PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup stanovanja/hiše ob progi..da ali ne

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yeager Napisal:
čukimuki Napisal:Ne.
X2
X 3
smrekca Napisal:
Yeager Napisal:X2
X 3
S tako trdno "argumentacijo" avtorju strašno pomagate pri izbiri...

Kaj ko bi vsak od vas zapisal vsaj 3 stavke, zakaj je odgovor Ne?
medo9 Napisal:Avion: praviš, da ti manjka 20%.
Zakaj pa za manjkajoča sredstva ne vzameš kredit?

Čeprav sem že mnogokrat napisal, bom še enkrat ponovil: cene nepremičnin so pri nas absolutno precenjene in bodo morale iti dol. So šle po vsem svetu in tudi Slovenija ne bo izjema.
In to precej za večji odstotek, kot po tvojih besedah tebi manjka.
Povedano drugače: če si ti videl kje oglas za 100 denarnih enot, ti jih imaš pa samo 80... ponudi prodajalcu 80 in močno dvomim, da te bo zavrnil.

Žal situacija ni tako lahka. S prihranki in kreditom, ki si ga s svojo partnerko lahko privoščiva, imava 80%. Več kot tok se ne moreva zakreditirati. Upam, da je sedaj stanje bolj jasno.
TRiK Napisal:Zdi se mi, da - z izjemo parih - so se v tej temi oglasili predvsem teoretiki, ki so železnico videli bolj od daleč, kaj šele, da bi vedeli, kako je vsaj približno živeti ob njej. Poleg tega, da mi je znano življenje v bližini železnice, poznam tudi kar nekaj ljudi, ki živijo neposredno ob progi (nekdanje čuvajnice, če kdo ve, kaj to pomeni), torej je hiša manj kot 10 metrov od proge. In ne boste verjeli - vsi sušijo perilo zunaj, vsi imajo vrtove, nihče ni psihično zbolel od hrupa in nihče ni obležal pod kupom smeti. Še manj, da bi se imeli za junake, ker so uspeli preživeti v takšnih, domnevno ekstremnih pogojih. Železniški prah 50 metrov od proge? To bi rad videl, za kakšen fenomen gre. Nekdo je pisal o elektromagnetnem sevanju - prosim izračunaj sevanje 50 stran od električnih žic in predstavi njegove posledice, bomo vsi zelo veseli. Pa še nekaj podobnih pomislekov je bilo nametanih v predhodnih prispevkih, ki sploh niso vredni komentarja. Tako da glede tega mirno zapišem, da večina piše na pamet in verjetno po svojih osebnih željah in preferencah, ne pa realnem stanju.

Avtorju pa takole: sprašuješ se glede kvalitete življenja, kar je dobro vprašanje. Vendar moraš sam pri sebi vedeti, kaj tebi konkretno ta kvaliteta predstavlja. A je to popoln mir, brez vsakega hrupa in tresljaja? V tem primeru boš našel hrup železnice tudi tam, kjer ga ni, vendar to hkrati pomeni tudi to, da te povsem iste muke čakajo tudi, če boš živel ob vsaki približno prometni vaški cesti. 50 metrov oddaljenosti od železnice sicer ni neka ekstremna razdalja, mi pa vseeno ni jasno, od kje ideje, da bo vrt strupen, prah vsepovsod in smeti pred vhodom? Smeti lahko pričakuješ približno toliko, kot jih objestneži izmečejo ob vsaki navadni cesti. Če si občutljiv na vonjave in je proga zaenkrat še tlakovana z lesenimi pragovi, te bo ob ekstremno visokih poletnih temperaturah morda zmotil tudi poseben vonj, vendar zgolj takrat. Največjo pažnjo pa je gotovo potrebno polagati na odraščajoče otroke - njih železnica naravnost privlači, sploh če je do nje neoviran dostop. S tem ni heca. Isto tako velja razmisliti glede prodaje, kot je že nekdo omenil - sam vidiš, s kakšnimi predsodki se ukvarjaš, torej lahko isto zgodbo pričakuješ, če boš ti prodajal, pa čeprav boš do takrat videl, da se življenje ob železnici v bistvu prav nič ne razlikuje od življenja v neki povprečni civilizaciji. Dejansko vse značilnosti proge preidejo v podzavest in jih ne registriraš - niti zunaj, kaj šele v hiši. Prav zanimivo je, ko kdo od gostov našpiči obrvi in te opozori, da pelje vlak, ti pa ne veš prav točno, o čem govori, ker tega sploh nisi zaznal. Če te naštete značilnosti torej ekstremno ne ovirajo, ne vidim razloga za skrbi. Če pa si na to alergičen, potem nemudoma prenehaj razmišljati o tem. Niti najmenj pa ne bom presenečen, če boš to parcelo, če ti je res všeč kupil, potem pa čez par let ne boš želel niti slišati o tem, da bi jo prodal.

