PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri navadna peč na drva in zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gospod anton špeh: Ne spomnim se, da bi me v zadnjem času karkoli vprašali na ZS. Če se slabo spomnim, mi prosim sporočite datum in uro sporočila. Imate tudi možnost, da se opravičite za žalitev.

Če pa morda misliite na e.pošto, pa je druga zgodba. Eno je Forum, drugo je privatno življenje. Marsikdo bo potrdil, da tudi e.pošto uporabljam v namene Foruma, vendar po prešnjem dogovoru, ker na ZS ni možno dodajati slik ali datotek.
Nimam časa - sem v penziji!
off:
@anton špeh:
Ja se strinjam, g. Žerjavar ima plačano 24-urno dežurstvo na PSS in dodatek za pametnjakoviće in res je skrajno neodgovorno in nesramno od njega da ne odgovarja na ZS.... kogarkoli pač že.
Fuj in fej Žerjavar !! :lol: :mrgreen:
on:
izračun za velikost zalogovnika pomoje lahko komot upošteva 4 ali 5 ur totalno brez ogrevanja ob kolikor toliko normalno izolirani klasično grajeni hiši (akumulacija sten, tlakov, ...). Več kot 0,5 do ene stopipnje se skoraj ne bi smelo shladit, razen mogoče ob sibirskih tempreturah (hladnje od -10 ali -15). Kaj pravite tisti ki kurite na drva - z ali brez zalogovnika, koneckoncev imamo oboji akumulacijo hiše (tisti brez zalogovnikov jo še bolj s pridom izkoriščamo, da ne pacamo peči 18 ur dnevno :mrgreen: )
Citat:Kaj pravite tisti ki kurite na drva - z ali brez zalogovnika,
Sem brez zalogovnika, zidovi votla opeka 29 cm z obojestranskim ometom ter 12 cm volne in 7 cm silikatne opeke.
- do jutranje temperature -5 okrog 8h zvečer, ko je še samo žerjavica zaprem loputo dovoda zraka.
- Ob predvidenih pod -10 stopinj pa še naložim okrog 9h in še enkrat ponoči (ko se pač zbudim).
V obeh primerih se do jutra shladi največ za 2 stopinji. Tudi računica mi pokaže, da je v tleh, stropu in zidovih približno taka akumulacija pri padcu temperature masivnega toplega dela ovoja za 2 stopinji, kot je preko noči izgub. Izgube skozi okna pa so verjetno pokrita z akumulacijo vmesnih zidov in opreme. Nekaj toplote še daje ostanek žerjavice v peči.
Citat:Če se slabo spomnim, mi prosim sporočite datum in uro sporočila.
Očitno @ anton špeh ne more ali ne želi povedati, na katero vprašanje nisem odgovoril. Ostalim članom Foruma bi prizanesel izrazi, ki jih je danes uporabljal v ZS.
zanimiva tema...

kurim izključno na drva (tudi poleti za sanitarno vodo),
če komu kaj pomaga pri izračunih podajam mojo izkušnjo, ki je zaenkrat kar ok:
imamo 1000l zalogovnik+200l bojler, talno gretje (klet povsod radiatorji) in kar solidno izolacijo (na stenah 20cm stiropora in kapo z 30 volne), hiša je k+p+m.
sedaj naložim cca. polovico peči na dan. po lanski kurilni sezoni pa predvidevam, da več kot 1x na dan na polno ne bo treba tudi v najhujši zimi.

je pa res še dvoje: za toplo vodo poleti bi bilo ok, če bi imel malo večji zalogovnik, ker zna včasih zadeva biti poleti malo "prevroča", kot drugo pa to, da kurim bolj ali manj bukovino, gaber, ostalega zelo malo.

off topic: če bi še enkrt izbiral peč bi verjetno izbral katero s sesalnim ventilatorjem (pisal že v drugi temi), ampak zdaj pač je kar je...
Tudi sam imam podobno kofiguracijo hiše kot zorzut. Imap pa 1500l zalogovnik, pa kurim tudi v najhujšem mrazu 1x dnevno, pa ni potrebno nalagati polne peči. Hranilnik toplote bi bil zame idealen pri nekako 2000l-2200l, da bi lahko naložil polno peč. Tako pa nalagam manj in si ne delam sivih las.

