PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup stanovanja/hiše ob progi..da ali ne

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Čao,

Mi smo živeli cca 8 let ob železniški progi, poleti smo imeli ponoči odprta okna, noben vlak me ni nikoli zbudil,

zdaj smo ravno kupili novo stanovanje, spet cca. 100 metrov od železniške proge....vlak gre mimo sicer samo mogoče 1x na uro, meni je bil pri nakupu bistveno bolj pomemben dejavnik, da ni kakšne bolj glavne ceste zraven, tam je onesnaženost zraka mnogo večja kot pa zaradi vlaka...
Jah problem je v tem, da je dvotirna proga in je frekenca res visoka. Več vlakov na dan.
Živim 20 metrov od kamniške proge, frekvenco je ze katra napisala, nikoli me ni motilo, včasih tudi kaj zavibrira ko pridrvi kak tovorni dol iz kamnika, priseljenci se na zacetku panicno zbujajo in tulijo 'potres', potem se pa navadis. Zaradi tega ni (ob tej progi!) kakovost zivljenja nic manjsa kot ce je ne bi bilo. Edino na kar so morali nasi starsi paziti in kar moramo sedaj mi starsi paziti je preventiva - zascita otrok pred progo... Nas so 'namlatli' ce nismo dojeli, mi zaenkrat zgolj tulimo Wink Ob dvotirni pa bi ze malo pomislil, brez skrbi. Pojdi na parcelo za en dopoldan pa vzem kufe in kaksno knjigo sabo za lazjo predstavo Smile
Jaz odsvetujem nakup. Razlogov proti je ogromno, razlog za pa ostane samo cena in pa "sem bom že navadil". Res se človek vsega navadi, kar pa ne pomeni, da ne škodi. Razlogi proti:

- traja, da se navadiš
- hiša/stanovanje ima nižjo vrednost oz. se bistveno težje proda
- močno elektromagnetno valovanje (zaradi el. žic in tudi zaradi mase železja, ki drvi mimo)
- varnost
- dolgoročno slabo za psihično zdravje

Torej, jaz take hiše ne bi kupil za dolgoročno bivanje, pa če je še tako ugodna cena. Vem, veliko ljudi živi tako in pravijo, da jim je čisto OK, meni pa ne bi bilo. Človeški sluh se hrupu v določeni meri prilagodi, zdravje pa zato nič manj ne trpi. Če se cel teden neprestano tolčeš po prstu, tudi ne boš več čutil bolečine, pa zato prst ne bo nič manj ranjen...
Yeager Napisal:
čukimuki Napisal:Ne.
X2

Še en glas za Ne, nikoli.
So že ostali povedali: hrup, prah, visokonapetostni vodi.
Živjo,
Hvala za kar izčrpne odgovore. Z napisanim se strinjam. Jasno mi je, da je kakovost življenja nižja, vendar pa jest na vse skupaj gledam z uporabnega vidika:
Recimo postavite se v moj položaj. Imam določeno vsoto denarja, za katerega si lahko privoščim domovanje. Z razpoložljivimi možnostmi se mi odpirate dve opciji:
-Ali enota ob progi v predmestju Ljubljane, kjer imam do centra Ljubljane, ker obadva delava v službi. Do centra Ljubljane je cca 10 min. Se pravi vsak dan grea obadva vsaj enkrat v center Ljubljane.
-Enota konkretno izven Ljubljane, vendar v bližini ni niti proge niti prometne ceste. V času jutranje konjice do centra Ljubljane potrebujeva 1 uro. To pomeni da bi vsak dan na cesti porabila cca 2 uri.

