PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Prodaja stanovanja - kupoprodajna pogodba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ena dilema:

ali mora kupopordajno pogodbo za prodajo stanovanaj pripraviit pravnik, oz. nepremičninska agencija...oz.??? .... ali lahko uporabimo npr vzorec:

[url]httpunichr("58")//informiranunichr("46")si/surveyunichr("46")aspx?docID=1480[/url]

??

Kakšen je pravzaprav najcenejši postopek 'kupoprodaje', če imaš npr. kupca?

je moj redosled pravilen:

1) pripravi se pogodba (vzorec zgora)
2) nese na DURS da se odvede 2% davek (davka na kapit. dobiček NI)
3) notarsko se overi
4) novi lastnik poda predlog za vpis v ZK...

H,mmm...samo en pomislek....Kako se 100%, zasiguraš da prehitro ne podpišeš pogodbe in overiš ....denarja pa še nimaš v kompletu - in obratno...?

Hvala za odgovore.
Redosled pravilen. Pripraviš pogodbo lahko sam, če znaš. Agencija te opali za klasična 2% oz. 4.

Linka sicer nisem gledal, vendar kupoprodajne pogodbe niso znanost.

Točka 0 - Prej še pridobiš lokacijsko potrdilo za prodajo in morebitna soglasja v primeru predkupne pravice.
Točka 1.1 - Podpisati bo treba predenj se odnese na DURS
Točka 1.2 - Izpolniti bo treba obrazec za odmero davka

Točka 4 - poskusiti ni greh - sedaj se vlaga elektronsko in so neke omejitve
Da še dodam - dokler nimaš denarja v roki, moraš imeti original pogodbe v roki. Da ne bi slučajno iz rok dal overjeno pogodbo, ker po črnem scenariju se kupec isti dan vknjiži kot lastnik, tebi pa za denar srednjega pokaže.
Aha HVALA @Urs!

Torej pogoja, da se pogodba sestavi samo s strani np. pravnika (ali advokata-podpis spodaj), nepr. agencije...notarja... NI?!

Vzorcev kupoprodajnih pogodb je kar nekaj....kako vedeti da je vse OK, oz. da so zajete bistvene sestavine? Jo notar posebej preveri? Skratka, da sta 'zaščitena' tkao kupec, kot prodajalec?

Kako ste v praksi reševali 'primopredajo' denarja in hkratno overitev pogodb pri notraju - v kolikor ima kupec npr gotovino ali pa želi nakazati prodajalcu....?? Kako se tu 'zaščititi', če cel postopek kupopordaje vodiš sam? Koliko narokov je pri notarju?

??

Hvala.
AHA....varovalka je torej, prenos ORIGINALNE, overjene.... kupopordajne pogodbe!

dokler ni denarja na TRR, je ne daš kupcu! Smile
Notar ne preveri nič. SIcer nekaj opozarja, vendar to ni to.

V praksi... jaz sem nakazal, ko sem kupoval, se mi pa zdi, da sem imel prej overjeno v rokah.

Ko so ata prodajali, pa sem mu rekel, da dokler ni soldov na računu, pogodbe ne sme dati iz rok.

Pri notarju - verjetno ga niti vidiš ne, to se uredi pri tajnici.

Kar mora pisati v pogodbi je, da x proda in izroči parc. xx, y pa kupi in sprejme za xx soldov in mora biti zk dovolilo. Ostalo je balast.
Mirando Napisal:AHA....varovalka je torej, prenos ORIGINALNE, overjene.... kupopordajne pogodbe!

dokler ni denarja na TRR, je ne daš kupcu! Smile

Sedi, 5.
Jaz bi zgoraj k Urs_ovim točkam, dodal še:

1.3. Prejem are.
Z aro namreč plačaš davek na promet z nepremičninami. Sicer lahko teoretično ostaneš z dolgim nosom (plačaš davek, kupec pa odstopi od pogodbe).
DURS namreč plačanih davkov ne vrača v kolikor priglašena pogodba ni bila realizirana.

