PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri toplozračni kamin ali toplovodni kamin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Na vse vas se obračam, ker sva s partnerico v dilemi kako z ogrevanjem v bodoči hiši.
Sva v fazi idejne zasnove objekta in sedaj se odločava za sekundarni vir ogrevanja.
Primarni bo TČ zrak/voda, ogrevanje bo talno. Nizkoenergijska hiša, približno 2-3 litrska.
Sedaj me pa zanima kaj vi predlagate za sekundarni vir ogrevanja. Glede na to da bo hiša na štajerskem, znajo zime biti kar zelo hladne in zato sem tudi sam pristaš da potrebujemo še nekaj poleg TČ. Ogrevalo se bo cca. 260 m2.
Kaj predlagate?
-toplozračni kamin z razpihom v 6 prostorov v 2 etaži
-toplovodni kamin, zalogovnik in dogrevanje talnega gretja.(tu sem razmišljal da, ko bi kurili kamin da bi ta bil primarni vir ogrevanja, ko pa bi se temperatura spustila, pa bi se vklopila TČ in zadevo dogrevala)

Zanima pa me kako je s stroški investicije obeh primerov in pa kako bi stvar dejansko delovala v sodelovanju z TČ.

Upam da sem dovolj opisal situacijo in da mi bo lahko kdo kaj pametnega svetoval da se lažje odločiva.

Hvala
dobro jutro z Dežele Štajerske!

glavno vprašanje je:

je kamin strateška rezerva v primeru izpada elektrike? potem toplozračni ...

je kamin namenjen sekundarnemu ogrevanju talnega gretja? potem toplovodni

ne vem pa kako deluje toplovodni ko zmanjka elektrike, a se spusti voda iz sistema preden se zakuri? da ni poškodb vodnih cevi ... ekspanzijska posoda ali varnostni ventil ... ne poznam dovolj dobro ...
Ja verjamem, da je strateškega pomena. Bil bi pa kamin namenjen za obe situaciji in sicer strateško če zmanjka elektrike, da se imamo s čim greti.
Obenem je pa tudi drugi razlog dovolj dober in sicer, da v kolikor zakurimo kamin 3 x tedensko, da ne gre energija v nič, ampak da s tem ustavimo TČ in zadeva tisti čas ogreva talno gretje.

Glede na vse to če je res da toplovodni normalno deluje če zmanjka elektrike. (tu ne vem kako pritiskom v ceveh. Ali ta kamin potrebuje kakšno pumpo da segreto vodo iz zalogovnika pošlje po ceveh talnega ali kako je to zvezano. Res sem bolj laik glede tega, zato pa tudi tukaj to sprašujem, da bom potem lahko bolj pameten ko bom kupoval kamin Smile Če si za prodajalca laik, kmalu preplačaš zadevo.Smile

Se pravi v kolikor toplovodni kamin dela normalno brez elektrike, potem sem že bolj pristaš toplovodnega kamina in imamo s tem pokrito obdoblje (če slučajno kdaj zmanjka elektrike, ali pa celo če se elektrika toliko podraži da bomo to začeli uporabljati kot primarni vir energije) in pa imamo pokrito tudi obdobje ko zaradi ambienta oz. čez vikend ko smo doma, kurimo kamin in s tem ogrevamo celo hišo s talnim gretjem.

Se strinjate s tem. Je potem to to, ali sploh brezveze da montiramo kamin in dimnik in si s tem delam stroške, in je mogoče boljše da kupim en bio kamin in s tem rešim potrebe po romantiki???

lp
Tudi sam sem pred podobnim vprašanjem, lokacija ista. Narejeno ni še razen v moji glavi nič.

Najprej sem se nagibal k toplovodnemu kaminu kot alternativi in dogrevanju TČ. Sedaj se trenutno bolj nagibam k toplozračnemu in sicer dveh naslednjih dejavnikov:
- redki izpadi elektrike (pa tudi če izpade za kakšno uro ali 2 ima talno gretje dovolj akumulacije, da se to prebrodi brez večjih problemov)
- cena

Je pa na drugi strani pomanjkljivost, ki jo vidim
- topla sanitarna voda
- nisem prepričan, ampak na brzino mi deluje sistem rekuperacije za toplovodni kamin bolje (me prosim popravite če se motim).

LP
Nič več idej/odgovorov na to temo?
Midva sva se tudi odločala o tem, gre pa ravno tako za NE hišo, TČ, talno gretje, rekuperacija, sončni kolektorji. Posvetovanje z energetiki, finančno stanje ... na koncu sva se odločila da narediva kamin in dimnik vendar bolj za nalogo romantike in delno za ogrevanje. Ne misliva pa ravno ogromno investirat v to.
Tisti kamini na bioetanol mi pa niso ne vem kako všeč.
Pozdravljeni!

Sem nova na forumu,in me zanima kako velik prostor ogrevate s tem toplozračnim kaminom,kakšen je razvod cevi v prostore in kakšno temperaturo dosegate v teh prostorih.Odločam se za toplozračni kamin,z ventilatorjem,zato me zanima ali je možno narediti razvod cevi na podstrešje in jih potem spustiti v prostore iz stropa.Ali bi bilo to funkcionalno?
LP

