PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Normalen pritisk v sistemu centralnega ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
hawkeye Napisal:Naredil sem ta test. Zaprl sem vse radiatorje (12), odčital manometer in jih potem vse odprl. Razlika je bila okrog 0.05 bara.
Ne glede na to, če je TČ laufala ali ne.
Če bi črpalka delovala bi morala biti ta razlika očitna. Recimo pri črpalki Grundfos 25-40 (4m višina) bi moralo biti pri pretoku 0 (zaprti radiatorji) 0.4 bar diferencialnega tlaka. Take črpalke, ki bi dala pri pretoku 0 samo 0.05 bara ne poznam. Ta črpalka 25-40 je ena najbolj razširjenih in jo najraje vgrajujejo je pa tudi ena manjših. Pomoje tebi črpalke ne deluje, verjetno so kaj slabo zvezali elektriko. Kaj pa ta tvoj TČ nima kakšnega servisnega pokrova, ki bi ga lahko odstranil in malo pogledal noter kaj se dogaja s črpalko, kakšne znamke je, na kakšno hitrost je nastavljena,...

LP
TČ ima servisni pokrov. Ko so montirali je bila odprta in sem videl, da je notri Grundfos črpalka, ne vem pa oznake.

Sicer bi lahko sam odprl pokrov in sedaj pogledal noter, če črpalka dela, vendar se bojim, da pretrgam kako nalepko, ki potem ukine garancijo.
Bom raje jutri poklical firmo, ki mi je to prodala/montirala.

Še enkrat vas/tebe vprašam (sem že pozabil, kako je normalno). Normalno je, da so radiatorji po celotni površini enake temperature, a ne? Jaz poskusim na zgornjem delu z roko, pa potem na čisto spodnjem delu in je razlika očitna (najmanj 50%).
hawkeye Napisal:Še enkrat vas/tebe vprašam (sem že pozabil, kako je normalno). Normalno je, da so radiatorji po celotni površini enake temperature, a ne? Jaz poskusim na zgornjem delu z roko, pa potem na čisto spodnjem delu in je razlika očitna (najmanj 50%).

Čuj sokolovooko, radiatorji nikoli niso zgoraj in spodaj enake temperature. Pri režimu 90/70/20 naj bi bila razlika med predtokom in povratkom (zgoraj - spodaj) 20oC pri režimu 75/65/20 pa 10oC. Da bi pa bilo razlike za 50% je pa malo tumač. Zna bit, da imaš ti še zmeraj v radiatorjih zrak pa čeprav, ko odzračuješ priteče ven voda. Poglej z vaservago, če so radiatorji pritjeni na steno tako, da so malo nagnjeni in sicer tako, da je tista stran, kjer je odzračevalnik najvišja. Ker se zrak vedno dviga in potuje do najvišje točke. In če ga tukaj ne moreš odzračiti si v riti.

LP
Kot je napisal , TČ laufa kake 3 minute in v tem času ne more ogreti celih radiatorjev. Obtočna črpalka laufa samo kadar je vkloplena TČ.
Kaj lahko malo več napišeš o sami napeljavi, kaj imaš in kako zvezano in še posebej kje imaš tipalo za regulacijo. Kot sem ti že napisal, če nimaš na pravem mestu tipala, ti TČ zelo hitro doseže nastavljeno temperaturo in se ugasne. Zato moraš tipalo imeti na povratnem vodu, da se bo ta ugasnila šele, ko pride dovolj visoka temperatura po povratnem vodu in takrat bodo tudi radiatorji v celoti topli.
CvetkoP Napisal:Kaj lahko malo več napišeš o sami napeljavi, kaj imaš in kako zvezano in še posebej kje imaš tipalo za regulacijo. Kot sem ti že napisal, če nimaš na pravem mestu tipala, ti TČ zelo hitro doseže nastavljeno temperaturo in se ugasne. Zato moraš tipalo imeti na povratnem vodu, da se bo ta ugasnila šele, ko pride dovolj visoka temperatura po povratnem vodu in takrat bodo tudi radiatorji v celoti topli.

