PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Velikost ekspanzijske posode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kolikšna mora biti ekspanzijska posoda glede na količino vode v sistemu centralnega ogrevanja? Je to 5%, 10 %.... glede na količino vode?
mojster je meni rekel takole... ce imas se bojler na centralno 25l posodo ce ga nimas pa manjso...
Pri meni j 1000 litrov akumulator....
a boš imel radiatorsko ali talno/stensko ogrevanje ???
Jest imam 800 litrski hranilnik od solarnega in nanj vezano tudi oljno peč ... Raztetnih posod je za 100l (bi pa bilo menda dost tudi 90 l .
Dobro se razumemo, ker nam je vsem všeč ista stvar - JAZ !
4% od vode v sistemu. 1000l = 25 l ekspanzije pri temperaturi od 20 do 80 se mi zdi, če se prav spomnim. mal rezerve ne škodi....
Bom danes zvečer izračunal za 1000l pa ti jutri javim. Tole 3,4,8 mogoče 9% odgovori so sila lovski. Na tak način ti majster določi velikost potem imaš pa probleme. Ekspanzijska posoda je duša vsakega ogrevalnega sistema zato mora biti tudi pravilno določena-izračunana.

LP
Po kopalniah je talno, drugje radiatorji.
Evo kako se določi ekspanzijska posoda.

Najprej je potrebno vedeti kakšen ogreavalni sistem je (bo):
1/ volumen vode v celem sistemu (cevi, radiatorji, talno, hranilnik,...)
(jaz sem vzel 1000l)
2/ temperaturni režim obratovanja max. obratovalna temperatura (sem vzel 90oC) - to je bistven podatek za velikost
3/ max. višina izmerjena od ekspanzijske posode in najvišjega radiatorja - od tega je odvisno s kakšnim tlakom (nadtlakom) mora biti napolnjena posoda (sem vzel 10m)

Izračunati je potrebno za koliko se razširi voda pri temp. razliki 90oC in 10oC: Vv=Vcel*(u2-u1) Vv=1000*(1.0359-1.00027) Vv=35.6l

Torej to je volumen vode, ki jo mora ekspanzijska posoda sprejeti. Vendar to ni imenski volumen posode, le-tega se nato izbere iz ustreznih tabel proizvajalcev (različno od proizvajalca do proizvajalca) ponavadi je imenski vsaj 1-2x večji.

Recimo za Reflex ekspanzijske posode (izračun po DIN4807-2):
Volumnu vode Vv se doda še rezervna prostornina 5l (0.5%Vv) in se to pomnoži s faktorjem
(pe+1)/(pe-p0)
pe=2 bar - končni tlak v sistemu pri max. obratovalni temp. (razlika med tlakom odpiranja varnostnega ventila in rezervo=0.5 bar)
p0=1bar - tlak polnitve ekspanzijske posode (1bar za 10m višine) ta tlak (v ekspanzijski posodi) se lahko izmeri le takrat, če v sistemu ni vode ali pa je vgrajen poseben servisni ventil.

Tako znese imenski volumen za naš primer 121,8l. Iz kataloga se izbere naslednja večja posoda - izberem 140l. Kot zanimivost naj povem, da lahko za tak primer kot je naš izberemo posodo direktno iz kataloga.

To je to. Paziti je potrebno še na pravilen tlak polnitve sistema z vodo to je za naš primer 1.3 bar (p>=p0+0,3).

Mogoče še edino tole. Ta tlak polnitve-nadtlak, ki je v ekspanzijski posodi (p0) od tega je zelo odvisno koliko vode lahko sprejme naša posoda.
Primer: ekspanzijska posoda imenskega volumna 140l lahko obratuje pri tlaku polnitve (varnostni ventil 2.5 bar):
p0=0.5 bar s 1720 l vode v celotnem sistemu (tlak polnitve sistema z vodo 0.8 bar),
p0=1 bar s 1070 l vode v celotnem sistemu (tlak polnitve sistema z vodo 1.3 bar) in
p0=1.5 bar s samo 360 l vode v celotnem sitemu (tlak polnitve sistema z vodo 1.8 bar).

Velike razlike ne?
Še to nekatere ekspanzijske posode (Elbi) so že na začetku napolnjene na 1.5 bar. To pa zato, ker se ekspanzijske posode polnijo z dušikom da ne korodirajo od znotraj in ne z zrakom, ki povzroča korozijo. Zato je lažje ispustiti iz posode nekaj dušika, kot pa ga napolniti. Vendar teh 1.5 bar-a še ne pomeni, da mora biti tako. To je odvisno samo od višinske razlike posode in najvišjega radiatorja.
Izbira ekspanzijske posode je dokaj simpl stvar največja umetnost je določiti-izračunati količino vode, ki jo imamo v sistemu.