Če se kupec in prodajalec ne poznata, lahko original pogodbo obdrži notar dokler mu prodajalec ne sporoči,da je kupnino prejel. (Tako je zavarovan tudi kupec, da prodajalec ne proda še enkrat.)
Res Hvala lepa za informacije. Glede are....se to kaj posebej napiše (predvsem ali se tudi kaj overi??), ali....?! kako se to ponavadi prakticira....? 10% je najbrž dovolj, a ne?
Maš tudi varianto, da celoten postopek od are do pogodbe, odmere davka in vpisa v ZK prepustiš notarju/odvetniku in mu pač plačaš nekaj stotakov, kar je še vedno ceneje, kot tveganje npr. da ti zmanjka 200 000 EUR zaradi drobne nepazljivosti.
Sam sem pravkar prodal stanovanje in smo šli delati pogodbo kar preko notarja.
Pogodbo smo naredili v notarskem zapisu, saj le te ni potrebno overiti.
Notarski zapis JE notarsko overjena kupoprodajna pogodba ;-)

Glede are: ja - v pogodbi se napiše v členu plačilnih pogojev, koliko znaša ara (običajno 10%).
vitel Napisal:Maš tudi varianto, da celoten postopek od are do pogodbe, odmere davka in vpisa v ZK prepustiš notarju/odvetniku in mu pač plačaš nekaj stotakov, kar je še vedno ceneje, kot tveganje npr. da ti zmanjka 200 000 EUR zaradi drobne nepazljivosti.

To je pravilna pot! Ne šparaj par 100 EUR, če lahko izgubiš par 100K EUR.

O prekleto notar odgovarja za vsebino, če je pogodba v obliki notarskega sporazuma. Njegovo delo je, da varuje oba in to ves čas do zaključka posla. Ob plačilu are se običajno zahteva tudi predznamba lastništva! To je edino pravilno!

LP, Ivo
medo9 Napisal:Jaz bi zgoraj k Urs_ovim točkam, dodal še:

1.3. Prejem are.
Z aro namreč plačaš davek na promet z nepremičninami. Sicer lahko teoretično ostaneš z dolgim nosom (plačaš davek, kupec pa odstopi od pogodbe).
DURS namreč plačanih davkov ne vrača v kolikor priglašena pogodba ni bila realizirana.

Če se kupec in prodajalec ne poznata, lahko original pogodbo obdrži notar dokler mu prodajalec ne sporoči,da je kupnino prejel. (Tako je zavarovan tudi kupec, da prodajalec ne proda še enkrat.)
Posluzi se te variante!
Me pa zgoraj glede dursa nekaj zanima. Sorodnica "prodala" svojo 1/3 stanovanja solastniku(sorodniku). Davek placan, ko bi morala podpis overiti, jo zadane kap in umre( v starosti skoraj 90). Kako bo sodisce upostevalo tako pogodbo na zapuscini?
No jaz sem ravno prejšnji teden kupovala stanovanje, res da prek agencije, vendar ker je bila zadeva malček komplicirana sem najela še svojo odvetnico, da mi je dala zeleno luč za plačilo.
Gre pa tako:
-napišeš prodajno pogodbo, jo podpišeta, kupec ti da aro za plačilo davka, ne vse, ker tu je lahk tud j..a, ker če si kot kupec, kaj pa veš kaj ma oseba na davčni in če mu bo davčna overila, če ima tam kakšne dolgove...
-plačaš vse, po tem, ko je plačan davek,prodajalec odnese pogodbo k notarju, tam pogledajo še če je v zk vse ok, oz.preden kaj plačaš obvezno frišno iz zk je treba met, da ni kakšnih plomb, izvržb, karkoli...če si kupec sevedaWink
-pri notarju zahtevat, da takoj vpišejo pogodbo v zk, da si v vrsti, da se vmes ne pojavi pred tabo še kdo drug, slednje zelo pomembno, če kupuješ od firme
-pogodba ostane v hrambi pri notarju, dokler ni pravnomočen vpis v zk, potem ti original vrnejo
-naredi si kopijo overjene pogodbe, da maš za občino za se vpista na naslov, elektro itd-za kupca

Aja, pa ko se vidi, da je vse čisto z obeh starni, malček zaupanja je treba met, drgač je težko speljat.

lp
1 2 3
Iskanje po temi