Ja, tipalo imam očitno na dvižnem vodu. Če pogledaš spodnjo sliko (trenutno boljše slike nimam, TČ pa sem izrezal, da se proizvajalec ne vidi-zaenkratSmile
<!-- m --><a class="postlink" href="http://hawkeye.moj-album.com/album/5659860/?os=5659862">http://hawkeye.moj-album.com/album/5659860/?os=5659862</a><!-- m -->
Od leve proti desni:
- na levi je dovod 5/4 cole iz kolektorjev (600 m), poganja jih črpalka Calpeda- na tleh
- potem je zgoraj ekspanzijska za kolektorje
- tam kjer manjka slike je TČ, zgoraj ima 4 cevi, prvi dve sta za radiatorje (leva je dvižna, desna povratna), na dvižnem vodu je manometer in termometer, malo višje pa sta dvižni in povratni vod vodoravno povezana. Povezavo krmili elektromotorni mešalni ventil Euromix MV 120 (tripotni), na njega pa je vezan sobni termostat Eltherm AT8. Mimogrede, zdi se mi da je mešalni ventil skozi v istem položaju in sicer da je 2/3 odprt.
- Ko bi bilo v sobi dovolj toplo, bi termostat zaprl mešalni ventil in dvižni in povratni vod bi bila kratko sklenjena. Tako bi se segreval le bojler - 2 cevi, ki gredo vzadaj vodoravno desno.
- drugi dve cevi iz TČ sta vezani na kolektorje (preko Calpede)
Že v prejšnem postu v drugi temi na temo ogrevanja brez zalogovnika sem napisal in še enkrat trdim, da je način ogrevanja brez zalogovnika specifičen do te mere, da mora biti izveden povsem drugače kot z zalogovnikom. V zalogovniku potekata dva tokokroga in tipalo v zalogovniku določa kdaj se TČ prižge in kdaj ugasne, medtem, ko avtomatika preko mešalnega ventila(ali kako drugače) uravnava temperaturo v prostoru. Zadeva je dorečena in deluje brez problemov.

Ogrevanje direktno v enem tokokrogu brez zalogovnika z kakkršnim koli načinom ogrevanja (plin, olje, elektrika ali TČ v nadaljevanju PEČ) pa zahteva poseben način priklopa, saj v tem primeru odpade mešalni ventil, kajti voda se v enem prehodu nikoli ne segreje dovolj, da bi jo bilo treba mešati(beri hladiti), pokanja ni, maksimalno temperaturo pa dosežeš s tipalom peči. Ta način ogrevanja zahteva povezavo črpalke vzporedno z pečjo, kar pomeni, da črpalka deluje le ko deluje tudi peč. Nastavljanje temperature v prostoru lahko reguliramo na ta način, da termostat v prostoru vkljapla peč in ta deluje dokler v prostoru ni dovolj toplo in se potem ugasne. Sobni termostat postavimo v prostor (običajno dnevni), kjer želimo optimalno temperaturo, v prostorih, kjer želimo nižjo temperaturo pa vgradimo termostatske ventile.Od diference termostata je odvisno koliko časa bo peč delovala. Le v tem primeru boš imel tople radiatorje v celoti. Če je peč pravilno dimenzionirana bo le ta izkoriščena v celoti na zadovoljstvo uporabnika.

Po mojem mnenju je napeljava zasnovana napačno do te mere, da je edini primeren način, da vgradiš recimo 300l zalogovnik, potem pa boš ogreval, kot si je zamislil tvoj majster ali pa ti, ali

Odstrani motor z mešalnega ventila, le tega odpri na maksimum, toplotno črpalko pa priklopi na sobni termostat. Izvedbo priklopa mora narediti strokovnjak. Upoštevati je potrebno navodila proizvajalca TČ. Nekatere črpalke najprej vključijo pumpo in po izklopu črpalka še nekaj časa deluje(1min).

