PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Kako "najceneje" do lastništva trenutno tetine parcele?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odvisno od dednega reda. Če ti da zemljo babica, ki ima dva sinova plačaš davek recimo samo na strica.
košček zemlje, kjer bova midva gradila je trenutno še pisan na strica, ki je brez žene in brez otrok. Moj oče in stric sta edina še od družine ostala, je pa stric lastnik par let (tudi dedovanje). kako je z izročilno v tem primeru?
THJ Napisal:Odvisno od dednega reda. Če ti da zemljo babica, ki ima dva sinova plačaš davek recimo samo na strica.

Tega pa ne razumem, kaj naj bi pomenilo.

Če podari zemljo babica vnuku, gre za prvi dedni red in ni davka na dediščino. Stric je prisoten pri sklepanju izročilne pogodbe in s podpisom potrdi, da se odreka svojemu deležu dediščine.

Če stric/teta izroča premoženje nečaku, je davek za 2. dedni red od 5 - 14 % vrednosti podarjenega.
Tako sem mislil ja. Zemlja je v lasti babice, očeta in njegovega brata (strica). Če babica želi dati parcelo vnuku in se njegov oče ter stric s tem strinjata se lahko naredi izročilna pogodba. Na parcelo se postavi neka cena, ki jo davkarija sprejme in od te cene bi plačal samo davek na delež lastništva od strica (2 dedni red).

Tako smo mi naredili 5 let nazaj.
THJ Napisal:Tako sem mislil ja. Zemlja je v lasti babice, očeta in njegovega brata (strica). Če babica želi dati parcelo vnuku in se njegov oče ter stric s tem strinjata se lahko naredi izročilna pogodba. Na parcelo se postavi neka cena, ki jo davkarija sprejme in od te cene bi plačal samo davek na delež lastništva od strica (2 dedni red).

Tako smo mi naredili 5 let nazaj.

Še vedno mi ni jasno, zakaj bi se naj plačal delež od lastništva strica, če je lastnica babica; če nepremičnino podarja/izroča babica, ki je edina lastnica, davka na dediščino pri izročitvi lastnine vnuku ni. Mora pa biti stric/ teta prisoten pri sklenitvi izročilne pogodbe, da jo podpiše, da je seznanjen z njeno vsebino in da se je odpovedal svojemu deležu.

V primeru, da izroča premoženje stric, ki je edini lastnik, se plača na izročeno premoženje davek na dediščino v višini 5 -14 % (odvisno od vrednosti nepremičnine).
Napačno smo se razumeli. Babica je lastnica 1/2 parcele, oče in stric pa vsak po 1/4. Torej so trije lastniki. Davek sem plačal samo po stričevemu lastništvu parcele. Skupaj 1/4 vrednosti, ki smo jo nastavili v izročilni pogodbi in mislim da je potem bilo 20% od te vrednosti davka.
1 2
Iskanje po temi