In tukaj sem v dilemi glede kakovosti življenja. V prvem primeru bi sicer neprestano moral poslušati vlak, otrok me bo vedno moral poslušati kako je proga nevarna, vendar pa bom lahko otroku omogočil raznorazne obšolske dejavnosti.Na dan bom zanemarljiv delež časa na cesti. V drugem primeru bo sicer kakovost življenja na račun proge višja, vendar pa bom 2 uri, preživel na cesti, kar predstavlja praktično 1/8 življenja. Otrok bo omejen na šolske in obšolske dejavnosti krajevne lokalne šole. Ko bo šel v srednjo šolo, bo "vozač", ki bo moral ob nečloveških urah vstajati... Seveda so pa tudi drugi plusi, ki jih jaz znam ceniti....izodi v naravo, mir, ...
sem živel do svojega 29. leta tako ob progi kot ob glavni cesti - v kraju Škofljica. tisti, ki pozna ta kraj ve o čem govorim, sploh jutranje in popoldanske konice na cestah. če bi imel na izbiro glavno cesto ali vlak, sploh ni dvoma - železnica je dosti boljša izbira, kot pa glavna cesta, vsaj zame. je pa res, da se človek navadi na take razmere, sčasoma na ta hrup sploh nisi več pozoren. ko sem se nedolgo nazaj preselil v hišo, katera je odmaknjena tako od glavne ceste kot od železnice, sem imel na začetku čuden občutek, ko je bila taka tišina Smile
jaz sem živela eno leto ob tirih (60m stran) in je bila to edina stvar pri tistem stanovanju, ki me je motila. zvoka sem se navadila sicer, ampak ko sem hotela in rabila mir, takrat me je spravljalo ob živce. še vedno pa je bilo bolje kot luknja kjer sem živela 4 leta. tik ob celovški cesti v lj. zvok ter vibracije... to ni ravno kvaliteta življenja zame.
Moja sestra živi na podobni lokaciji kot jo omenjaš (LJ-Vič)...cca. 50 metrov, proga LJ-Koper....vmes je sicer še ena stavba, pa lahko rečem da sicer vlake se sliši, definitivno pa zadeva ni moteča, na vsak način pa se zadev tudi tako navadiš, da sploh več ne registriraš.

Takod a onadva nima a stem nikakršnih problemov (Pa oba prihajata z mirnega področja...vsaj kar se hrupa tiče).
Ma šanse ni, da bi šel v bližino kake proge. Moja babica je živela v neposredni bližini. Sam hrup niti ni moteč, glavno je svinjarija in smrad ob progi. Ter tresljaji, če si res blizu. Ne moreš verjet kaj vse leti ven iz potniških vlakov in kaj vse stresajo za sabo tovorni. Proga je tudi preparirana s strupeno barvo in redno špricana proti plevelom. Solata (in ostalo seveda) iz vrtičkov ob progi je milorečeno oporečna. Sploh si ne predstavljam sušenja perila zunaj, kajti vsaka proga ima tisti značilen smrad (z zavezanimi očmi lahko točno veš, kdaj se približuješ progi), ki se ga navlečejo tudi oblačila. Pa da bi otroka v šolo poslal s takimi oblačili?
Ma šanse ni.
avion Napisal:Recimo postavite se v moj položaj. Imam določeno vsoto denarja, za katerega si lahko privoščim domovanje. Z razpoložljivimi možnostmi se mi odpirate dve opciji:

Najem in vezava - ni druge ter počakat, da se normalne nepremičnine primerno pocenijo.
Avion: praviš, da ti manjka 20%.
Zakaj pa za manjkajoča sredstva ne vzameš kredit?

Čeprav sem že mnogokrat napisal, bom še enkrat ponovil: cene nepremičnin so pri nas absolutno precenjene in bodo morale iti dol. So šle po vsem svetu in tudi Slovenija ne bo izjema.
In to precej za večji odstotek, kot po tvojih besedah tebi manjka.
Povedano drugače: če si ti videl kje oglas za 100 denarnih enot, ti jih imaš pa samo 80... ponudi prodajalcu 80 in močno dvomim, da te bo zavrnil.
se strinjam z medotovim zadnjim odstavkom ;-) za resne kupce, ki imajo denar, se hitro najde "popust" ;-)
sicer pa...če upaš napiši lokacijo Smile.