lep pozdrav
hrustalec Napisal:Tudi sam imam podobno kofiguracijo hiše kot zorzut. Imap pa 1500l zalogovnik, pa kurim tudi v najhujšem mrazu 1x dnevno, pa ni potrebno nalagati polne peči. Hranilnik toplote bi bil zame idealen pri nekako 2000l-2200l, da bi lahko naložil polno peč. Tako pa nalagam manj in si ne delam sivih las.

lep pozdrav

Kako ti to uspe, da ne rabiš naložiti polnega kotla? Kateri kotel pa imaš? Do katere temp. pa ogrevanje sprazni zalogovnik? kakšen je časovni interval ogrevanja hiše, koliko radiatorjev ogrevaš in na koliko imaš nastavljen dvižni vod?
Sprašujem, ker imam tudi sam 1.500 litrski zalogovnik (in bi enako kot ti imel raje še večji volumen) pa glede na tvoj post nimam tako idealnega izplena.
Verjetno bo na mestu, da vsak še napiše kako peč uporablja (vsaj moč in način izgorevanja).
Taubi in Vincenc vajini izjavi sta na mestu. Jst mam navadno peč Centrometal 25 kw in 1000l zalogovnik. Kurim pa enih 8 ur na dan - 4x nalagam , da je hiša ogreta (prtličje 22 st) in zalogovnik na 75 st.
patriot35 Napisal:Taubi in Vincenc vajini izjavi sta na mestu. Jst mam navadno peč Centrometal 25 kw in 1000l zalogovnik. Kurim pa enih 8 ur na dan - 4x nalagam , da je hiša ogreta (prtličje 22 st) in zalogovnik na 75 st.

koliko m2 grejes malce opisi objekt
lep pozdrav[/quote]

Kako ti to uspe, da ne rabiš naložiti polnega kotla? Kateri kotel pa imaš? Do katere temp. pa ogrevanje sprazni zalogovnik? kakšen je časovni interval ogrevanja hiše, koliko radiatorjev ogrevaš in na koliko imaš nastavljen dvižni vod?
Sprašujem, ker imam tudi sam 1.500 litrski zalogovnik (in bi enako kot ti imel raje še večji volumen) pa glede na tvoj post nimam tako idealnega izplena.[/quote]

Odgovori
Veliko zavisi od toplotnih izgub objekta, ki so majhni, Kurim drva, ki so se sušila najmanj 2 poletja.
Kotel imam Wvterm TR20. Ogrevanje, mi lahko v tem prehodnem obdobju prazni zalogovnik do nekako 32°C medtem ko v najhujšem mrazu do cca 40°C. Ogravam pa ga na 85°C to je T nekako na sredini in je že maximum. Ogrevam cca 220m2 imam pa aklimatove radiatorje imam vremensko vodeno ogrenje seltron D20. Krivuljo imam nastavljeno na 0,7. Ogrevam od 8.00 do 21.30 T v prostorih pa mi pade za 1-1.5°C čez noč. ko je zunaj mraz -10. Bom letos podaljšal ogrevanje zaradi otrok, ki zjutraj bolj zgodaj vstajajo zaradi vrtca. T v prostorih imam nastavljene na 22°C.

lep pozdrav
še jaz sem dolžan par odgovorov:
- moja peč je orlan 25.
- ogrevam p+m (cca170m2), klet (dodatnih 85m2) ni bivalna in ob teh zunanjih temperaturah lepo drži temperaturo ter je ni potrebno ogrevati. ob večjem mrazu odprem ventil in pustim, da voda sama "leze" po radiatorjih. kot sem že omenil je v p+m talno.
- enako kot hrustalec imam seltronovo vremensko regulacijo D20 ter za pritličje in mansardo po eno enoto DD2. lansko (kurilno) sezono sem zadeve bolj ko ne spoznaval, testiral in nastavljal. pri čaranju z krivuljo ogrevanja, režimom ogrevanja prostorov ter sanitarne vode in še čim sem imel v pritličju vedno nekaj višjo temperaturo od nastavljene, pomeni nekje med 21,5C in 23C, v mansardi pa okoli 21 do 21,5C. letos sem krivuljo nastavil najnižje na 0,4 in zaenkrat lepo drži nastavljenih 22,5C, bomo videli kako bo zadeva delovala v pravi zimi.
- kurim drva podrta nekje v februarju, sušena čez poletje, od jeseni dalje pa v peč z njimi.
- zalogovnik ogrevam na 80-83C zgoraj in 60-80C spodaj, peč deluje na 80-85C, mi je pa pobegnila tudi že na 90C. ponavadi zakurim, ko zalogovnik v zgornjem delu pade pod 50C. kot sem že v prejšnjem postu napisal je to v kurilni sezoni nekje 1x na dan (od temperature zunaj pa je odivsno ali na polno ali polovico, itd.)
- kot sem že zgoraj napisal sem ob kvadraturi in izolaciji hiše zadovoljen z razmerjem med pečjo in zalogovnikom+bojlerjem za SV. verjetno bi bilo kurejenje z 1500L+ zalogovnikom še bolj udobno. je pa seveda od posameznika odvisno kako in kaj: glede na konfiguracijo moje kleti mi je bilo pomembneje to, da (ob uporabnem prostoru v kleti) spravim drva za (vsaj) 365 dni v klet kot pa, da bi prostor namenil dodatnemu 500-1000L zalogovniku.

