PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri investicija v solarni sistem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Verjetno obstaja izračun v kolikem času se povrne investicija v solarni sistem pri hiši, ki ima vzpostavljen radiatorski sistem ogrevanja na kurilca.Se izplača na novo vzpostavljati solarni sistem?
Hvala za info.
tomy
račun ima veliko spremenljivk;

vem za nekoga, ki je samogradnjo 20m2 kolektorjev z nujnimi spremljevalnimi elementi dal 600k SIT.
z njimi ogreje hranilnik toplote Januarja na 50 stopinj,...

lahko pa daš za en 1,5m2 kolektor 140k SIT, brez vsega, tudi brez instalacije in montaže
Sam sem si umislil en tak sistem, Kdaj se bo investicija povrnila sploh ne računam več, ker je zadeva precej kompleksna in na njo vpliva več dejavnikov, vključno z vremenom čez zimo, vse skupaj pa je za moje pojme kr drago vsaj na začetku. Preden pa sem se odločil za nakup pa smo nekako računali, da bi se morala zadeva povrnit nekje v 7 - 10 let. Prej sem ogreval samo z kurilnim oljem sedaj pa je zraven še solarni sistem in naj bi bila poraba olja za namene ogrevanja in saniotarne vode v dobrih zimskih vremenskih pogojih do 50% manjša.
Kako bo zadeva v resnici delovala sporočim spomladi, trenutno sem tik pred zagonom. Kakor koli že pa če se mi povrne v 15 letih se še zmeri splača saj je življenska doba takega sistem nekje 40 let, pomoje z manjšimi popravki Big Grin
Dobro se razumemo, ker nam je vsem všeč ista stvar - JAZ !
frank Napisal:vem za nekoga, ki je samogradnjo 20m2 kolektorjev z nujnimi spremljevalnimi elementi dal 600k SIT.
z njimi ogreje hranilnik toplote Januarja na 50 stopinj,...
Kaj nam lahko malo zaupaš kaj vse je v teh 600kSIT. Me ful zanima, če ni preveč skrivnost. Sam razmišljam o podobni stvari samo še nimam vsega dorečenega.
Pa še eno vprašanje kaj se zgodi npr. januarja, ko zapade sneg na kolektorje. Je zadeva toliko spolzka, da sneg enostavno spolzi dol ali kaj drugega?

LP
Morda je ta nekdo tale tip tule <!-- m --><a class="postlink" href="http://forum.sibila.si/viewtopic.php?t=5236">http://forum.sibila.si/viewtopic.php?t=5236</a><!-- m -->
torej moja malenkost. Koliko me je stalo vse skupaj res ne vem točno, je pa bilo nekje okrog 600 tisočakov in to samo kolektorji z inštalacijo do obstoječega hranilnika toplote.
Kar se snega tiče se je že zgodilo, da je sneg iz spodnjega dela strehe, kjer je opeka, zdrsnil, na steklu se je pa kar držal. Stvar je logična, kolektor se bolj ohladi kot streha in sneg primrzne. Takrat vključim črpalko in prej kot v pol ure je sneg na dvorišču. Smile
Januarja pa bi mislimda komot voda zavrela, saj je zastojna temperatura poleti lahko tudi 150°. Je pa res, da decembra in januarja nikoli ne grejem vode s soncem, saj se vsa energija potroši za ogrevanje. Vodo greje elektrika preko ure, ki bojler vklaplja na poceni tarifo.
Iskanje po temi