Objave: 274
Teme: 6
Ocena:
0
Konkretno me zanima v kolikšni meri lahko izključno talno gretje zagotovi ustrezno toplino v novozgrajeni hiši (ytong 40cm+izolacija). Ogreval bi s toplotno črpalko (podtalnica). Ali ta način ogrevanja zadostuje, ali pa bi bilo potrebno razmišljati v smeri dogrevanja s stenskim oz. radiatorskim ogrevanjem?
PS: Je pa moja kar zmrznjena!
Hvala za odgovor.
Ocena:
0
Sam imam sicer namen na en prostor vleči dve zanki in sicer bo ena ob robovih oz. ob zidu, kjer bo temperatura malo višja regulirana.
Lara!
Kako izolacijo pa boš dala na sipreks?
Objave: 866
Teme: 85
Ocena:
0
ti dve zanki nista potrebni. mi imamo tri panoramske stene po 3 metre dolžine pa bomo zgolj ob teh oknih dali bolj na gosto cevi in to je to.
dali bomo pa kameno volno. stiropor se ne sme dajat na siporeks baje.
jeeee mi imamo pa hiško jupi jupi jej!
Ocena:
0
Vem ja, dihanje pa to!? Ah ne bomo o tem! vem da ni v kontekstu ampak jaz imam planirano tudi večja panoramska vrata,pa me zanima koliko si odštela za kos, če ni skrivnost?
Objave: 866
Teme: 85
Ocena:
0
HEHE JA SEVEDA...stene so velike 298x210 cm, trojna zasteklitev, ajmjev profil 8000, pol fiksno pol drsna vrata, cena pa 265 800, 00 sit kos. od tega element 185 jurjov, montaža 15 jurjov, dodatek za profil in trojno zasteklitev 55 jurjov, pa še neki razšeritveni profili??!! so 10 jurjov.
jeeee mi imamo pa hiško jupi jupi jej!
Objave: 1339
Teme: 26
Ocena:
0
Definitivno mora biti talno gretje narejeno v povezavi z zunanjim tipalom temperature. Talno gretje je sistem, ki se zelo slabo odziva na nagle spremembe temperature v prostoru. Zato se naredi tak sistem. Talno gretje ima nato toliko časa (kolikor je fazni zamik), da ojača ali zmanjša gretje.
Zdaj kake so temperaturne potrebe so pa druga štorija. Prvo je treb vedet neko lego hiše (predvidevam sončna), projektno temperaturo in toplotne izgube hiše. Omenil bi še tudi to, da prostori, ki imajo veliko steklenih površin izgubijo tudi veliko toplote s sevanjem skozi okno navzven. Skratka, to je definitvno naloga za kakega energetika/strojnika, ki zna tak sistem tudi dimenzionirati.
Verjamem pa, da je talno gretje + toplotna črpalka dovolj dobro gretje za tako hišo. Namesto radiatorjev bi si jaz raje omislil kako klimo, ki bi jo uporabljal čez prehodni čas in po možnosti v pasjih dneh (katerih smo sedaj vsi željni).
lp
Ocena:
0
Fajn to!
So me že prav prestrašli, da bom moral še en kup radiatorjev gor obesit!! Hvala obema! To s klimo se mi zdi dobra ideja in bo najbrž realizirano, prav tako pa nameravam v dnevni postavit še kamin (vložek), tako da jaz mislim da res nebi smelo biti premrzlo!
Objave: 131
Teme: 3
Ocena:
0
Pri talnem gretju gre še za efekt samoregulacije. t.j. oddana toplota (energija) je odvisna tudi od razlike temperature na površini tal in med zrakom. Če so energijske potrebe prostora nizke, to direktno vpliva na režim (npr 30°-25°C namesto 35°-30°C). Iz tega sledi sklep: Ko se zrak v prostoru segereva (zaradi sonca, drugih virov) se "moč" ogrevanja zmanšuje in je enaka nič ob izenačitvi temperatur tal in zraka. Če se to zgodi pri 35°C nam je bistveno bolj neprijetno kot pri 30° ali celo 25°C. Pri takem režimu ne vidim praktične potrebe po zunanje vodeni regulaciji. Naj me kdo popravi, če sem kje "užgal".
LP
Objave: 4597
Teme: 212
Ocena:
3
Prav neverjetno je, da je pri talnem pri 22 ali 22,5 vsem trem, ki živimo v hiši, vroče, če pa grejejo radiatorji pa niti slučajno. Na drugi strani je pri 21 z radiatorjem že mraz, pri talnem pa čisto OK. Z drugimi besedami, pri talnem je razpon ugodja neverjetno majhen, dobro stopinjo, pri ardiatorju pa vsaj stopinjo več. Zato mislim, da samoregulacija ne bo OK. Mi je pravkar prišlo na misel, da je delno vzrok v legi termometra.
Kar se pa tiče gostejše razporeditve cevi bi bilo to OK, če je temperatura v ceveh razmeroma visoka, pa še to le pri najhujšem mrazu, ko sistem deluje z največjo močjo. Če uporabljaš deloma samoregulacijski sistem, ti gostejše cevi praktično ne koristijo. Sploh pa v prehodnem obdobju lahko greješ le kako uro na dan. Tudi pri najnižjih letošnjih temperaturah nam talno obratuje zjutraj ob 4 do polšestih, ter popoldne za pol ure, pa imamo v eni sobi 4 x 4 dva kroga po cca 75m cevi. Če bi greli do 10h, ko začne sonce greti, bi temperatura v južnih prostorih narasla še veliko več kot že tako - tudi preko 24 in moramo odpirati vrata v neogrevano vežo. Pa hiša sploh ni dobro izolirana.