Kar pa se same TČ tiče, pa ni nič narobe z njo. Vsekakor pa je potrebno še kaj postorit okoli regulacije, tudi tale preprost sistem za ogrevanje bojlerja se mi ne zdi ravno pravšnji.
Še dve zadevi moram dodati:
1. Bojler je 200 literski in ima zgoraj še TČ zrak- voda (jemlje toploto iz koltlovnice). Ker je bilo prejšnji teden toplo, sem povezavo med veliko TČ (za ogrevanje) in majhno (za sanitarno vodo) zaprl, ker v bojlerju hočem imeti 50 stopinj ali več, radiatorje pa sem ogreval na npr. 40 stopinj. Tako se je voda v bojlerju grela s TČ zrak-voda. In tako imam še sedaj.
2. Veliko TČ (ogrevanje) imam trenutno nastavljeno, da vodo zagreje na 52 st. in se izklopi, ko pa pade temp. dvižnega voda na 40 st , se TČ zopet vklopi. Torej imam diferenco 12 st, kar ne vem, le je optimalno. Tovarniško je bila diferenca 2.5 stopinje, pa sem jo povečal v želji, da bi se TČ manj pogosto vklapljala. Vendar sedaj tudi ni veliko bolje. Ko se segreje na 52 in TČ ugasne lahko na displayu spremljam, kako pada temp. vode in na 40 st. pade zelo hitro. Recimo 3-5 minut. Potem se TČ vklopi, dela 2-4 minute in segreje na 52 st, ter se izklopi.
Potemtakem dejansko TČ vklaplja temperatura dvižnega voda. Kako je to povezano z regulacijo preko termostata, ki ga imam v dnevni sobi? Na termostatu imam nastavljeno dnevno tempt. prostora na 22.5 stopinj, vendar digitalni termometer na termostatu še nikoli ni pokazal 22 st, vedno nekje do max. 21,5. Kaj to pomeni, da se sploh ne izvaja nobena regulacija? Ker temp. v sobi ne pride do 22,5 st se mešalni ventil ne zapre. TČ pa se vklaplja, ker pada temp. dvižne vode pod 40 stopinj.

Zelo me zanima, zakaj ta temp. tako hitro pade iz 52 --> 40 st ? Zaradi tega se potem TČ vklopi več kot 12x na uro, kar po moje ni ravno normalno, OK pa sigurno ni.
Izgleda, da nisi prebral mojega prejšnjega posta, sprašuješ zakaj pada temperatura vode tako hitro? Preprosto, zaradi mešalnega ventila ogrevaš samo količino vode, ki je pred mešalnim ventilom in se ta tudi zelo hitro shladi. Še enkrat ti rečem, samo odsrtrani motor z mešalnega ventila, pa bo delala TČ normalno.

Ogrevanje bojlerja pa bo možno z regulacijo, ki podpira dva toplotna izmenjevalnika, običajno je pri tem avtomatika nastavljena tako, da primarno segreva bojler na željeno temperaturo, nato pa še zalogovnik ali v tvojem primeru radiatorje.

Praviš, da imaš sončne celice, torej imaš tudi zalogovnik, zakaj ga ne ogrevaš z TČ?
osebno bi ti svetoval da se pozanimaš kak dodaten strošek bi bil vgradnja zalogovnika, ker pri takem delovanju bo TČ pošteno utrujena v parih letih (vklopi jo bodo pokopali).