uredi odgovori
Priznana Italijanska firma kaminov zagovarja isključno tak način razpihovanja (torej princip "deževanja" toplega zraka. Prednost: ni prahu po hiši. Pomanjkljivost: daljše in obvezno dobro izolirane razpihovalne cevi, saj ti je jasno:da je na izstopu zrak še vedno dovolj ogret. Bodi pozorna na pretoke zraka (ventilatorji), okrog moči pa raje več (čeprav je najbolje točna moč), je kar nekaj megle okrog kW - pa različni standardi meritev itd. V praksi to pomeni: prešvoh kamin, ga boš hajcala do nezavesti, pa bo še vedno mraz, po kilovatih prevelikega za tvoj prostor, pa zaradi manjšega kurjenja ne boš spravila v optimalno področje delovanja. Razmišljaj tudi o izstopnem zraku iz prostorov, kamor vpihuješ topli zrak, namreč ta sistem deluje tako, da se vpihovani topli zrak od zgoraj, z ohlajanjem počasi spušča proti tlem, če ni izstopa zraka je to ovirano. Rezultat: v noge te bo zeblo, glava bo pa švicala :wink: .
Hvala za odgovor.Stanovanjske površine je cca.90m2 in je samo pritličje,tako da nekih dolgih cevi ne bi bilo treba,verjetno.V mislih imam Nordico inserto 70 z ventilatorjem.

LP
mytamy Napisal:Priznana Italijanska firma kaminov zagovarja isključno tak način razpihovanja (torej princip "deževanja" toplega zraka)...
...Razmišljaj tudi o izstopnem zraku iz prostorov, kamor vpihuješ topli zrak, namreč ta sistem deluje tako, da se vpihovani topli zrak od zgoraj, z ohlajanjem počasi spušča proti tlem, če ni izstopa zraka je to ovirano. Rezultat: v noge te bo zeblo, glava bo pa švicala :wink: .

Pri prezračevanju načeloma v bivalne prostore vpihujemo zrak in te želimo tudi ogrevati.
Kako se potem to obnese skupaj?

enak problem je najbrž tudi pri spodnjem vpihovanju toplega zraka ali s stene,...
Teorija: izstopni zrak naj bi vračal nazaj k zajemu zraka (ne zajemu zraka za gorenje) pri kaminu, da ga ta ponovno ogreje.
Praksa: malo bolj komplicirano (dovodne cevi za topli zrak, pa vračanje ohlajenega zraka do kamina, pa poraba kisika za gorenje (v primeru, da niste predvideli direktnega zajema svežega zraka od zunaj direktno v kurišče, kar je mimogrede gromozanska napaka / če me spomin ne vara, mislim da omenjena Nordica 70 nima tega priključka), torej nekako zračiš preko oken, ampak ta zrak je mrzel, smisel pa je zgolj dogrevanje zraka zaradi boljšega izkoristka ... :roll: ... No mimo vsega je toplozračni sistem le enostavnejši z manj možnostmi za okvare, kar zna biti pri toplovodnem sistemu problematično, sploh, kadar so toplovodni kaminski vložki masivno obzidani je poseganje vanje brez vnaprej predvidenih revizijskih odprtin, prava rušilska muka.
mytamy
kolikor je meni znano, nimajo boljši kamini,dovoda zunanjega zraka za gorenje
nordica ga ima
drugače pa zaprti kamini porabijo zelo malo zraka za gorenje,tako da še noben ni umrl zaradi tega
Kaj pa,če se dovod svežega zraka naredi preko vertikalne cevi iz podstrešja?
[quote="slepec"] nimajo boljši kamini,dovoda zunanjega zraka za gorenje
Bi rekel da ga kar imajo, pa vsaj 4 priključke za razvod po prostorih, pa običajno večji, težji in dražji so (kamini namreč ) od kaminskih vložkov (štos je v tem, da svežega zraka za potrebe izgorevanja ne dovajaš v prostor, ker ga s tem ohlajaš, ampak direktno v/pod kurišče).
Dovod svežega zraka (verjetno misliš na dovod v prostor) od zgoraj, hm ... , če bo to zgolj zračnik, bo vsa toplota ušla skozi (dvomim, da so prostori hermetično zaprti - vlek); prisilno dovajanje z nepovratno loputo bi mogoče šlo, čeprav dvomim, da bi to glede na vpihovanje toplega zraka od zgoraj u redu funkcioniralo, bi bilo le potrebno ta dovod spustiti nižje, mislim da je vse to prekomplicirano. Dovod zraka za potrebe izgorevanja pa čim bližje kaminu, točneje tja kjer zajema zrak za gorenje iz prostora, v primeru, da ta nima možnosti direktnega priklopa pod kurišče - s tem dobivata kurišče in prostor (kamin "zajema" ta zrak tudi za razpihovanje) svež zrak, bo pa izkoristek malo slabši - prostor je le v stalnem stiku z zunanjim zrakom, tako da kakšna loputa/rešetka z možnostjo regulacije dovajanja svežega zraka ne bo odveč.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lanordica-extraflame.com/it/">http://www.lanordica-extraflame.com/it/</a><!-- m -->
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?t=11506">viewtopic.php?t=11506</a><!-- l -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.edilkamin.com/">http://www.edilkamin.com/</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.palazzetti.it/it/home_page.aspx">http://www.palazzetti.it/it/home_page.aspx</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.piazzetta.it/">http://www.piazzetta.it/</a><!-- m -->
+ morje drugih proizvajalcev kakovostnih kaminov.

Ne prodajam, ne reklamiram, samo informiram ...če kaj pomaga.
Tudi jaz imam namen razpeljati z pocinkanimi kanali od sobe do sobe da bi od kamina višek toplega zraka ogreval sobe, posebej v prehodnih obdobjih.Zanima me ali ima kdo razpelane takšne kanale in kako deluje, kamin bo na sredini hiše v dnevni sobi, na kaj je treba pazit in kje se da ugodno dobit pocinkane kanale, kot so pri ventilacijah kakšnih večjih zgradb.
Super bi bilo če kdo še kakšno sliko prilepi in izkušjo deli z nami.
lp
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi