PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri težave z odraćevanjem in tlaKOM

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sem lastnik peči na BIO MAsO. TEŽAVE IMAM z odraževanjem in tlakom. že več kot 2 tedna odzračujem sistem in zrak se vedno in vedno vrača. PA NIKJER NIČ ne pušča??

tlak si pri mrzli vodi nastavim na 1bar. sedaj sem s forumov preblal da to baje ni najbolše.

vode v sistemu imam 1280l zalogovnik + rad + cevi. recimo 1500l
espanzijske posode imam 2 po 50l torej 100l

težava je v tem da mi tlak naraste čez 2,5 bara (tarat itag začne puščat ventil) in to zmeraj. in potem odzračim,dolijem,odzračim in ponovim in vsaki dan isto??????

AJA tlak v exp.posodah je 1,5 bara. razlika med pečjo in navišjim radiatorjem je 4m???
kaj naj storim??

naj znižam tlak v posodah ali dodam še eno.

in znižam polnilni tlak?

prosim za pomoč,ker mi gre že počasi na živce.

p.s. aja priklop exspanzijske posode je 1 meter višje kot izhod iz peči ter na isti veji je dodat varnostni ventil

hvala vsem za pomoč
citroen22 Napisal:vode v sistemu imam 1280l zalogovnik + rad + cevi. recimo 1500l
espanzijske posode imam 2 po 50l torej 100l.
težava je v tem da mi tlak naraste čez 2,5 bara (tarat itag začne puščat ventil) in to zmeraj. in potem odzračim,dolijem,odzračim in ponovim in vsaki dan isto??????
tlak v exp.posodah je 1,5 bara. razlika med pečjo in navišjim radiatorjem je 4m???
Zadnjič sem ravno računal za enega in sicer za 1000l vode bi rabil 100l ekspanzijsko posodo. Računano je bilo za max. temperaturo 90oC. Torej če imaš ti isto temperaturo potem imaš za 50l premalo ekspanzijo. V kolikor pa imaš max. temperaturo nižjo lahko, da imaš celo dovolj.
S tem da spusti tlak iz ekspanzijskih posod tako, da bo 1 bar. To moraš meriti in spuščati takrat, ko ni vode v sistemu. Ko boš znižal tlak iz 1.5 na 1 bar bodo ekspanzije sprejele bistveno več vode in zna biti da bo OK. Saj pravim odvisno od max. temperature. Pri polnjenju pa pazi, da bo tlak polnjenja 1.3 bar. Tak mimogrede si pa imel res pravega majstra, da ti je naredil tak sistem, da se morajo varnostni ventili oglašati.

LP
temperaturo imam do 75 stopinj,,oz max 80 stopinj. vendar ne cel sistem ampak peč.
Po mojem izračunu imaš pri max. temp. 80oC 100l ekspanzijo dovolj veliko samo pod pogojem, da ima 1bar tlaka. To pomeni, da moraš ti spusti tlak iz 1.5 na 1bar . To moraš narediti, ko ne bo vode v sistemu. Če imaš izvedeno tako, da lahko zapreš radiatorje potem jih zapri, da jih ne boš po nepotrebnem praznil in izprazni samo kotel ter ekspanzijo.
V glavnem bistvo je, da kontroliraš tlak v ekspanzijski posodi takrat, ko ni pod vplivom drugih tlakov (hidrostatičnega - višina in temperature) oziroma ni vode v sistemu.
Če nimaš dve leve roke si to naredi sam, drugače pa kliči mojstra. Samo ne takega, ki ti je že to tako slabo naštimal. Pa mislim, da če boš klical mojstra ga boš moral kar nekaj časa prepričevati, da je v ekspanziji prevelik tlak in ga je potrebno znižati.

LP
bom naredil sam. zanima me še to:

1,5b do 15 višine

1bar 10m

ali je ok će dam 0,8 ekx in potem predtlak 1,1
moja višinska razlika je le 4m???

pumpa rabi okoli 0,5 bara da se med delovanjem maže???

aja po mojih izračunih bi za 1500l in okoli 80c zadostovala 100l?
Citat:1,5b do 15 višine

1bar 10m
Točno tako.

Citat:ali je ok će dam 0,8 ekx in potem predtlak 1,1
moja višinska razlika je le 4m???
Ja eni imajo celo samo 0.5bar v ekspanziji. Recimo plinski kotli, ki že imajo vgrajeno ekspanzijo.
To je odvisno od proizvajalca, koliko ti priporoča najnižji tlak. Recimo Reflex priporoča min. 1bar in to tudi za etažne centralne (je vse v isti višini). Jaz mislim, da ne bi smelo biti nič narobe. Mogoče bi pa bilo vseeno bolje če vzameš 1 bar, ker je pri tem tlaku tvoja 100l ekspanzija dovolj velika.