lp
Napraviti zaključek o izplenu energije na osnovi polnosti nalagalnega prostora, je zelo varljiva zadeva.

Moja polna nalaga kotla z 2leti sušenimi bukovimi drvi v pretekli sezoni je tehtala v povprečju dobrih 27 kg. Vlažnost drv sem ocenjeval nekje na 15%. Drva so bila iz domačih logov.
Letošnja bukovina pa je sušena prav tako, kot lanska, vendar pa posekana na Menini planini. Izmerjena vlažnost je 15%. Teža letošnje naklade v kotel pa v dosedanjem povprečju znaša 35 kg.
Bom poskušal ocenit izplen.
Proizvedena energija 35 x 4.15 = 145 kWh
S tem segrejem zalogovnike (1500l) iz 40°na 84°. Ti poberejo 1500x4187x44/3600/1000=76.8kWh
To energijo v teh dneh porabim v času od 6.00 do 18.00.

Poleg tega pa istočasno segrejem še:
kotel z vodo in šamotom 550 kg
železje zalogovnikov 250 kg
cevovode z vodo v kotlovnici in ekspanzijo (300l) 200 kg
Skupaj torej nekje 1000 kg.
To ocenjujem, da pomeni nekako 500l vode in jih štejem kot porabo hiše.
Bom pa zelo vesel, če mi boste tu pomagali k boljši oceni.
500x4187x44/3600/1000=25.6kWh
K temu moram dodati še ogrevanje prostorov v času kurjenja (4 ure):
76.8/12x4=25.6kWh

Torej od 145kWh proizvedene toplote jo jaz kolikor toliko koristno porabim:
76.8+2x25.6=128kWh

88% je pa malo previsok izkoristek. Mislim, da je največja napaka v pavšalni pretvorbi železnine v težo vode.
hrustalec Napisal:Veliko zavisi od toplotnih izgub objekta, ki so majhni, Kurim drva, ki so se sušila najmanj 2 poletja.
Kotel imam Wvterm TR20. Ogrevanje, mi lahko v tem prehodnem obdobju prazni zalogovnik do nekako 32°C medtem ko v najhujšem mrazu do cca 40°C. Ogravam pa ga na 85°C to je T nekako na sredini in je že maximum. Ogrevam cca 220m2 imam pa aklimatove radiatorje imam vremensko vodeno ogrenje seltron D20. Krivuljo imam nastavljeno na 0,7. Ogrevam od 8.00 do 21.30 T v prostorih pa mi pade za 1-1.5°C čez noč. ko je zunaj mraz -10. Bom letos podaljšal ogrevanje zaradi otrok, ki zjutraj bolj zgodaj vstajajo zaradi vrtca. T v prostorih imam nastavljene na 22°C.

lep pozdrav

Hrustalec hvala za izčrpen odgovor. Mislim da je pri meni keč v krivulji ki sem jo imel nastavljeno na 1.2. Sem jo nastavil na 0.7 in že opažam da se temperatura prostorov lepo uskladi z nastavljeno temperaturo na DD2 - 22°C. Prej mi je temperatura prostorov vedno prehitevala nastavljeno temperaturo sobnega termostata za 0.5-1 °C. Pa tudi kolikor spremljam dvižni vod gre v ogrevanje kar nekaj nižja temperatura. Me prav zanima kako se bo to časovno odražalo na avtonomiji zalogovnika.
bi moralo kar malo podaljšat čas ogrevanja v prehodnih obdobjih. pod -10°C se krivulje zelo približajo ena drugi, tam najbrž ne bo take razlike.
pa hecno, da govorimo o krivulji, ki je načeloma pri vseh meni znanih regulacijah premica ...
1 ... 5 6 7 8 9 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi