Ja verjetno sem vsem skupaj, ki so se ukravjali z mojim vprašanjem in tistim,ki so temo le prebirali, dolžan pojasnila za katero peč sem se odločil.
Že v začetku vam moram povedat, da sem odločitev za kotel sprejel po tehtnem premisleku. Pri odločitvi je največjo vlogo odigrala cena peči, njena ustrezna moč in velikost kurišča, kakor tudi vaše mnenje in preostale teme o pečeh na polena na tem forumu. Kot sem vam ob otvoritvi te teme zapisal sem se v osnovi odločil za biomaso - kotle na polena, ki delujejo na osnovi uplinjevanja.
Močno sem se ogrela za
kotle na polena z regulacijo moči in regulacijo izgorevanja. Moč kotla se regulira z vgrajenim ventilatorjem, medtem ko samo izgorevanje regulira
lambda sonda. Prednost omenjenih kotlov je kvalitetno izgorevanje lesa in s temu povezan relativno visok izkoristek - okoli 90 % (za katerega smo vsi skupaj prišli do zaključka da preko celotno ogrevalne sezone ne more biti tako visok kot ga navajajo izdelovalci), ter možnost do subvencije. Negativna stran pa je visoka cena. V izboru so se znašli:
- FHG TURBO ECO (15 kW), z velikostjo kurišča 80 l in dolžino polen do 30 cm, ki skupaj z osnovno regulacijo brez DDV stane 1.251.695 SIT,
- WV TERM TR 15 (15 kW), z velikostjo kurišča 150 l in dolžine polen do 50 cm, ki skupaj z osnovno regulacijo brez DDV stane 1.188.240 SIT,
- KWB SHV 20 (20 kW), z velikostjo kurišča 140 l in dolžine polen do 50 cm, ki skupaj z osnovno regulacijo brez DDV stane 1.701.600 SIT,
-BUDERUS LOGANO SFV 20 (20kW), z velikostjo kurišča 150 l in dolžino polen do 50 cm, ki skupaj z osnovno regulacijo brez DDV stane 1.345.000 SIT,
- HERZ MINIFIRE (18 kW), z velikostjo kurišča 95 l in dolžine polen do 50 cm, z katerega mi ni uspelo ugotoviti cene.
Zaradi, po mojem nesprejemljivo visokih cen omenjenih kotlov kljub temu da sem upošteval vrnjeno subvencijo od države, sem pričel iskati
kotle na polena le z regulacijo moči, se pravi z ventilatorjem vendar brez lambde sonde. Prednost teh kotlov v primerjaji z gornjo skupino je cena. Negativna lastnost pa je slabša regulacija izgorevanja in s tem povezan manjši izkoristek (do 10 % od gornje skupine), ter s tem povezano neizpolnjevanje pogojev za subvencijo. V izboru so se znašli:
- CTC PV 118 (18 kW), z velikostjo kurišča 85 l in dolžino polen do 50 cm, teže 425 kg, ki skupaj z osnovno regulacijo brez DDV stane 416.000 SIT,
- ORLAN SUPER 18 (18kW), z velikostjo kurišča 85 l in odlžine polen do 50 cm, teže 377 kg, ki skupaj z osnovno regulacijo brez DDV stane 319.930 SIT,
- VISSMANN VITOLIG 150 (18 kW) z velikostjo kurišča 85 l in dolžine polen do 50 cm, teže 432 kg, katerega cene mi še mi uspelo ugotoviti,
- BURDERUS LOGANO S121 (21kW), velikosti kurišča mi ni uspelo ugotoviti vendar gredo vanj polena do dolžine 43 cm, ki skupaj z osnovno regulacijo brez DDV stane 372.000 SIT.
Prvi trije navedeni kotli (CTC, ORLAN in VISSMANN) so zasnovani po istem načrtu in skoraj istih dimenzij, vendar različne teže, kar po vsej verjetnosti kaže na kvaliteto in količino materialov v njem.
Tako na podlagi vsega skupaj sem se odločil za CTC PV 118 in upam da bi ne bo žal.
Aja pa še povezav na stran, ki mi je močno pomagala razumeti oba uplinjevalna sistema: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")govunichr("46")si/aure/eknjiznica/V12-majhnikotliunichr("46")pdf[/url]