PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Kje lahko postavim ograjo?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me kje lahko postavim ograjo, ali na mejo ali pol metra od meje? Baje ima vsaka občina drugače...Kje bi lahko dobila to informacijo? Pa za kakšno ograjo ne potrebujem dovoljenja....
Za vsako ograjo potrebuješ GD za nezahtevni objekt, če je to do 2.2 m višine. Odmiki so pa napisani v občinskih dokumentih, če odmik ni predpisan se lahko gradi do meje, če pa gre za ograjo, ki je medsosedska in označuje potek meje se lahko postavi samo, če se lastniki o tem pisno sporazumejo.
To lahko zveš na svoji občini, oddelek za okolje in prostor. Če občina ni sprejela nič v svojem prostorskem načrtu, to pomeni, da za odmik ograje ni IZRECNO napisano nič, potem velja po zakonu (zgd) oz. U R E D B I o vrstah objektov glede na zahtevnost
... do meje (vendar ne smeš niti med gradnjo posegati na sosednjo parcelo!!). Za vsako ograjo (do 2,2 metra višine) rabiš enostavno gradbeno dovoljenje. Obrazec dobiš na upravni enoti, taksa za vlogo je cca 20€.
Aha s pravi da moram dobit lokacijsko informacijo. Šlo na bi za nekaj takšenga <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zivex.si/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=62">http://www.zivex.si/index.php?option=co ... &Itemid=62</a><!-- m --> visoka naj bi bila 1,5 metra.

Sosed se pa itak ne bo strinjal z postavitvijo ograje, zato sprašujem koliko odmika bi potrebovali.
Pravila za odmik ograje ti je napisal že ferdo.

Če v prostorskem aktu ni posebej določen odmik ograje od meje, mora biti odmik tak, da ne posegaš v sosednjo parcelo (niti s temelji) in da lahko ograjo vzdržuješ iz svoje parcele.

V praksi je to nekako 10 cm od parcelne meje (če ti sosed ne da soglasja). Najbolje je seveda sporazumno na parcelno mejo.

Lokacijske informacije ne potrebuješ. Podatke in prostorske akte najdeš v večini primerov na internetu - na spletni strani občine ali v uradnih listih.
Hvala vsem za odgovore :-)
iz uredbe...

– če z izvedbenim prostorskim aktom ni posebej predpisan odmik ograje od meje sosednjih zemljišč, je lahko ograja postavljena največ do meje zemljiške parcele, na kateri se gradi, vendar tako, da se z gradnjo ne posega na sosednje zemljišče;

– ograja, ki je medsosedska in označuje potek meje, se lahko gradi na meji, vendar le, če se lastniki zemljišč, ki jih razmejuje, o tem pisno sporazumejo;

– ob javni cesti zgornji rob ograje oziroma lega ne sme posegati v polje preglednosti, pred gradnjo takšne ograje pa je treba pridobiti soglasje upravljavca javne ceste.
Mamutka Napisal:Sosed se pa itak ne bo strinjal z postavitvijo ograje, zato sprašujem koliko odmika bi potrebovali.
Sosed bo svoje nestrinjanje lahko izrazil na ustni obravnavim UE kot stranska stranka v postopku (posledica razveljavitve 62. in 74. b člena s strani ustavnega sodišča), vendar ne bo nič dosegel, razen , če se preživlja s prodajo solate in zaradi tvoje ograje ta ne bo rasla.Ne potrebuješ nič odmika, do meje pomeni: do meje. Moraš pa računati, da tisto ograjo ne moreš postaviti ravno do meje, ker enostavno ne moreš le na svojem zabetonirat temelje za nosilce (ali pač? vse je možno). Taka ograja ne potrebuje nobenega vzdrževanja in jo moraš postavit tako, da jo lahko pritrdiš in snameš "od znotraj". Jaz sem izbral en drug model, ki ga je možno postavit do meje (nosilce, mreža je pač nekaj cm znotraj tvoje-moje parcele.
ognjnorezilo in ferdo hvala za odgovore. Sej mi je vseeno tud če je ograja pol metra od meje, sploh ne bomo kompliciral, ampak samo da je in da ne hodi več po najinem vrtu.Mejnike imamo, ker je bila pred parimi leti delana izemra, tako da je to urejeno.
bolje jo je postaviti do meje ali pa pustiti toliko prostora ob meji, da lahko letiš med mejo in ograjo še z kosilnico. Če ne moreš vzdrževat tistih par 10 cm med ograjo in mejo se ti bo zaraslo in bo grdo zgledalo.
Iskanje po temi