega zalogovnika? in v katerih pogojih?
3kWh dnevno? Zaokrožimo na 4. V tem primeru 5 dni.
Objave: 485
Teme: 84
Ocena:
0
Kaj ste sedaj naštudirali glede pozicije tipala? Jaz imam austria email hr200, pa ima nekje pod vrhom tisti izrezan kvadratek v Pu izolacijo za namestitev tipala? Je to OK?
Ocena:
11
Predlagam, da ga premakneš nižje -mislim, da je to možno, vsaj pri HR300 je.
Ocena:
11
Seveda danes izgleda popolna neumnost, kar sem pisal 2012 leta, če pa bi prebral celo temo, bi videl, da je šlo pri tem samo za primerjavo izmerjenega izkoristka pri ogrevanju s TČ in preko grelca. Električni grelec seveda ima cca 100% izkoristek, samo izmeril sem ga seveda veliko nižje. S tem sem hotel povedati, da tudi meritev ogrevanja SV preko TČ najbrž pokaže nižje vrednosti od dejanske oz. da te meritve niti slučajno ne dajejo pradilnih rezultatov - so pa primerjalno lahko zanimive.