PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Rekuperacija Da ali Ne?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
darkson Napisal:
berghaus Napisal:Poleti se ne obnese. Zakaj ne? Ker rekuperacija NI namenjena poletnim časom,
To pa ne bo držalo. Rekuperacija v poletnem času ko je zunaj več stopinj kot notri, ti še prekleto prav pride, ker ti ohlaja vstopni zunanji zrak!

Ne.

Ti govoriš o reklamiranih zmožnostih rekuperacije, jaz ti govorim dejanske, terenske.
Ti govoriš o temle:

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")brumar-investunichr("46")si/images/lossnay_prikaz_delovanjaunichr("46")gif[/img]

Za tole Lossnayevo zadevo se navaja 95-97% izkoristek. Mi temu na vasi rečemo natega na suho. Dejanski maksimalni izkoristki so cca 65%. Reciva da vem o čem govorim, imam namreč točno tole zadevo doma.

Pojdimo po vrsti.

Edina opcija hlajenja s prezračevanjem (ne z rekuperacijo) je nočni bypass. Zopet govorim o merjenjih, ne reklamah.
Poglejmo zgornjo slikico. Zunaj je 33 stopinj, rekuperator glede na notranjih 26 stopinj sezuje temperaturo vpihnega zraka na skoraj 28 stopinj. Opazite napako? Notranjost dejansko ogrevamo, ne hladimo. V hišo stalno vpihujemo zrak, ki je za 2 stopinji toplejši, kot sama notranjost. Pridodaj še notranje aktivnosti (kuhanje, pranje.....), pa vam garantiram, da boste hišo v treh dneh zakuhali, če ne bo izdatnega nočnega prezračevanja. Naj opomnim, da govorim zgolj o dobro izoliranih hišah.

Moje osebno mnenje je, da je v poletni sezoni, za ohranjanje znosnih notranjih temperatur v navezi prezračevanja pomebno:

Za ohranjanje hladu:
-dnevno zastiranje oken in čimmanj prezračevanja, če sistem nima klimatiziranja
-nočno zračenje oziroma bypass

Za aktivno ohlajevanje:
-nočno zračenje oziroma bypass
-aktivno hlajenje, ki mu po domače rečemo klimatiziranje

Rekuperacije poleti ne vidim kot možnost ohlajevanja.

In nenazadnje, vlaga.

Širom foruma lahko berete moje zapiske poletnih izkušenj, kjer sem v izdatnem preizkušanju izprobal praktično vse, kar mi ta sistem ponuja. Naj ponovim, sistem rekuperacije v navezi s kanalsko klimo. Preizkušanje zajema tako režime kot kontrolo temperatur. Tudi ta trenutek so vpihi opremljeni s temperaturnimi sondami, ker preizkušam avtomatski način sistema in njegovo ujemanje s sobnim termostatom toplotne črpalke.

In s čim sem v poletnem času imel največ problemov? Z vlago.

Karkoli smo naredili, brez klimatiziranja nam je v parih dneh ušla do 80%! V teh primerih me je sistem enostavno navdušil! Navdušil do te mere, da sem pozabil vmes sprazniti sodček in mi je po 12 urah prelilo njegov rob in zalilo tlake. 30 litrov vode v 12 urah! In v 12 urah smo bili nazaj na 55%.

Kar se tiče notranjih temperatur, kljub 1/3 zasteklitvi sten brez kakršnihkoli žaluzij, z vsemi notranjimi udejstvovanji, popolni neizoliranosti strehe in mansarde, nam je uspelo bajto obdržati pod 26 stopinjami. A zgolj z aktivnim klimatiziranjem in nočnim prezračevanjem-bypassom.

Zakaj tole nerad pišem? Ker bo 100% v temo uletel nekdo, ki nam jih bo napel z razvajenostjo in naukom, kako so včasih znali graditi. Še enkrat bi na tem mestu rad poudaril...niti zakon nam več ne dopušča graditi na načine babic in dedkov. In ker sem v otroštvu živel v eni od takih, na star način grajenih bajt, lahko z gotovostjo rečem, upam, da nikoli več.

Princeska, upoštevajte nasvet enega od uporabnikov malce višje, ki vam svetuje, da vsaj položite cevovje, ki je res cenovna bagatela. Za mašinerijo se lahko odločite tudi kasneje, če se vam pokaže nje nujnost.
Rekuperacija ne ogreva in ne hladi ampak rekuperira energijo - po domače prenese energijo iz odpadnega na sveži zrak in s tem zmanjša porabo energije za ogrevanje ali hlajenje svežega zraka na željeno temperaturo. Drugače pa se strinjam, da je poleti treba hišo tudi hladiti.
Vsi bi se z lahkoto odločili za prezračevanje z rekuperacijo, če zadeva ne bi bila takoooo presneto draga. Tako pa vsi premišljujemo, če lahko shajamo brez nje. Tisti, ki jo imate, je seveda ne bi več dali nazaj. Če bi bil prihranek samo v manjši porabi energije, bi se temu večina z lahkoto odrekla, ker bi to energijo pač plačevali na obroke.

