1.10.2011 ob 22:34
darkson Napisal:berghaus Napisal:Poleti se ne obnese. Zakaj ne? Ker rekuperacija NI namenjena poletnim časom,To pa ne bo držalo. Rekuperacija v poletnem času ko je zunaj več stopinj kot notri, ti še prekleto prav pride, ker ti ohlaja vstopni zunanji zrak!
Ne.
Ti govoriš o reklamiranih zmožnostih rekuperacije, jaz ti govorim dejanske, terenske.
Ti govoriš o temle:
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")brumar-investunichr("46")si/images/lossnay_prikaz_delovanjaunichr("46")gif[/img]
Za tole Lossnayevo zadevo se navaja 95-97% izkoristek. Mi temu na vasi rečemo natega na suho. Dejanski maksimalni izkoristki so cca 65%. Reciva da vem o čem govorim, imam namreč točno tole zadevo doma.
Pojdimo po vrsti.
Edina opcija hlajenja s prezračevanjem (ne z rekuperacijo) je nočni bypass. Zopet govorim o merjenjih, ne reklamah.
Poglejmo zgornjo slikico. Zunaj je 33 stopinj, rekuperator glede na notranjih 26 stopinj sezuje temperaturo vpihnega zraka na skoraj 28 stopinj. Opazite napako? Notranjost dejansko ogrevamo, ne hladimo. V hišo stalno vpihujemo zrak, ki je za 2 stopinji toplejši, kot sama notranjost. Pridodaj še notranje aktivnosti (kuhanje, pranje.....), pa vam garantiram, da boste hišo v treh dneh zakuhali, če ne bo izdatnega nočnega prezračevanja. Naj opomnim, da govorim zgolj o dobro izoliranih hišah.
Moje osebno mnenje je, da je v poletni sezoni, za ohranjanje znosnih notranjih temperatur v navezi prezračevanja pomebno:
Za ohranjanje hladu:
-dnevno zastiranje oken in čimmanj prezračevanja, če sistem nima klimatiziranja
-nočno zračenje oziroma bypass
Za aktivno ohlajevanje:
-nočno zračenje oziroma bypass
-aktivno hlajenje, ki mu po domače rečemo klimatiziranje
Rekuperacije poleti ne vidim kot možnost ohlajevanja.
In nenazadnje, vlaga.
Širom foruma lahko berete moje zapiske poletnih izkušenj, kjer sem v izdatnem preizkušanju izprobal praktično vse, kar mi ta sistem ponuja. Naj ponovim, sistem rekuperacije v navezi s kanalsko klimo. Preizkušanje zajema tako režime kot kontrolo temperatur. Tudi ta trenutek so vpihi opremljeni s temperaturnimi sondami, ker preizkušam avtomatski način sistema in njegovo ujemanje s sobnim termostatom toplotne črpalke.
In s čim sem v poletnem času imel največ problemov? Z vlago.
Karkoli smo naredili, brez klimatiziranja nam je v parih dneh ušla do 80%! V teh primerih me je sistem enostavno navdušil! Navdušil do te mere, da sem pozabil vmes sprazniti sodček in mi je po 12 urah prelilo njegov rob in zalilo tlake. 30 litrov vode v 12 urah! In v 12 urah smo bili nazaj na 55%.
Kar se tiče notranjih temperatur, kljub 1/3 zasteklitvi sten brez kakršnihkoli žaluzij, z vsemi notranjimi udejstvovanji, popolni neizoliranosti strehe in mansarde, nam je uspelo bajto obdržati pod 26 stopinjami. A zgolj z aktivnim klimatiziranjem in nočnim prezračevanjem-bypassom.
Zakaj tole nerad pišem? Ker bo 100% v temo uletel nekdo, ki nam jih bo napel z razvajenostjo in naukom, kako so včasih znali graditi. Še enkrat bi na tem mestu rad poudaril...niti zakon nam več ne dopušča graditi na načine babic in dedkov. In ker sem v otroštvu živel v eni od takih, na star način grajenih bajt, lahko z gotovostjo rečem, upam, da nikoli več.
Princeska, upoštevajte nasvet enega od uporabnikov malce višje, ki vam svetuje, da vsaj položite cevovje, ki je res cenovna bagatela. Za mašinerijo se lahko odločite tudi kasneje, če se vam pokaže nje nujnost.

Na klimo sem mislila itak ker smo malo razvajeni. Mogoče gor v galeriji. Prihranek 10% - majhen, nekaj pa je!