PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Parcelacija in prodaja parcele

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dober dan

Imam parcelo, ki bi jo del prodal. Ena stranica parcele meji na soseda, ki kljub odmeri geometra ni želel podpisati, da se z mejo strinja, zato se bo postopek nadaljeval po ustaljeni poti na geodetski upravi.

Rad bi naredil parcelacijo kot sem jo narisal v priloženi sliki situacija.jpg. Sedaj pa me zanima ali lahko prodam del parcele, kjer še ni določenih fizičnih mejnikov? Verjetno parcele tudi ustvariti nebi mogel, kaj ne?

Zato se nagibam k sliki predlog.jpg, kjer bi se rad izognil sosedu in ustvaril parcelo znotraj svoje obstoječe. Določil bi, da je npr. pol metra oddaljena od parcele soseda. Ali na takšen način lahko ustvarim parcelo oz. koliko bi morala biti oddaljena od soseda, da ne potrebujem njegovega soglasja?

Hvala
Kolikor je meni jasno, lahko prodaš tudi, če ni fizičnih mejnikov v naravi (torej meje niso urejene). Problem je le to, da bo neurejenost meje kakega kupca odbilo, saj se bo moral prej ali slej s tem ubadati on (beri: prepirati s sosedi).
Ampak s to drugo situacijo bi se rešil tudi morebitnega izsiljevanja soseda s premikanjem meje v mojo škodo, saj bi od te nove mejne črte, ki bi bila določena z mejniki, stara meja stala točno pol metra stran. Torej je konec debate o tem kje bo meja in kje si jo on želi, mar ne?

Naj povdarim, da sem se strinjal z določitvijo meje, ki jo je določil geodet in je šla na eni strani skoraj 2 m v mojo škodo (kakor je bilo v naravi) in ne iščem nekega konflikta, ampak samo pravično rešitev in konec kompliciranja.

p.s. sosed je pač "pravi" Slovenec
Ne moreš nove meje postavit točno pol metra od neke imaginarne meje, ki je samo na papirju (in v glavah sosedov), ne pa fizično v naravi. Kot si ugotovil, lahko meja dejansko variira tudi 2 metra sem in tja, to je stvar dogovora obeh mejašev in interpretacije starih katastrskih načrtov.

Kljub vsemu mislim, da se ureditvi obstoječe meje ne boš mogel izogniti. Pozanimaj se, kaj pravi zakon glede parcelacije. Nekako imam v spominu, da te sosed ne more večno ovirat pri ureditvi meje, lahko le nekoliko podaljša postopek, če tečnari (če se ne strinja s predlagano mejo, mora podati utemeljen razlog).
Če bi hotel novo parcelacijsko mejo postaviti točno pol metra od obstoječe meje, potem bi moral logično najprej obstoječo mejo urediti ... ali ti geodet teh zadev ni nič razložil?
Potem: ko ste imeli mejno obravnavo in se sosed s predlagano mejo ni strinjal ... je pokazal svojo? Če jo ni, je geodet zapisal v zapisnik da sosed ni pokazal svoje meje in da je seznanjen s posledicami, če jo ne?
Več glav, več ve ...
Potem bo pač potrebno počakati na razrešitev meje oz. bo pač čakal novi kupec parcele.

Hvala
Iskanje po temi