Torej mora biti nekaj več. In za tisto več, mislim, da je čisti luksuz: pozimi ni treba prezračevati »ročno«.

Če si ta luksuz lahko privoščiš, si ga. Če si ga pa ne moreš, pa enako dobro živiš.

Pozimi je povdarjeno zato, ker mora biti po mojem mnenju hiša v ostalih letnih časih čimveč odprta, da ne živiš kot v neki klimatizirani pisarni, sploh če si obdan z naravo kot princes.

Če v PHVP02 vnesem podatek brez ali z rekuperacijo, dobim za našo NEH rezultat:
z: 30,9 kWh/m2 na leto
brez: 33,6 kWh/m2 na leto

To je 9 % prihranka pri letni porabi energije. Naj me kakšen strokovnjak, ki obvlada te izračune, popravi, če nimam prav.

@princes
Svetujem ti, da si vgradiš cevni razvod in se nehaš spraševati ali je pametno ali ne. Potem ti bo pa življenje v hiši pokazalo kako in kaj.
sstravs Napisal:Rekuperacija ne ogreva in ne hladi ampak rekuperira energijo - po domače prenese energijo iz odpadnega na sveži zrak in s tem zmanjša porabo energije za ogrevanje ali hlajenje svežega zraka na željeno temperaturo. Drugače pa se strinjam, da je poleti treba hišo tudi hladiti.
Točno tako!
No to sem hotela. Če imaš Remi prav to pomeni 10% prihranka energije čez leto na račun prezračevanja kar se super obnese v zimskem času. Z veseljem sprejmem predvsem na račun boljšega spalnega zraka, ne da sedim ob odprtem oknu v dekco zavita gledam skozi okno bor in diham. Torej vsaj razvodi za začetek. Smile Na klimo sem mislila itak ker smo malo razvajeni. Mogoče gor v galeriji. Prihranek 10% - majhen, nekaj pa je!

Berghausa prosim za razlago za telebane. :oops: Kako ste prišli poleti do 80% vlage in zakaj? Po zgornjih slikah sodeč, če prav razumem, je poletna sopara razlog za dvig vlage v hiši. Topel vlažen zrak vleče od zunaj ga z notranjim ohlaja posledično se pri večdnevni sopari zunaj, celotna hiša seveda segreje. Torej tukaj nastopi pri vas kanalska klima, za katero ne vem kako deluje, razumljeno, kot da učinkovito deluje. Lahko bi jo recimo zamenjala z navadno klimo glede na to da ne bo kleti....ali kaj?
Za zimo super zadevca za poletje pa ala stil,,Doma bod ne hod na dopust pa šteli, da ti bajto ne spremeni v turško sauno,, ali pa ,,Izklop prezračevanje in klimo zalaufi,,
Bi poenostavila, bi poenostavila......ojoj...moj me bi fentou, če ne bi pazla se ga bojim, ker bere te poste. :? :? :?
Jaz sem dal samo prezracevanje brez rekuperacije od Schiedel ,strosek na polovico glede na rekuperator,pocutje v hisi pa odlicno saj opravlja svojo funkcijo da je v hisi vedno svez zrak.
Velika prednost je tudi v tem da ni vzdrzevanja nic!!!

Jaz namrec nisem navdusen nad rekuperatorji,(cena,vzdrzevanje,kaj bo z leti po razvodih,povrnitev investicije??...)prezracevanje pa je v hisi nujno,mislim da pri novogradnji se ni za hecat da bi sezidali hiso brez zracenja.Kot da kupis danes avto brez klime.
Odlocitev je pa vasa.
LP;Peter
Montage,....Čaki mal prezračevanje brez rekuperacije... Kako to deluje? Ne izdeluje Shiedel dimnike. :o :? Sem pa videla na sejmu MOS, da so na trgu že okna z prezračevanjem....
Da smo še malo bolj razvajeni in samovšečni, bi imela raje v poletju hladno v hiši, klimatiziranje. Ko prideš iz službe siten domov, da se lahko zlekneš v hladu,ne da švicaš v sauni.....pa klinc tistih 9% šparanja :oops:
Princeska

Živimo na predelu, ki je zelo vlažno bogat. Dobesedno odpiranje hiše pomeni tudi vlagi prosto pot. Ravno to poletje smo imeli debato na temu forumu, kako nam je nekaterim nočno prezračevanje z odpiranjem oken nažgalo vlago v notranjosti. Le ta je potem za ugodno počutje največji ploh pod noge. 26 stopinj je čisto fajn temperatura, če nimaš poleg 75% vlažnost. Od tu potem lepljenje rjuh na telo.