glede vode v radiatorjih pa takole....temperatura v radiatorju (N glede na koliko jenastavljena) mora biti približno enaka. NIkakor pa ne sme biti pol radiatorja toplega druga polovica pa hladna - takih. temp. sprememb se ne sme čutiti. Torej nekaj ne štima. PA po svoje nima smisla gruntat kaj bibilo...če je z bivšim sistemom (kakršenkoli je že bil) vse delalo normalno, potem so nekaj zabrljali (oz. ne deluje) pravilno od kar je vgrajena TČ.
CvetkoP Napisal:Izgleda, da nisi prebral mojega prejšnjega posta, sprašuješ zakaj pada temperatura vode tako hitro? Preprosto, zaradi mešalnega ventila ogrevaš samo količino vode, ki je pred mešalnim ventilom in se ta tudi zelo hitro shladi. Še enkrat ti rečem, samo odsrtrani motor z mešalnega ventila, pa bo delala TČ normalno.
Danes zjutraj sem posebej pogledal ta mešalni ventil. Včeraj sem trdil, da je 2/3 odprt, danes sem ga poskusil še bolj odpreti (pritisnil noter in zasukal), vendar je že max. odprt. Saj je normalno, če pa temp. dnevne sobe, v kateri je termostat, ni dosegla nastavljene željene temp. prostora: 22.5 st.
Torej odstranitev motora z mešalnega ventila ne bi spremenila nič.
A ti misliš, da ogrevam samo vodo, ki je med TČ in mešalnim ventilom? Pa to je samo par litrov vode?
Sedaj sem se spomnil, da je mogoče motor (ta modra zadeva na sliki), ki ima tudi skalo odprt-zaprt, na mešalni ventil narobe dan. To pomeni, da kljub temu, da je mešani ventil po skali na motoru 100% odprt, je m. ventil dejansko samo delno odprt?

CvetkoP Napisal:Ogrevanje bojlerja pa bo možno z regulacijo, ki podpira dva toplotna izmenjevalnika, običajno je pri tem avtomatika nastavljena tako, da primarno segreva bojler na željeno temperaturo, nato pa še zalogovnik ali v tvojem primeru radiatorje.
Torej priporočaš, da če ogrevalna TČ ogreva (to pomeni, da je TČ zrak-voda, za ogrevanje sanitarne vodo izklopljena), poleg radiatorjev, tudi bojler s sanitarno vodo, da naj ima prednost pri ogrevanju bojler in šele, ko je voda v bojlerju na želeni temp. (nastavljeni na veliki TČ, npr. trenutno 52 st.), se začnejo ogrevati tudi radiatorji.
Mislim, da so moji majstri naredili ravno obratno.

CvetkoP Napisal:Praviš, da imaš sončne celice, torej imaš tudi zalogovnik, zakaj ga ne ogrevaš z TČ?

Hmm, tega pa nisem rekel. S kolektorjem sem mislil, horizontalni zemeljski kolektor (600m alkaten cevi) za izvedbo TČ zemlja-voda.
Vsekakor je treba podrobno pogledat ventil in nastavitve, bi reku, da ga zapre, ko doseže neko temperaturo v cevovodu, takrat se voda do ventila pregreje in ugasne TČ. Odstrani motor in probaj brez.

Normalno pri TČ je da ima bojler nastavljeno višjo temperaturo in prioriteto.
Sem danes spet malo pogledal mešalni ventil. Krmili ga termostat v sobi, in ker temp. v sobi ne pride do željene nastavljene 22.5 st, je ventil vedno odprt.
Sem za test zmanjšal temp. na sobnem termostatu na 21 st in slišal se je klik releja v njem. Šel sem v kotlovnico in mešalni ventil se je čisto zaprl. Ko se je naslednjič vklopila TČ je na koncu delovanja javila napako prevelikega tlaka v ogrevalnem sistemu. Normalno, saj se je voda grela samo do mešalnega ventila in do bojlerja (bojler je trenutno odklopljen z ventili, ker se voda v njem greje preko TČ zrak-voda).
(potem sem nastavil temp. na sobnem termostatu nazaj na 22.5 st)

