PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Kako "najceneje" do lastništva trenutno tetine parcele?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moja teta mi bo podarila kos zemlje. Je že v letih malo, samska. Torej težav z dediči ne bo, ker je edini dedič moja mama, tetina sestra seveda.

Razmišljamo kako čim ugodneje prenesti lastništvo parcele na mene?
Direktno z darilno name? Kakšen je v tem primeru davek (vrednost nekje 10.000 evrov)?

Pogodbo bi napisali sami, vzorec že imamo.

Prosim za nasvet.
:roll:
Klasicna prodaja kjer bos placal 2% davka. Povsod drugje bo vec.
10000 EUR? Je to kmetijsko zemljišče?
Ne. 1000m2 velika parcela, zazidljiva. Vrednost sem ocenila približno. Je brez priključkov, brez javne razsvetljave, kanalizacije, brez asfalta, strm teren malo, na vasi. Pa tudi nekako mi je v interesu dati malo manjšo vrednost kot je v realnosti ;-)

Kako pa potem izvedeš, če daš klasično kupo-prodajno pogodbo? Mislim, no, pač, kako je potem glede denarja? A preverijo, če je bilo tudi dejansko izvršeno plačilo/nakazilo na račun? Mora moja teta kot prodajalka potem plačati tudi kaj davka na dobiček še naknadno?
Noben te ne sekira glede denarja. Skleneš pač prodajno pogodbo, ki je navidezna, kar pomeni, da proti tretjim nima učinka, je pa veljavna in se komot vknjižiš. Tretji v tvojem primeru bi bili kakšni dediči, za katere praviš, da jih ni, torej no problem zate. Ne razlagaš pa tega okoli, da se razumemo.
Davek na dobiček - kdaj je pridobila nepremičnino in po kakšni vrednosti?
Zate je cena pomembna le, če boš kasneje prodajala - zaradi davka na dobiček.
Če cena ne bo realna, ti bo durs cepil 2% od njihove vrednosti.
Kos zemlje je del kmetije, ki jo je teta podedovala od mojega dedka v letu 2008. Babica je umrla že prej. Teta je sicer živela na tej kmetiji vse od rojstva, kmetija je torej njeno stalno prebivališče že celo življenje. Moja mama se je deležu kmetije odpovedala v njeno korist.

Zemlja ne bo prodana, ker se bo na njej postavila majhna hiša, ki bo moje stalno prebivališče.

Ne razumem glede realnosti cene in cepitvijo dursa?? Meni se to sicer zdi realna cena. Moja kolegica je za 15.000 evrou kupila parcelo 200 metrov stran, veliko skoraj 2000m2, 30 metrov od asvaltirane ceste, s priključki tik poleg.
Zaščitena kmetija morda?

Davek na dobiček - koliko pa je teta pri dedovanju napovedala, da je vredna zapuščina? Sicer se ni za sekirati - pri 10 k EUR dobiček ne bo ne vem kaj.

Cena - pa od kje si, da so cene take kot drugje komunalni prispevki?
Če je kmetija zaščitena ali ne ne vem. Bila je, ker pa je ob dedovanju moja mama tudi vzela kos zemlje, manjšo njivo ter gozd, mislim, da je bila "zaščita" razdrta. Vsa ostala zemlja + hiša + denar je bila puščena teti. Pa saj to niti nima veze. Gre za zazidljivo zemljo, ki jo je moč prepisati. Take informacije sem našla na spletu v odgovoru ministerstva, pred nekaj meseci. Zaščiteno kmetijo je moč prodati drugim kmetom, bla bla bla, stavbna zemljišča je moč odparcelirati. V tem kontekstu. Vsekakor razumljivo, da je prodaja možna.

Pri dedovanju so pogledali čez prste na sodišču. Kmetija je bila v celoti ocenjena na 60.000 evrou, pa čeprav je vredna vsaj še 2x toliko.

V nekaj občinah je komunalni zaenkrat še nizek, tudi naši. Se pa obetajo spremembe. Kmalu. Žal.
Če se bojiš zaradi nakazil pa naredi nakazila v obrokih. Spraskaj skupaj nekaj denarja(recimo 2 jurja) pa potem recimo 5x po 2 jurja nakaži. Ko ji boš prvič nakazala 2 jurja, jih teta dvigne vgotovini, da tebi in to 5x ponovita. In imaš zadevo pokrito.
Ker ne bi rad odpiral nove teme bom vprašal kar tukaj.

Babica in dedek sta lastnika parcele na kateri hočem postaviti hišo. Zanima me kako speljati po najcenejši poti skozi prepis parcele na mene (vnuk)?

Hvala
Ena izmed variant je tudi izročilna pogodba.
Odg. za andalim:

- prodajna pogodba ima samo 2% davka, vendar je potrebno upoštevati še, da je prodajalec zavezan še za davek od dobička, ki se izračuna na podlagi razlike med nabavno in prodajno ceno nepremičnine, ki se prodaja in znaša 20% razlike med nabavno in prodajno ceno, oziroma po 5 letih lastništva 15%, po 10 letih 10% ter po 15 letih 5%, po 20 letih lastništva pa ni davka.

- darilna pogodba ima višji davek (za tretji dedni razred - dedek & babica, v vrednosti do 10.000 EUR = 8%, nato pa gre nad 10.000 EUR progresivno še navzgor)

Torej če sta dedek in babica lastnika lastnika parcele več kot 20 let, se splača z prodajno pogodbo - samo 2% davka, par EUR še sestavo prodajne pogodbe odvetniku ter overitev podpisov pri notarju in to je to.
matjazxy Napisal:Odg. za andalim:

- darilna pogodba ima višji davek (za tretji dedni razred - dedek & babica, v vrednosti do 10.000 EUR = 8%, nato pa gre nad 10.000 EUR progresivno še navzgor)

matjazxy,

navedeno velja, če vnuk podarja starim staršem;

če stari starši podarjajo vnukom, se šteje, da gre za 1. dedni razred, zato pri sklenitvi darilne pogodbe med njimi ni davka

drugače pa za oba primera: verčiverči in andalim - mislim, da je najbolje, da pri notarju sklenete izročilno pogodbo, kjer se morebitni preostali nujni dediči (mama oz. tete, sorojenci ipd.) strinjajo, da od darovalcev dobite nepremičnino v svojo last in da se odrekajo svojemu nujnemu deležu, saj pri takšni pogodbi po smrti darovalcev več ne morejo zahtevati deleža iz vam podarjenega premoženja
a je tudi pri izročilni pogodbi davek oziroma v kaki višini?
1 2
Iskanje po temi