Objave: 1973
Teme: 59
Ocena:
1
Evo moje laično mnenje nisem pa pravni strokovnjak. Glede na napisano, nimate prav nobene pravice. Odvisni ste od dobre volje novega soseda.
Teoretično, če gre po omenjeni parceli edina možna pot do vaše parcele ali sadovnjaka (tistega dela katerega ste lastnik po ZK, bi lahko uveljavljali - dosegli služnost za dostop nikakor pa ne za sadovnjak oziroma vseh 300m2.
Pogodbe ni, tudi ne ustne (samo namera), plačali niste, pod črto:
Vse kar imate je ustni dogovor, da vam bo originalni sosed to enkrat prodal. Sedaj pač ni naredil tako in je prodal drugemu, kar je njegova pravica. Ravno tako je pravica novega lastnika, da vam ne proda. In to je to. Odvisni ste od njegove dobre volje in od njegove percepcije okrog tega kaj je prava cena za zemljišče, ki ga želite. Poskrbite za čimveč dobre volje torej in konstruktiven odnos z novim sosedom.
Objave: 10
Teme: 2
Ocena:
0
Pozabljivost in lenoba včasih pač stane, očitno mi res ne preostane drugega kot upati na dobro voljo novega "soseda". Kolega v službi mi je sicer svetoval naj se naredim francoza in trdim, da sem bil ves čas prepričan, da je meja ob gozdu in s tem uveljavim dobro vero, saj sem ves čas to zemljo obdeloval kot bi bila moja. Vendar mi to preveč ne diši, ker bi glede na vaše komentarje moral to iztožiti, do tega pa mi ni. Jezi me le to, ker ne vem kako naj se odločim, ali naj bom pobudnik, da se zadeva legalizira/odkupi ali naj bom tiho in upam na najbolje, oz. se odpovem zemljišču in basta.
Ocena:
1
Jaz bi na tvojem mestu igral z odprtimi kartami. Pristopil bi do novega soseda in razložil - pošteno. Izrazil interes za nakup. Poskušal dogovoriti smiselno ceno in jo plačal. Če smiselne cene ne bi bilo bi na zadevo pozabil.
Če boš tiho sem prepričan, da bo sosed zgruntal potek meje. Ljudje imajo praviloma precej dobro idejo kje meja je, sploh nekdo, ki je ravnokar kupil. Obstaja možnost, da si ta sosed o tebi skreira negativno mnenje in pozitivnega izhodišča za pogovor ne bo nikoli več, izgovor bil sem v zmoti ne pride v poštev, med 300 in 600m2 je preveč razlike, da bi lahko trdil, da si v zmoti.
Prav taktika biti tiho in pasiven, ker te aktualno stanje stvari ni motilo (pa naj bo to namerno ali iz lenobe) te je pripeljala v situacijo v kateri si.
Pripravi se tudi na situacijo, da morda sploh ne bo interesa za posel...
Ocena:
1
Ne zameriti kar bom še dodal.
Najmanj mene si narobe razumel, jaz mislim, da ne moreš iztožiti, ti si vedel, da ni tvoje. Prvotni lastnik je vedel, da ni tvoje. Dejansko stanje po ZK - ni bilo tvoje. In še drugo jaz sem te najprej razumel, da si kupil, plačal, vendar nisi uredil ZK stanja. Dejansko pa se to ni zgodilo. Ti si imel samo namen kupiti. Namena pa nisi realiziral. Niti si imel zadevo v najemu... Zemljišče si pač uporabljal s soglasjem dejanskega lastnika.
Tukaj ni vzvoda za prisvojitev. Zagotovo ne etičenga po mojem pa tudi ne pravnega (ampak nisem pravnik).
Objave: 1357
Teme: 17
Ocena:
0
Na priposestvovanje pozabi !!!!!!!
Pojdi z lepo besedo do lastnika in vprašaj če proda.
Če ne proda lahko vprašaš, če ti da v najem oziroma, da uporabljaš še naprej to zemljišče.
Če ne bo uspeha pozabi na vse skupaj.
Objave: 43
Teme: 5
Ocena:
0
Moje mnenje...pojdi do novega lastnika in se dogovori za odkup tega dela zemljišča.Razloži kakšna je situacija, kot pravijo lepa beseda lepo mesto najde. Upam, da se vam vse lepo in dobro izteče.
Priposestovaje bi na sodišču padlo, ker je ZK javna knjiga in ima vsak pogled vanjo.Odsvetujem vse tožbe in podobno, ker gre preveč živcev in denarja.