PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri viessmann ali buderus?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cena ogrevanja s toplotno črpalko je res najnižja, ampak če upoštevamo visoko začetno investicijo, verjetno precej kompleksno vzdrževanje (?), omejenost na talno ogrevanje,... se mi zdi, da gre za precejšnjo modno muho, ki jo poganja agresivni lobi monterjev in vaba v obliki državne subvencije.

Kaj menite?
se nebi strinjal s tvojo trditvijo. vzdrževanje lahko primerjaš z vzdrževanjem hladilnika, investicija pa tudi ni bistveno višja kot s kakšnim energentom, ki potrebuje dimnik, kurilnico, zalogovnik...
Cvetko:
Mene pa še vedno težko prepričaš v nekaj, čemur praviš izkoristek: 300% (pri TČ).
LP Jest
vzdrževanje lahko primerjaš z vzdrževanjem hladilnika
copy
sploh pri sistemih z zakopanim izmenjevalcem ali prečrpavanjem vode, z množico cevi in ventilov, ter krmiljenj,....tesnenji, korozijo,
Tongue Tongue Tongue :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Arrow si pa zelo falil...
jest Napisal:Cvetko:
Mene pa še vedno težko prepričaš v nekaj, čemur praviš izkoristek: 300% (pri TČ).

Ma kakvi 300% izkoristek, to je naklada. V bistu si narobe rzumel. Toplotna črpalka ni nič drugega kot stroj, ki dela na elektriko. Njegova naloga pa je, odvzemati - črpati toploto zemlji, podatlnici ali zraku.

Če bi pa primerjal toplotno črpalko proti navadnemu spiralnemu grelcu, bi toplotna črpalka proti grelcu imela 300% izkoristek... razumeš?
Izračun je zelo preprost, elektrika je čista energija in če v TČ vložiš 1KW, dobiš wen 3KW toplote, torej je izkoristek 300%, seveda pa je tu še nekaj dejavnikov, ki vplivajo na izkoristek, v osnovi pa od 250 do 350% glede na druge energente. Začetna investicija je pa zelo odvisna od povpraševanja, jaz bom sedaj montiral kitajsko TČ za 800K, bomo vidli ?!?!?
Najboljše razmerje med kvaliteto in ceno peči (olje in plin) ima proizvajalec RIELLO.Njihove peči so sodobne, kvalitetne, varčne, relativno poceni in njihova linija proizvodov je široka, zato lahko vsak najde peč po svoji meri
dareles Napisal:Najboljše razmerje med kvaliteto in ceno peči (olje in plin) ima proizvajalec RIELLO.Njihove peči so sodobne, kvalitetne, varčne, relativno poceni in njihova linija proizvodov je široka, zato lahko vsak najde peč po svoji meri
Tole se pa ne strinjam. Riello kotli vsaj ti, ki so majhnih moči ~20kW imajo pramalo količino kotlovske vode in jih je brez super regulacije težko regulirati, da se gorilnik ne vklaplja prepogosto in da so časi delovanja gorilnika nad 3-5 minut. Da ne govorim o dolžini izgorevalnega prostora, ki je prekratek in je včasih zelo težko, če ne celo nemogoče nastaviti gorilnik z določenimi parametri da deluje optimalno (izkoristek, emisije,...).

LP
Pri vseh kotlih brez kotlovne vode je regulacija zelo enostavna, saj temperaturo v prostorih reguliraš samo z črpalko, ker pa večino vas uporablja za regulacijo ne vem kakšno avtomatiko, pride do prepogostaega vklaplanja in dodatnih izgub na izgorevanju. Seveda pa je za to potrebna pravilna nastavitev gorilnika in pravilna moč same peči, le tako boste dosegli optimalno ogrevanje. Vsaka montaža mešalnega ventila je popolnoma brezpredmetna. V primeru montaže le tega, pa je spet potrebno vgraditi zalogovnik, ki pa ni nič drugega kot eden od potrošnikov. Potem je to peč z kotlovno vodo, te peči pa so po nekih standardih potratne in smo spet na začetku.....
CvetkoP Napisal:Pri vseh kotlih brez kotlovne vode je regulacija zelo enostavna, saj temperaturo v prostorih reguliraš samo z črpalko, ker pa večino vas uporablja za regulacijo ne vem kakšno avtomatiko, pride do prepogostaega vklaplanja in dodatnih izgub na izgorevanju. Seveda pa je za to potrebna pravilna nastavitev gorilnika in pravilna moč same peči, le tako boste dosegli optimalno ogrevanje. Vsaka montaža mešalnega ventila je popolnoma brezpredmetna. V primeru montaže le tega, pa je spet potrebno vgraditi zalogovnik, ki pa ni nič drugega kot eden od potrošnikov. Potem je to peč z kotlovno vodo, te peči pa so po nekih standardih potratne in smo spet na začetku.....

Zdaj se je meni posvetilo, kaj ti hočeš povedat. Tvoja regulacija bi bila taka, da ne bi bilo mešalnih ventilov, bi pa brezstopenjsko reguliral hitrost pretakanja vode v ceveh z hitrostjo delovanja črpalke.

Torej, bolj vroča je peč, hitreje bi jo centralna voda hladila.

Zanimiv pristop, zdi se mi dober. Maš kak tak sistem že izveden v realnosti?
Vse plinske peči na etažnih centralnih sistemih delujejo na ta sistem, pa verjetno večji sistemi tudi, s tem , da ni nobene brezstopenske regulacije črpalke, samo ON/OFF preko termostata.
CvetkoP, jaz mislim, da je čas da spet spremeniš svoj slogan :wink: !

LP
CvetkoP Napisal:Cene po energentih na enotno moč 1KW

Zemeljski plin (plinovod) 121,75 SIT/m3 kurilnost-> 9,5 kWh/m3 izkoristek-> 80 % = 15,37Sit
Ogrevalni plin (plinohram) 136,10 SIT/m3 kurilnost-> 9,0 kWh/m3 izkoristek-> 80 % = 18,37Sit
Kurilno olje 158,1 SIT/l kurilnost->10 kWh/l izkoristek-> 80 % = 18,97Sit
Elektrika (VT) 19,46 SIT/kWh / = 19,46Sit
Elektrika (NT) 12,13 SIT/kWh / = 12,13Sit
Drva 18.000 SIT/pm kurilnost->2410 kWh/pm izkoristek->70 % = 9,70Sit
Toplotna črpalka 16Sit/KWh izkoristek-> 300% = 5,30Sit
Peleti 56 SIT/kg kurilnost->4,9 kWh/kg izkoristek-> 90 % = 12,57Sit

Mislim, da pri ceni električne energije manjka vsaj davek.
1 2
Iskanje po temi