LP

PS: Sem naredil napako tako, da sem zdaj popravil - z rdečo
Temeljit odgovor, hvala.
blauterm

super napisano!
Hvala blautherm, sem tudi sam dobil en občutek o velikosti raztezne posode za svoj primer: 110 litrov vode v sistemu bi ne smelo biti preveč, da ne bi uporabil kar v ohišje plinskega kotla vgrajene 10 litrske posode. Majstri ti kar hitro radi kaj dodajo.
Da še jaz pristavim lonček.
Zamenjal sem ventile na peči, ker so spuščali, zamenjal sem tudi ekspanzijsko posodo, ker je iz ventilčka tekla voda. Ekspanzisko posodo sem dal 40L prej je bila 35 litrska. V sistem sem ponovno natočil vodo in vso stvar odzračil. Ko sem zakuril peč tlak spet niha za 0,8 bara, kar ni vredu. Tlak v peči je 1,2 bara, tlak v ekspanzisjki posodi pa 1 bar (kupljena je imela 1,5 bara, največji tlak pa je 5 barov). Ekspanzijska posoda je vzporedno z merilcem, ki kaže pritisk vode v peči in je priključena na povraten del vode, torej hladni del. Ko potrkam na ekspanzijski posodi se zdi, da je prazna tudi ko tlak v peči naraste, torej ko greje. Vode je cca 300 litrov, zunaji bojler ni vštet razen plašča, ki greje bojler. Kaj bi lahko bilo narobe?
bvs Napisal:V sistem sem ponovno natočil vodo in vso stvar odzračil. Ko sem zakuril peč tlak spet niha za 0,8 bara, kar ni vredu.
A je teh 0.8 bar razlika med hladno in toplo vodo? Če je, koliko stopinj ima topla voda? A je pri tej razliki tlaka črpalka vklopljena? Če je na kateri hitrosti je nastavljena in kakšna črpalka je - tip?
bvs Napisal:Tlak v peči je 1,2 bara, tlak v ekspanzisjki posodi pa 1 bar (kupljena je imela 1,5 bara, največji tlak pa je 5 barov).
Pri kateri temperaturi je tlak v peči 1.2 bar? Kako si meril tlak v ekspanzijski posodi? Ta tlak moraš izmeriti, ko v sistemu ni vode. Pa še to s čim si meril tlak v ekspanziji? Jaz sem najprej meril z enim manometrom, ki se je lagal za 0.5bar. Najbolje je če manometer stestiraš na avtomobilski gumi potem pa greš preverit na črpalko ali je tvoj manometer točen.
bvs Napisal:Ekspanzijska posoda je vzporedno z merilcem, ki kaže pritisk vode v peči in je priključena na povraten del vode, torej hladni del. Ko potrkam na ekspanzijski posodi se zdi, da je prazna tudi ko tlak v peči naraste, torej ko greje.
Ma jaz sem tudi nekaj trkal pa nisem slišal neke razlike. Ne vem kako si odzračeval. Če imaš pri posodi tudi varnostni ventil probaj še odzračiti posodo skozi ta ventil (obrni rdeči gumb dokler ne priteče voda). Če pa nimaš tega ventila je pa lahko problem. Kako imaš obrnjeno posodo, kje priključek z vodo odspodaj ali odzgoraj in kje je priklop na povratni vod? Če so cevi speljane odzgoraj in je priklop na povratni vod višje od priklopa na posodi potem lahko zrak čez čas sam odpotuje iz posode. Če je pa odspodaj zna biti pa problem sploh, če ni varnostnega ventila skozi katerega lahko odzračiš posodo.

Na žalost več vprašanj, kot odgovorov. Probaj na ta vprašanja najti odgovore in bomo videli kako in kaj. Če lahko narediš kakšno fotko priklopa posode in jo tukaj pripneš tudi ne bi bilo slabo.

Jaz sem računal za tvojih 300l vode in max temp. 90oC in razliko v višini max. 10 m rabiš posodo z 36.5l pomeni, da je tvojih 40l čisto OK. Tlak polnjenja vode v sistemu bi naj znašal 1.3 bar, tlak v ekspanzijski posodi 1 bar, obratovalni tlak pri max. temperaturi (90oC) znaša 2bar in varnostni ventil naj odpira pri 2.5 bar. Ti tlaki veljajo, če je črpalka ugasnjena. Torej razlika tlakov je tukaj 0.7 bar. Če pa črpalka deluje je pa lahko ta razlika tlakov še večja zaradi diferencialnega tlaka, ki ga ustvarja črpalka.

LP
Hvala lepa, ker si se potrudil in mi izračunal celo stvar. Stvar sem že uredil. Kriv je bil manometer na peči, ki ni pravilno kazal tlaka :roll: .
Sem malo dolil vode v peč ter malo spustil tlak v ekspanzisjki posodi in dela BP. Tlak se ne dvigne več kot za 0,2 bara od 30-80 stopinj. Na 80 stopinj sem dal, ker sem testiral stvar. Stvar sem pa opazil tako, ker sem videl, da je samo 1/4 cevi iz peči v ekspanzijsko posodo tople. Drgače pa je espanzisjka priključena na povratni vod in pumpa na izhodni vod iz peči, tako da pumpa ne more pridodati svojih 0,2 bara.
Sicer sedaj je v sistemu še nekaj zraka eksta preko cevi, ki gre v ekspanzisjko posodo ampak to po besedah soseda, ki je tudi nekaj majstra nima vpliva, ker tisti zrak tako ali tako stisne v ekspanzisjki posodi.
No vglavnem sedaj se v kurilnici vsedem na kauč in občudujem moj umotvor Tongue .

LP
Iskanje po temi