Citat:pumpa rabi okoli 0,5 bara da se med delovanjem maže???
Točno tako in sicer 0.5 polnilnega tlaka sistema (ne tlaka v ekspanziji).

Citat:aja po mojih izračunih bi za 1500l in okoli 80c zadostovala 100l?
Ja sem ti napisal, da je za 1500l pri max. 80oC dovolj 100l ampak pod pogojem, da je v njej samo 1 bar tlaka.

LP
aja še za info,,centralno sem si delal sam in bratranec. on je lotal,,jaz meril,,elektroniko sem zvezal jaz. (DOBIL ENO ČEŠKO RADIJSKO FUL POCEN 8 JURJEV)
DIMNIK SEM PREVRTAL SAM (EN MI JE POSODU KRONO) NOTRI DAL ROSFRAJ.....
TKO NAPREJ,,,VSE JE ŠLO VREDU....
PRI ZADNJI FAZI GLEDE TLAKA ME JE PA ZJEBALO,,TKO DA SEM TI ZELO HVALEŽEN DA SI MI POMAGAL DOKONČAT MY BABYIJA. PREJ SM SPUSTU NA 1BAR ZA 1X DELA BOMBA Smile))

P.S. MENE SI ŽALU GLEDE OGLAŠANJA VENTILOV GRRR Smile))

HVALA
zopet jaz. včeraj se mi je voda pa peč ogrela na okoli 75st. in teorija ni podprla prakse...ventilček je malo spustil....malo pol pa je držala na 2,4bara. kar ni vredu.

je mogoče vplival zrak,,odzračil sem sicer ampak samo 1x.

čudno mi je to da pri podtlaku 2,4b ekspanzijske posode niso imele več kot 3 2,5bara (max 4) in bile so nekje pol polne?

zanima me to zakaj je treba Po prišeteti 0,3 bara??? ali tale konstanta niha glede na proizvajalca, jaz imam zelmetove ep??

tule so izračuni in tabele pa podatki od zilmeta. sem računal sam je dost. dela pa zlo na meji?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ika.si/images/products/01_ogrevalna_tehnika/07_ekspanzijske_posode/calpro.pdf">http://www.ika.si/images/products/01_og ... calpro.pdf</a><!-- m -->
Pa kaj kompliciraš, kolikokrat imaš mrzel zalogovnik, nikoli, torej nastavi toplo centralno na 1.5 bara in pusti pri miru. Pritisk v mrzli centralni sploh ni pomemben, saj takrat stoji na miru. V bodoče odzrači še 1 x na teden toliko časa, da ne bo več zraka, pa čau pi...., drugače pa kar z veseljem dodaj še eno ekspanzijo, itak ti pripada 150 l.
em nihče ne komplicira,,,pa težava ni v tem da je kar koli ko je mrzel zalogovnik??kaj je takrat važno??' (to si prav ugotovil)težava je da mi pritisk preveč naraste (ventil spušča). od kje tebi 150l????? ja za 90 st,,,sam kako naj ogrejem vseh 1600l na 90c,,,če je že output max 80.....en povpreček je 75 in za to jo je več kot dovolj.

zanima me samo zakaj se prišteje 0,3 bara?
pa to da če je tlak v exp 1 bar in nastaviš pol predtlak 1,3. potem je tudi v ex 1,3??
ker men naraste na 1,5. a je to normalno al pa mi manometer laže?

aja pa cvetek zakaj bi dal še eno če se da malo poigrat?eno sicer mam 30l še od prejšnje centralne,,ampak hočem potrdit teorijo.
Zdaj mi pa ni čisto nič jasno, pri hladni centralni je tvoj tlak v napeljavi 1.1 in se ti potem poviša na 2.4, če je to res, se ti voda toliko razteza, torej je v centralni več kot 1500 l vode bi rekel človek. Torej je treba dodati še tistih 30 litrov. Jaz imam za 500 l zal. in radiatosko ogrevanje 60l, pa se mi poveča tlak za 0.3 bara, kar je normalno, no pri 55 stopinjah.
tlak v ex 1 bar
polnilni tlak pri 30c vode 1,3bara

ko tempretatura naraste na okoli 70 po celem zalogovniku (ko se skozi ladomat vrača s soda 70c) takrat je pritisk 2,4 bara. potem pa začne normalno jokat varnostni ventil.
sam mi ni jasno zakaj?