Trik,
Hvala za konkreten odgovor. V tej temi res pogrešam malo več uporabnih informacij. Sam verjamem, da bi se navadila na zvok vlaka. Med progo in atrijem je še manjši potoček, ter pas travnika, šele nato je atrij, zaradi bojazen s prahom in smetmi odpade. Po prebranem včeraj, me res najbolj skrbi to elektro magnetno sevanje. Ali je kdo seznanjen s kakšnimi konkretnimi izračuni. To si želim razčistiti.
Hvala že vnaprej.
avion Napisal:Sama hiša, ki jo gledam je oddaljena približno 50m od dvotirne proge, po kateri je frekvenca vlakov visoka.

V mladosti sem vsako poletje preživljal par tednov pri teti, kjer je bila dokaj frekventna železniška proga dobrih 100m stran (Maribor-Celje). In še danes se spomnim taram-tatam-taram-tatam... dan in noč.... zato mi Trik ne govori, da pišem na pamet.
In tudi vem, kako je bilo na travniku pod progo, ko so kompozicije mimo vozile.
Kamnik-Ljubljana je potniška proga, kratke kompozicije.
Frekventne proge s tovornimi vlaki so povsem druga zgodba.

Kar se pa tiče visokonapetostnih vodov: standardov kako daleč od njih morajo biti hiše postavljene ne poznam. Tudi izračunati tega ne znam, vendar pa sem raje stran, kot pa bližje.
TRiK Napisal:... Nekdo je pisal o elektromagnetnem sevanju - prosim izračunaj sevanje 50 stran od električnih žic in predstavi njegove posledice, bomo vsi zelo veseli...

Izračunati ga tudi jaz ne znam, glede posledic pa se znanost že dolgo trudi dati kakšne zaključke (npr. glede mobilne telefonije, Wi-Fi...). Kljub temu, da ni končnega dokaza, meni občutek pravi, da se drži stran.
Glede sevanja le toliko: v časih katodnih zaslonov je že samo mimovoz tovornjaka povzročil, da se je slika zmaličila (primer-cestninske postaje). GSM signal, ki naj bi škodil, take energije nima... Pač moje laično razmišljanje.
Tudi mi smo nekoč dobili ponudbo za parcelo, ob kateri je bila speljana proga. Razdalja je bila cca 30-40 m. Namero o nakupu smo opustili v prve pol ure po obisku parcele.
Razlogi...vse opisano zgoraj, prednjačilo pa nam je varnost otrok in umazanost železniškega zelenega pasu...

Praviš -20% cena, sliši se mamljivo, pa vendarle, tu boš živel in mislim da ravno toliko % manj kvalitetno. Smo si pa ljudje različni, tako da ne morem sodit po sebi.
Praviš, da bo ta lokacija začasna...težko jo boš potem prodal, to so ti tudi že povedali predhodniki.
Gre pa ta recesija verjetno na roko vsem, ki kupujejo nepremičnine, saj so se stvari pocenile.
Dejstvo je, da kdor resno prodaja - proda ceneje. Tu je torej tvoja možnost, da še malo prečekiraš tržišče in kupiš (boljšo) lokacijo/nepremičnino, verjetno v rangu do -20% cene (kriza je...kupec je kralj), le vztrajen bodi.
lp
Jaz živim ob progi že 30 let. Moja izkušnja je taka. Ko sem bila mala mi je bilo ob večerih zanimivo v postelji opazovat kako po steni potujejo lučke, ko je šel vlak mimo. Včasih me je bilo pa tega strah. Včasih se mi je sanjalo da je vlak iztiril in šel naravnost v našo hišo. Spomnim se tudi ko je vlak koga povozil, še zdaj kdaj pa kdaj koga.

Kako je sedaj? Če mene kdo vpraša, pelje na dan 1 vlak. Toliko namreč slišim dejansko vlakov. Pred mesecem dni nam je železnica menjala okna, zastonj. Pa hvala bogu, ker jaz nebi imela denarja še nekaj let in okna so bila res dotrajana. Že prej vlaka nisem slišala, zdaj pa še tega enga na dan ne slišim. Slišim ga samo ob posebnih primerih in to je ko sem na vrtu pa gledam v zrak, pa takrat mi je zanimivo pogledat vlak, če je kdo na obisku, sploh otroci pa zakričijo, glej vlak, takrat ga vidim in slišim tudi jaz, ali pa če kdaj res gre kaka težka lokomotiva mimo. Ponoči nisem nikoli imela problemov, če nisem mogla spat me je vlak celo uspaval. To je pa tudi vse kar lahko rečem o vlaku. Ja, recimo da bi bilo bolje živet v čisti naravi, pa tega skoraj da ni več. Če samo našo vas pogledam kako se je spremenila v parih letih. V spodnjem delu vasiso imeli res fantastične parcele, odročne, sami travniki, njive in gozdovi naokoli, zdaj so pa jim 5 metrov od hiš nardili avtocesto za Ptuj pa betonske zide.

Tak bom rekla. če lahko izbiraš, vsak izbere naokoli nič sosedov, samo zelenje... Ampak če pa ne morem izbirat sem pa jaz raje ob železnici, stran od ceste, sosedje so 700m na vsako stran ali več in tisti vlak ki ga ne slišim mi ga je prav malo mar. Pa še nekaj vam povem, prej bo koga ki v življenu vredu ni videl železnice povozil vlak kot mene. Tisti ki živimo tu se prekleto zavedamo da vlaka ne slišiš če hodiš po progi kot vsi mislijo in da je njegova hitrost krepko varljiva. Tudi izkušnje so take, če pogledam teh 30 let mojih ni nikoga povozil vlak od nas ob železnici, ampak same take ki mislijo da so bolj pametni od vlaka. Tudi moj fant se je privadil brez problema in je rekel da je raje ob železnici kot cesti, ker cesta ima konstantni promet, železnica pa ne.

To ni napihovanje da kupite parcelo, so samo moje izkušnje, ker sem marsikdaj doživela da mi je kdo rekel kako lahko živim ob železnici da oni nebi mogli, sami pa živijo z eno nogo na glavni cesti. Halo? no to pa jaz nebi mogla.
hehe, z nečim se moram strinjati, ob večerih je tudi mene zvok vlaka zelo prijal :-) težave mi je povzročal samo takrat, ko sem se mogla skoncentrirati na delo, pa me je takrat itak vse motilo :-)
sem pa jaz sicer res tip človeka, ki ga odvečni zvok okolice nadpovprečno moti. tako da če karkoli resnega delam, delam to z zamaški v ušesih ;-)

tako da... odvisno tudi od človeka...
Aja še to... Smeti? kake smeti? Nisem v življenju zarad železnice vidla nobenih smeti, še najbolj mi smetijo sosedi, ko veter piha vse od njih prnese k nam, pa čeprav niso tak blizu, to je pa vse. Vrt? imamo zelo lep vrt, tud se ne bojim prahu, še vedno mislim da ga je veliko več ob cestah kot železnici.

Ker mi spet piše, da so moje slike pokvarjene in jih ne morem naložit??????? Confusedhock: Confusedhock: Confusedhock: Confusedhock: Admin prosim kaj to pomeni?

prilagam povezavo na moj blog kjer se na koncu strani ko so slike iz vrta na prvi sliki točno vidi kje poteka železnica mimo naše hiše.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://mojcainmiha.blogspot.com/2008/07/razglednica-iz-hotinje-vasi.html">http://mojcainmiha.blogspot.com/2008/07 ... -vasi.html</a><!-- m -->
Ponudi 80% zahtevane cene (ki je že itak 20% nižja od druge lokacije),
pa če sprejmejo, kupi, se ne boš sekiral.
Če nočejo znižati, išči naprej.
medo9 Napisal:V mladosti sem vsako poletje preživljal par tednov pri teti, kjer je bila dokaj frekventna železniška proga dobrih 100m stran (Maribor-Celje). In še danes se spomnim taram-tatam-taram-tatam... dan in noč.... zato mi Trik ne govori, da pišem na pamet.
Leta nazaj, par tednov.. Ok, torej vsaj veš, kje je proga speljana in zapomnil si si, da si alergičen na ropot. Kaj več pa tudi ne, oprosti. Sem lepo napisal, če je tudi kupec parcele takšen (torej da tega preprosto ne prenese), naj išče kje drugje. Povsem svobodna izbira, kateri ne morem oporekati. Krepko pa lahko oporekam prahu, več kot 100 metrov od proge - o njem si pisal ti, pa še kdo. Torej, o kakšnem prahu je govora? Ali pa je to bolj ali manj fama, ki je zrasla iz zgodb taistih starih staršev, kako je 50 let nazaj parna lokomotiva dejansko zakadila pol vasi, ko je komaj sopihala v breg?