Ker 50 metrov je že konkretna oddaljenost, pa prosim, nikar ne enačiti rpometne ceste od žel. proge...vlaki res da so glasnejši so pa manj pogosti..čez dan te običjano itak ni doma, zvečere, rpeko noči, viekendipa je tovornega prometa veliko manj, ki tudi povzroča največji hrup.

Da te pa motijo smeti iz vlaka, moraš pa dobesedno imeti hišo ob progi!?
Zdi se mi, da - z izjemo parih - so se v tej temi oglasili predvsem teoretiki, ki so železnico videli bolj od daleč, kaj šele, da bi vedeli, kako je vsaj približno živeti ob njej. Poleg tega, da mi je znano življenje v bližini železnice, poznam tudi kar nekaj ljudi, ki živijo neposredno ob progi (nekdanje čuvajnice, če kdo ve, kaj to pomeni), torej je hiša manj kot 10 metrov od proge. In ne boste verjeli - vsi sušijo perilo zunaj, vsi imajo vrtove, nihče ni psihično zbolel od hrupa in nihče ni obležal pod kupom smeti. Še manj, da bi se imeli za junake, ker so uspeli preživeti v takšnih, domnevno ekstremnih pogojih. Železniški prah 50 metrov od proge? To bi rad videl, za kakšen fenomen gre. Nekdo je pisal o elektromagnetnem sevanju - prosim izračunaj sevanje 50 stran od električnih žic in predstavi njegove posledice, bomo vsi zelo veseli. Pa še nekaj podobnih pomislekov je bilo nametanih v predhodnih prispevkih, ki sploh niso vredni komentarja. Tako da glede tega mirno zapišem, da večina piše na pamet in verjetno po svojih osebnih željah in preferencah, ne pa realnem stanju.

Avtorju pa takole: sprašuješ se glede kvalitete življenja, kar je dobro vprašanje. Vendar moraš sam pri sebi vedeti, kaj tebi konkretno ta kvaliteta predstavlja. A je to popoln mir, brez vsakega hrupa in tresljaja? V tem primeru boš našel hrup železnice tudi tam, kjer ga ni, vendar to hkrati pomeni tudi to, da te povsem iste muke čakajo tudi, če boš živel ob vsaki približno prometni vaški cesti. 50 metrov oddaljenosti od železnice sicer ni neka ekstremna razdalja, mi pa vseeno ni jasno, od kje ideje, da bo vrt strupen, prah vsepovsod in smeti pred vhodom? Smeti lahko pričakuješ približno toliko, kot jih objestneži izmečejo ob vsaki navadni cesti. Če si občutljiv na vonjave in je proga zaenkrat še tlakovana z lesenimi pragovi, te bo ob ekstremno visokih poletnih temperaturah morda zmotil tudi poseben vonj, vendar zgolj takrat. Največjo pažnjo pa je gotovo potrebno polagati na odraščajoče otroke - njih železnica naravnost privlači, sploh če je do nje neoviran dostop. S tem ni heca. Isto tako velja razmisliti glede prodaje, kot je že nekdo omenil - sam vidiš, s kakšnimi predsodki se ukvarjaš, torej lahko isto zgodbo pričakuješ, če boš ti prodajal, pa čeprav boš do takrat videl, da se življenje ob železnici v bistvu prav nič ne razlikuje od življenja v neki povprečni civilizaciji. Dejansko vse značilnosti proge preidejo v podzavest in jih ne registriraš - niti zunaj, kaj šele v hiši. Prav zanimivo je, ko kdo od gostov našpiči obrvi in te opozori, da pelje vlak, ti pa ne veš prav točno, o čem govori, ker tega sploh nisi zaznal. Če te naštete značilnosti torej ekstremno ne ovirajo, ne vidim razloga za skrbi. Če pa si na to alergičen, potem nemudoma prenehaj razmišljati o tem. Niti najmenj pa ne bom presenečen, če boš to parcelo, če ti je res všeč kupil, potem pa čez par let ne boš želel niti slišati o tem, da bi jo prodal.
1 2 3 4
Iskanje po temi