PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako nastaviti termostat na oljni peči z vgrajenim bojlerjem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam cca. 12 let staro Ferothermovo peč z vgrajenim bojlerjem(100l) na kateri je zmontiran Joanez oljni gorilnik z dizo 0,55. S sobnim termostatom krmilim črpalko, ki poganja vodo po radiatorjih z termostatskimi glavami. Zanima me na kakšno najnižjo temperaturo lahko nastavim termostat kateri mi vklaplja gorilnik za temperiranje peči(sedaj imam nastavljeno na 80 stopij),da mi peč ne bo kondenzirala? Ter kaj je bolje ali imeti mešalni ventil odprt do konca ali na polovici?

Vnaprej hvala za odgovor.
panja003 Napisal:Imam cca. 12 let staro Ferothermovo peč z vgrajenim bojlerjem(100l) na kateri je zmontiran Joanez oljni gorilnik z dizo 0,55. S sobnim termostatom krmilim črpalko, ki poganja vodo po radiatorjih z termostatskimi glavami. Zanima me na kakšno najnižjo temperaturo lahko nastavim termostat kateri mi vklaplja gorilnik za temperiranje peči(sedaj imam nastavljeno na 80 stopij),da mi peč ne bo kondenzirala? Ter kaj je bolje ali imeti mešalni ventil odprt do konca ali na polovici?

Vnaprej hvala za odgovor.

Uporabljaš dvojno regulacijo in to je nesmiselno, razen, če je termostat časovni, pa ti ponoči izkljapla črpalko.

Delavna tempratura teh peči je 80 stopinj in tudi izkoristek je najboljši pri tej temperaturi. Poskusi zmanjšati temperaturo, toda največ za 10 stopinj.

Mešalni ventil obstaja zato, da z njim reguliraš temperaturo dvižnega voda, sploh je ta nepograšljiv pri visokotemperaturnem ogrevanju. Tako z njim nastaviš temperaturo odvisno od zunanje temperature, jaz osebno nastavim jeseni nekje na 55 stopinj, nato pa povišujem glede na mraz, tja do 65, kadar je zelo mraz, boš pa sam ugotovil, ko bo za to čas.
Ja sobni termostat imam First ELTHERM AT8 in imam nastavljeno da ponoči in takrat ko nas ni doma izklaplja. Hm. Na mešalnem ventilu imam skalo od 1 do 10 in ne po stopinjah.

@CvetkoP Ker vidim da si strokovnjak bi te vprašal kaj je bolje: da imam mešalni ventil brez regulacije in ga imam nastavljenega na polovici ali naj zmontiram kakšno regulacijo?

Hvala in LP
mešalni ventili nimajo stopinj, ker so le ti odvisni od kotlovne vode. Tiste stopnje ti bodo v oporo, ko boš nastavljal ventil, temperaturo pa ugotoviš na termometru dvižnega voda, ki ga skoraj sigurno imaš, v nasprotnem pa ga daj vgraditi. Jaz osebno sem proti motornemu ventilu, sploh pa ker imaš termostatske ventile. Samo ročno nastavi, pa boš zadovoljen. Za začetek nastavi na 6, potem boš pa videl. Jaz ga premaknem samo 2x, ob padcu zunanje temperature in spomladi ob dvigu spet nazaj.
Ja termometer imam na rucklaufu bom spremljal pa nastavil, da bo povratna temperatura vode cca.55 stopinj.

Hvala za enkrat za vse informacije.
Temperaturo dvižnega voda nastavljaš tudi po občutku in sicer glede na to koliko časa ti dela črpalka, pa tudi kako se počutiš ob radiatorju, da ni prevroče, sicer pa boš po eni sezoni že točno vedel kako in kaj, pa veliko uspeha pri nastavljanju !!!
CvetkoP jaz predlagam, da bolj precizno argumentiraš tvojo teorijo z mešalnim ventilom brez motornega pogona, ker je namreč skregana z vsako logiko regulacije. Še najbolj pa z Ferotermovo pečjo, ki je visokotemperaturni kotel (temperaturni udari - pokanje po ceveh in radiatorjih)
Mimogrede termostatski ventili niso mišljeni za regulacijo temperature v prostoru, če pa že je to zelo bukova regulacija (včasih sicer ne gre drugače) ampak služijo le zato, da zaprejo dovod kadar imamo viške toplote v prostoru (sonce, veliko ljudi, pečica...) kar se dogaja redkeje. Pravilna regulacija je takšna, da je vremensko vodena z motornim mešalnim ventilom in pa kar je najbolj pomembno, da imaš hidravlično uravnotežen ogrevalni sistem. Le v tem primeru boš najbolj prišparal na gorivu pa še temperatura bo najbolj ugodna zato bo skrbel mešalni motorni ventil. Takšen način deluje tudi brez sobne enote ampak samo, če imaš hidr. uravnotežen sistem. Naj povem, da termostatski ventili porušijo hidravlično ravnoteženje zato so tudi v inicialu mišljeni, da samo kompenzirajo pribitke toplote. To seveda velja samo za dvocevni sistem saj so pri enocevnem spet drugačne razmere.
Jaz mislim, da imaš ti fajn izolirano hišo in si tako ali tako veliko prišparal, s tvojo regulacijo se pa malo motiš in širiš krivo vero. Seveda pa imaš vso pravico za to :wink: .