Po moje je osnovna "napaka", da se ogrevalna TČ vklaplja glede na temp. vode dvižnega voda.
Na TČ imam nastavljeno, da se vklopi, ko pade temp. na 38 st, izklopi pa, ko doseže 50 st. Danes sem pol ure štel vklope in meril čas. Iz 38 na 50 je segrela v 2 minutah, potem se je v cca. 3,5 minutah ohladila na 38 st in zopet vklopila. Tako se je TČ v pol ure vklopila 6x oz. 12x na uro, torej cca. 200 vklopov kompresorja na dan (čez noč jo dam v nižji režim). Se sliši prav grozno, ne? Kompresorju trda prede...
Željena temp. v sobi s termostatom je 22,5 st, dejanska pa je vedno pod 22 st. Zato je mešalni ventil, ki ga krmili termostat, vedno odprt. Ker se TČ vklopi samo za 2 minuti in v tem času doseže nastavljeno temp. vode dvižnega voda 50 st, je to premalo, da bi :
- bili radiatorji v celoti enakomerno topli (spodnja polovica je mlačna),
- in je premalo, da bi se soba s termostatom segrela na 22,5 st in zaprla mešalni ventil.
Očitno tudi obtočna črpalka deluje, vendar deluje samo takrat, ko je TČ vklopljena, kar je premalo, da bi bili radiatorji enakomerno topli.

Če bi bilo vse OK, bi lahko v teh dneh, ko še ni minusa, grel s 45 ali celo 40 stopinj, ne pa da teram 50 st.

Dejansko ugotavljam, da bi TČ morala delovati tako dolgo, dokler nebi termostat v sobi zmeril, da je temp. enaka nastavljeni 22.5 in takrat izklopil. Tukaj se mi poraja vprašanje. Po dveh minutah bi bila temp. vode 50 st, kako naj TČ dela še dlje, če je nastavljeni max. na regulatorju TČ že dosežen? A to pomeni, da se bo voda segrela še bolj ali da bi se morala le vzdrževati 50 stopinj, obtočna črpalka pa čimbolj delati?
Je to sploh izvedljivo? Z nastavljeno maximalno temp. dvižne vode 50 st, segreti dnevno sobo na 22,5 stopinj? To mi diši po dvojni regulaciji (tretja pa je še termostatski ventil, ki so mi ga modeli kljub opozorilu, da ne, vgradili na radiator v sobi, kjer imam termostat. Četrti dan montaže me namreč ni bilo doma. Je pa ta t. ventil 100 % odprt.).

Druga možnost pa je regulacija vklapljanja TČ glede na temperaturo povratnega voda, kar bi tudi bilo bolje, kot sedanja izvedba. (oboje je predlagal že CvetkoP).

Ja, danes še nisem klical monterjev, ker sem hotel zadevo še malo preštudirati, jutri pa jih bom.
Nemogoče je, da bi se voda v enem tokokrogu segrela do 40 stopinj, zato sem prepričan, da je problem v mešalnem ventilu. Še vedno ti predlagam, da ga odstraniš, namreč mešalni ventil deluje zvezno, koračno in ko je blizu željene temperature v prostoru ga avtomatika že zapira in takrat se črpalka izklopi.
hawkeye Napisal:To mi diši po dvojni regulaciji (tretja pa je še termostatski ventil, ki so mi ga modeli kljub opozorilu, da ne, vgradili na radiator v sobi, kjer imam termostat. Četrti dan montaže me namreč ni bilo doma. Je pa ta t. ventil 100 % odprt.).

Odstrani termostatsko glavo z ventila radiatorja v sobi, kjer imaš termostat in poglej, če se ni ventil zataknil (v zaprtem stanju seveda). Sicer pa - ča imaš termostatske glave, ne potrebuješ zraven še električnega termostata in z njim povezanega mešalnega ventila (sploh če res deluje v režimu ON-OFF, kot navajaš).
1 2 3
Iskanje po temi