a si ti prej hotu povedat da bi pri 70 c spustil tlak na kok želim in potem pač ko bi se ohladilo bi padu,sam to ni panike ka mam pumpo vezano na termostat (nebi priško do okvare,,ka rab o,5 bara-mazanje) ko si se voda ogrela in raztegnila bi posledično narastel tlak.
a je to kaj narobe?

po izračunih gre,,čene bom pa res pri lotal še eno Smile)
Hja, sem se malo zmotil v izračunu ekspanzijske posode bo vendarle 100l premalo. Zdaj nimam časa ti bom zvečer vse napisal.
Sem pa sam tudi gledal v te italijanske izračune in kataloge pa je bilo tudi na meji - kao ravno dovolj. Pri nemških ekspanzijah (tudi izračun je bolj sofisticiran) je pa teh 100l premalo.
Torej zvečer.

LP
citroen22 Napisal:a si ti prej hotu povedat da bi pri 70 c spustil tlak na kok želim in potem pač ko bi se ohladilo bi padu,sam to ni panike ka mam pumpo vezano na termostat (nebi priško do okvare,,ka rab o,5 bara-mazanje) ko si se voda ogrela in raztegnila bi posledično narastel tlak.
a je to kaj narobe?

po izračunih gre,,čene bom pa res pri lotal še eno Smile)

Za začetek bi ti svetoval še tistih 30 litrov, potem pa tako kot sem ti napisal, pri 70 stopinjah na 1.5. pol boš pa vidu, po mojem podtlaka pri 30 ne bo.
citroen22 Napisal:zanima me to zakaj je treba Po prišeteti 0,3 bara??? ali tale konstanta niha glede na proizvajalca, jaz imam zelmetove ep??
To je treba prišteti zato, da je v ekspanzijski posodi tudi, ko je hladna nekaj vode - to je tista rezerva (0.5% celotnega volumna vode v sistemu). Dobra stvar tega je da preprečuje kavitacijo na rotorju črpalke, možen podtlak na najvišjih točkah in mislim, da je celo za samo membrano bolje, če je vedno v stiku z vodo.
Aja eni prištejejo celo 0.5 bar.
citroen22 Napisal:je mogoče vplival zrak,,odzračil sem sicer ampak samo 1x.
Ko polniš sistem z vodo spusti zrak iz posode z varnostnim ventilom (če je ob posodi) tako, da obrneš tisti rdeči gumb, dokler ne priteče ven voda.
citroen22 Napisal:težava je da mi pritisk preveč naraste (ventil spušča). od kje tebi 150l????? ja za 90 st,,,sam kako naj ogrejem vseh 1600l na 90c,,,če je že output max 80.....en povpreček je 75 in za to jo je več kot dovolj.
Če imaš polnilni tlak v sistemu 1.3bar je lahko max. obratovalni tlak pri max. temperaturi samo 2 bar (če je 2.5 bar varnostni).
Te italijanske izračune raje pusti pri miru, ker so ful čudni. Načeloma imata Zilmet in Elbi iste enačbe s tem da pri Zilmetu pretvarjajo tlak na neki zelo čuden način. Drži se DIN-a.
Evo izračun po DIN4807-2:
Vc=1600l - celotni volumen vode
p0=1bar - predltak v posodi (je enak statičnemu tlaku)
pe=2bar - max. obratovalni tlak (razlika med varnostnim 2.5bar in rezervo 0.5bar)
n=2.86 koeficient širjenja vode za 80oC glede na hladno vodo 10oC

Vv=n/100*Vc=45.76l za toliko se razširi voda iz 10oC na 80oC
Vr=0.5%Vc=8l - rezervni volumen (zaradi tega tistih 0.3bar)
Vrp=(Vv+Vr)*(pe+1)/(pe-p0)=161.26 l - nominalna prostornina posode

To je zdaj nominalni volumen raztezne posode torej mora biti večji od 161l.
Ko sem zadnjič računal sem se zmotil v faktorju (pe+1)/(pe-p0) in sem dobil manjši volumen.

Če pa pogledam v italijanski katalog za ELBI najdem recimo, da 100l raztezna posoda ustreza (max 90oC) za celoten volumen 1428l pri predtlaku v posodi 1bar. Sposobna je pa sprejeti samo 50l vode, kar je manj kot pa sem izračunal (Vv+Vr=53.7l).

Evo sem še izračunal za max 75oC - rabiš 146.4l ekspanzijsko posodo.

Naredi tako, kot je napisal CvetkoP in stisni še eno 50l posodo zraven. Prej nebo mira z varnostnim ventilom.

LP

PS: pa sam se nauči lotat, da ne boš toliko bratranca gnjavil! Je čisto simpl.
1 2
Iskanje po temi