LP
blautherm Napisal:CvetkoP jaz predlagam, da bolj precizno argumentiraš tvojo teorijo z mešalnim ventilom brez motornega pogona, ker je namreč skregana z vsako logiko regulacije. Še najbolj pa z Ferotermovo pečjo, ki je visokotemperaturni kotel (temperaturni udari - pokanje po ceveh in radiatorjih)
Mimogrede termostatski ventili niso mišljeni za regulacijo temperature v prostoru, če pa že je to zelo bukova regulacija (včasih sicer ne gre drugače) ampak služijo le zato, da zaprejo dovod kadar imamo viške toplote v prostoru (sonce, veliko ljudi, pečica...) kar se dogaja redkeje. Pravilna regulacija je takšna, da je vremensko vodena z motornim mešalnim ventilom in pa kar je najbolj pomembno, da imaš hidravlično uravnotežen ogrevalni sistem. Le v tem primeru boš najbolj prišparal na gorivu pa še temperatura bo najbolj ugodna zato bo skrbel mešalni motorni ventil. Takšen način deluje tudi brez sobne enote ampak samo, če imaš hidr. uravnotežen sistem. Naj povem, da termostatski ventili porušijo hidravlično ravnoteženje zato so tudi v inicialu mišljeni, da samo kompenzirajo pribitke toplote. To seveda velja samo za dvocevni sistem saj so pri enocevnem spet drugačne razmere.
Jaz mislim, da imaš ti fajn izolirano hišo in si tako ali tako veliko prišparal, s tvojo regulacijo se pa malo motiš in širiš krivo vero. Seveda pa imaš vso pravico za to :wink: .

LP

O mojem mišljenju in načinu regulacije sem že kar nekaj napisal zato se ne bom ponavljal, vsak praktik pa ve, da je dvojna regulacija brez veze in če se odločiš za regulacijo z termostatskimi ventili je to potem to, če pa uporabljaš centralno regulacijo s termostatom je pa potem to tisto kar hočeš.

Pa še to o dvojni regulaciji; sestavi avtomobil, ki bo imel dva volana in ostale mehanizme upravljanja, pa posedi zraven sebe ženo, potem pa pojdita na pot do Trsta, pa me prav zanima do kje bosta prišla.......

Jaz imam zelo slabo izolirano hišo (5cm) in 30 let prakse pri upravljanju centralne kurjave in to prav na kotlu s 150 l vode v bojlerju. Vse to kar se piše tukaj na forumu, pa je v največji meri plod teorije, ki pa včasih v naravi pokaže prav nasprotno kot pišejo knjige.

Pa še to mi povej, kje je prihranek, če za avtomatiko vržeš 300K, zaradi te vrhunske regulacije pa prišparaš 100l goriva na leto???????

Ugotavljam, da je želja po čim manjši porabi energenta tako velika, da vsi že tekmujemo na čim manjši porabi, da ne vidimo dreves v gozdu........

Pa brez zamere.....
Aja, pa ker si ravno omenil pokanje, jaz spuščam maksimalno 65 stopinj v radiatorje in še to samo takrat kadar je -15, pa radiatorji pokajo(?), pa verjemi, da jih ne slišim.
mah...glede temperature, kondenza...in vsega.

Trikrat preveč se komplicira okoli teh zadev!

Mi imamo doma 35 let staro CTC kobinirano peč (drva oz. premog/olje)...poleti jo kurimo za toplo vodo na odpadna drva (1 x dnevno, ali 1 x bna dva dni), pozimi jo kurimo za vodo in radiatorje na olje (v prehodnih hladnejšim mesecih vklopimo zjutraj in zvečer za dve uri)....temperatura v peči stalno niha med 30 stopinjami in 70 stopinjami (več kot 70 v zadnjih letih še ni bilo).....dobesedno jo (se oproščam izrazu) 'je.bemo v glavo'....pa zaradi tega ni še nič prerjavela, kondenz ni vprašljiv...peč pa kar dela....kar je še huje...peč je še ko nova, pa jo je povozil čas (slabi izkoristki).

Torej nastavi temperaturo v peči po želji...ob teh temperaturah je greh če greješ vodo na več kot 40- 45 stopinj! Pa verjemi mi...ko bo peči kondenz škodil bo že zdavnja ležala razrezana na kakem odpadu in kondenz se bo imenoval 'dež', kurilnica pa bo 'jasno nebo'.

LP
Iskanje po temi