In isto tako električni vodi - od suverenih "Ne" pridemo do tega, da dlje od lastnih občutkov in preferenc, da to nekomu ni všeč in po občutku sklepa, da je najbrž itak škodljivo, pač ne gre. Dopuščam možnost, da se bo našel nekdo, ki bo natančno izračunal, kolikšen je dejanski vpliv, upam pa samo, da ne bo nekje drugje v bližini hiše še kakšen drug vir sevanja (kaj šele daljnovod), in da bo vpliv slednjega še večji kot od železnice.

Še enkrat bom jasno izpostavil, kar sem zapisal že prej: če se že vnaprej ve, kateri bivanjski pogoji so za nekoga nesprejemljivi, naj si svojega doma ne ureja v okolju, kjer so ti dejavniki prisotni. Velja tako za življenje ob železnici kot povsod drugod. Če je nesprejemljiva bližina elektrike in ni najmanjše tolerance do vsakršnega hrupa, čim dlje stran od železnice; če je nesprejemljiv zvok siren, čim dlje od bolnice; če je nesprejemljiv vrvež cilivilizacije, so na razpolago "rovte". Ponovno pa poudarjam (kot je potrdilo tudi par drugih), da za povprečnega človeka, ki nima nobenega od prej našetih zadržkov in alergij, dejansko življenje v bližini železnice niti približno ni tako strašno, kot ga želijo eni predstaviti.

Pa ne prodajam nobene parcele ob železnici, da ne bo pomote. Smile
avion Napisal:Trik,
Hvala za konkreten odgovor. V tej temi res pogrešam malo več uporabnih informacij. Sam verjamem, da bi se navadila na zvok vlaka. Med progo in atrijem je še manjši potoček, ter pas travnika, šele nato je atrij, zaradi bojazen s prahom in smetmi odpade. Po prebranem včeraj, me res najbolj skrbi to elektro magnetno sevanje. Ali je kdo seznanjen s kakšnimi konkretnimi izračuni. To si želim razčistiti.
Hvala že vnaprej.

Železnica v Sloveniji uporablja enosmerno napetost, kar povzroča statično elektromagnetno polje. Tako polje ne velja za posebej škodljivo za zdravje.

Poleg tega jakost polja z razdaljo hitro pada in nekaj deset metrov od žic se nimaš kaj bati.
avion Napisal:
medo9 Napisal:Avion: praviš, da ti manjka 20%.
Zakaj pa za manjkajoča sredstva ne vzameš kredit?

Čeprav sem že mnogokrat napisal, bom še enkrat ponovil: cene nepremičnin so pri nas absolutno precenjene in bodo morale iti dol. So šle po vsem svetu in tudi Slovenija ne bo izjema.
In to precej za večji odstotek, kot po tvojih besedah tebi manjka.
Povedano drugače: če si ti videl kje oglas za 100 denarnih enot, ti jih imaš pa samo 80... ponudi prodajalcu 80 in močno dvomim, da te bo zavrnil.

Žal situacija ni tako lahka. S prihranki in kreditom, ki si ga s svojo partnerko lahko privoščiva, imava 80%. Več kot tok se ne moreva zakreditirati. Upam, da je sedaj stanje bolj jasno.

80% od česa?
Ali imata 80%:
a) od kupnine za to hišo ob železnici, ali
b) od kupnine za neko drugo hišo, ki ni ob železnici?

Če je "b", potem ponudi prodajalcu 80%. Morda pa bo sprejel. ;-)

Srečno!
Mojsa Napisal:sem marsikdaj doživela da mi je kdo rekel kako lahko živim ob železnici da oni nebi mogli, sami pa živijo z eno nogo na glavni cesti. Halo? no to pa jaz nebi mogla.
Evo, podpis pod tole, vzela si mi z jezika. Točno hiše, ki z enim zidom mejijo na cesto, so mi večni fenomen, kako je mogoče (pre)živeti v njih. Pa je njihov odgovor enak mojemu - da s tem nimajo težav.
1 2 3 4
Iskanje po temi