PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri bojler, TČ in višina tipala za temperaturo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako veš, da daje od sebe 11 kW?
Vedeževalstvo?
Edini možni način merjenja COP (ki pa je spet odvisen od kvalitete vgrajenih delov) je, temperatura na vtoku, temperatura na iztoku in merilec pretoka.
Vse ostalo je smiselno nekako tako, kot zakon o dopustni ukrivljenosti banan.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Fery Napisal:kot zakon o dopustni ukrivljenosti banan.

To je že Fibonacci spedenal, dolgčas.

[img]httpunichr("58")//uploadunichr("46")wikimediaunichr("46")org/wikipedia/sl/math/9/9/1/991c5fbc9e279aa8181122018a6d5312unichr("46")png[/img]

Pa pustimo zdaj banane.
Jah, na 11 kilowatov računam po tehnični specifikaciji, kjer piše, da TČ za namen ogrevanja SV preide na polno moč. In se sumljivo dobro poklapa z meritvami.
Naj še malo jaz "uletim".

Ok, koliko litrov vode torej TČ ogreva, če je tipalo točno na spodnji tretjini bojlerja, ki je 300 literski?
Rad bi namreč že enkrat pravilno izmeril COP med ogrevanjem TSV.

Vklop TČ je pri 42°C, izklop pri 46°C, v desetih minutah po izklopu, temperatura prileze še do 50°C. Vmes seveda pazim, da nihče ne spušča vode.
Bojler je WPS 304 TT.
Ogreva že najmanj 300l, samo vso vodo ne segreje za 8 stopinj.
Tisto zelo mrzlo čisto spodaj lahko celo več, tisto toplejšo zgoraj pa za manj.
Pa še to bi morali vedeti, če poteka kača samo spodaj ali po celi višini.
Na pamet bi rekel, da se voda v povprečju segreje za dobrih 6 stopinj.
Vse to so računi brez krčmarja.

Saj nobeden ne ve koliko energijje proizvaja TĆ :wink: .

Brez kalorimera so to računi brez krčmarja. Jaz jim ne bi pripisal natančnosti večje od 20 %.
Merlin, vseeno pretiravaš. Če bi rekel izračun z maximalno 20% natančnostjo bi se strinjal.

Kalorimeter?
Verjetno je potrebno meriti temperaturo LWT in temperaturo EWT ter pretok LWT, ali ne?
Pri meni se pretok neprestano spreminja (Daikin HT obtočna črpalka z zvezno spremenljivo močjo), zato sem skeptičen kako natančno bi eventuelni kalorimeter nameril proizvedeno energijo TČ.
Kalorimeter je prav temu namenjen, da meri pretok in razliko temperatur. Natančnost ranga par %.
Naj me nekdo popravi, če imam napačno predstavo o kalorimetrih.

Kalorimeter oziroma COP-meter za TČ, je zmontiran takoj na izhodu iz TČ in meri pretok in temperaturo vode, in ne razliko med LWT in EWT. Na ta način izračuna količino toplote, ki jo proizvede TČ. Hkrati je priklopljen tudi na dovodni kabel elektrike za TČ, kjer meri količino porabljene elektrike. Iz teh dveh podatkov izračuna grelno število-COP.

Kalorimeter, ki je priklopljen na LWT in EWT in meri pretok, ter razliko temperature med njima, pa je v bistvu namenjen za merjenje koliko toplote odda neko grelno telo, naprimer radiator.
Migaj Napisal:Merlin, vseeno pretiravaš. Če bi rekel izračun z maximalno 20% natančnostjo bi se strinjal.

Kalorimeter?
Verjetno je potrebno meriti temperaturo LWT in temperaturo EWT ter pretok LWT, ali ne?
Pri meni se pretok neprestano spreminja (Daikin HT obtočna črpalka z zvezno spremenljivo močjo), zato sem skeptičen kako natančno bi eventuelni kalorimeter nameril proizvedeno energijo TČ.

Ups tu sem se zatipkal :wink: . Imate prav.

Seveda z kalorimetrom je potrebno zajet vse tri podatke. Dt in pretok. Če smo nesramni se tudi pretok spreminja z temp.
Sem pa naredil zdaj en test porabe električne energije pri gretju tople sanitarne vode pri -3C.

T1=35,5C
T2=44C
t=12min
ZT=-4C
no defrost
no heating
brez dodatnih grelcev
E=0,9kwh
RV 99%

Ko sem dal izračunat COPTSV v migajevo tabelo moram reči,da mi je razultat prišel COP 2.9. Potem sem seveda tekel v COP-e Daikin HT 14kw peak power in integrated. Ker seveda ni bilo defrostov vmes,sem gledal tabelo peak in našel podatke: ZT -2CLWT-45C->COP 2.84 in tabelo integrated(vključuje defroste) ZT-2C,LWT-45C->COP 2.4.
Bom pa poskusil drugič izvest test iz npr40-50C pri ZT-4C. Tako,da vzamem vmesno vrednost TSV =45C,saj je imela sedaj voda srednjo vrednost T 40C in ne 45C kakor na izračunu in zunaj je bilo bolj mrzlo -4C namesto -2C; ter RV 99% in ne max 75% kakor na testu :oops: . Vendar ,ko pogoje premečemo,tam vzamemo,tam dodamo,pridemo sumasumarum na srednjo vrednost ,ki ne kaže neko veliko statistično odstopanje pri izračunu "COPTSV po migaju ".
glej rentgenx, izračun je že pravilen, samo vhodni podatki so tako-tako.
Gotovo se segreje sev povprčju 270l vode ne segreje za 8,5 stopinj.
Zgornja polovica gotovo manj.
Zgornja četrtina gotovo še manj.
Spodnja petina pa več.
Migaj Napisal:glej rentgenx, izračun je že pravilen, samo vhodni podatki so tako-tako.
Gotovo se segreje sev povprčju 270l vode ne segreje za 8,5 stopinj.
Zgornja polovica gotovo manj.
Zgornja četrtina gotovo še manj.
Spodnja petina pa več.

Kakšem odstotek je pri vseh merjenjih napačnega sploh pri naših home made meritvah. Vendar je to tam tam. Kako pa veš vse to za Daikin bojler?Topla voda gre po zakonih fizike gor in pri vas ki imate tipala namerno dvignjena je ta ostotek še dosti večji. Jaz mislim,da ga imam na spodnjem delu bojlerja,kakor je tovarniško nameščen in ga nisem nič premikal .Lahko pa da se motim. Znalci me lahko popravijo,..
Te mertive so bolj jalovo početje kot se meni zdi. Stručkoti in tisti, ki so stvari že prišli do dna, pa so tiho.
Pred časom sem tudi jaz delal podobne meritve in milsim, da glede na dobljene rezultate, vhodni podatki o temperaturi in litraži niso pravilni.

Bojler 300l, senzor na spodnji tretjini
T1=34,2°C
T2=44,7°C
t=13,2 min
E input= 0,74kWh
Iz teh podatkov dobim COP 4,9 in moč TČ 16,6KW Confusedhock: Confusedhock:. Mislim, da to nikakor ni možno.

Druga meritev pa je bila naslednja
T1= 42°C
T2= 50°C
t=15,25 min
E input = 0,95kWh

Pri tej meritvi je COP 2,9 moč TČ pa 11kW, kar se mi zdi nekako bolj realno.

Nevem, če je sploh možno vsaj na 10% natančno izmeriti COP brez kalorimetra. Če je možno, naj prosim nekdo napiše natančen postopek meritve in kako izračunati pravilno temperaturo/litražo, ki jo je potrebno vnesti v tabelo.
Itak, da je možno (v 10-ih procentih).
Iztoči kompleten bojler, da bo vseh tristo litrov na cca. 8 stopinj in meri. Segreval se bo v bistvu od spodaj navzgor, temperatura bo varirala znotraj stopinje. Rabiš le še podatek, koliko vode je od spodnjega priključka spirale do vrha. S skico in malo matematike bo šlo. Pumpo strogo na ful.
Ogrevanje seveda izklopiš, izgube po bajti, zaradi cevi, zanemariš.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Tako kot pravi fery, nikoli ne boš vedel za koliko stopinj si dejansko v povprečju segrel 270 ali 300 litrski bojler...razen če natočiš 300l nove mrzle dode.

PS
sem naredil preizkus dogretja z (backup) 2,5kW električnim vgrajenim grelcem,
rezultat : cca 3X večja poraba :oops:
V =300l
dT = dobrih 5 stopinj
t = 60 minut
COP okoli 0,75 :oops:

izračunan po tabeli ni pokazal COP=1 ampak manj :oops:
Me je kar hitro minilo in sem s testom končal.
A lahko kdo tole obrazloži?
1 2 3 4
Iskanje po temi