Klimatiziranje v tem primeru požoga odvečno vlago kot keks in spanje pri 50% vlagi je čisto nekaj drugega.

V poletnem času pa vse skupaj prenesite na elektroniko prezračevanja, preko timerjev. Čez dan vas tako ali tako ni doma, okna so zastrta, da vam hiša ne prideluje sevalni energetski potencial, zvečer pa taimerji vklopijo bypass prezračevanje, ali pa odprete okna, če imate komarnike in položaj, ki ni nafajhten z vlago. Mi komarnikov seveda nimamo, smo pa v zelo vlažnem področju, zaradi tega je ob dobro izolirani hiši takšno nočno bypass prezračevanje čisto dovolj. Če bi imeli seveda izolirano streho in zasenčena okna. Ker jih nimamo, moramo ob res visokih temperaturah klimatizirati.

In še odgovor Darksonu v replayanju na Sstravsov post. Zadeva z varčevanjem energije ogrevanja velja v prehodnem in zimskem času. Ne velja pa v poletnem času, ker ne gre za OHLAJEVANJE, ravno obratno, postopoma v poletnem času z rekuperacijo OGREVAMO notranjost. Če izpostavim letošnje poletje, ko so zunanje temperature dosegale 37 stopinj, si definitivno ne želim v hišo vpihovati rekuperiran 30 stopinj vroč zrak. Pri takih zunanjih temperaturah prezračevanje z rekuperacijo spi, ali pa preko klime AKTIVNO ohlaja zrak.

Pojdite pogledat moje zapiske. Zunaj 35 stopinj, preko klime pa v prostore vpihuje v notranjost na 13 stopinj ohlajen zrak! In kljub taki nizki vpihovalni temperaturi je bila žetev sevalne sončeve toplote preko oken tako enormna, da smo komaj komaj ohranjali notranjo temperaturo na malce pod 26 stopinj.
@berghouse...Kako je pa s kanalsko klimo..in prezračevanjem. Imate dva ločena sistema ?
@berghouse

Po vašem je poleti bolje naravno prezračevati, kot uporabljati mehansko prezračevanje z rekuperacijo ?

Poleg tega je funkcija prezračevanja prezračevanje in ne ogrevanje in hlajenje, vsaj kar se tiče hiš. To pomeni da moramo zrak segreti ali ohladiti, ni pa nujno, saj za ogrevanje in hlajenje v hiši skrbijo drugi sistemi. V vsakem primeru pa rekuperacija zmanjša uporabo energije za ogrevanje ali hlajenje zraka. Če je ekonomsko opravičena je pa drugo vprašanje. Po PURESU je rekuperacija obvezna.
Hoj! Midva imava NEH (Ytong) pa sva se tud zarad vlage pa zračenja pozimi odločala za ali proti. poleti je itak vse odprto. Nisva hotla cevi. V zadnjem momentu sem našla en sistem pasivnega prezračevanja z ventilatorji (Lunos). Nama se obnese. Točno tko-dela, pa ne veš, da ga imaš. Smile Je pa precej cenejši, pa manj zakompliciran za inštalirat...
Odočit se bosta mogla pa sama. Vsakemu očitno neki drugega odgovarja.

Velik sreče!!
berghaus Napisal:In še odgovor Darksonu v replayanju na Sstravsov post. Zadeva z varčevanjem energije ogrevanja velja v prehodnem in zimskem času. Ne velja pa v poletnem času, ker ne gre za OHLAJEVANJE, ravno obratno, postopoma v poletnem času z rekuperacijo OGREVAMO notranjost. Če izpostavim letošnje poletje, ko so zunanje temperature dosegale 37 stopinj, si definitivno ne želim v hišo vpihovati rekuperiran 30 stopinj vroč zrak. Pri takih zunanjih temperaturah prezračevanje z rekuperacijo spi, ali pa preko klime AKTIVNO ohlaja zrak.
Čaki mal berghaus, ti hočeš povedat da pri vstopnih 35 stopinjah boš pri klimi porabil manj energije, kot pa če ti predhodno reukuperator zbije iz 35 na 30 in potem teh 30 klimatiziraš na željenih v tvojem primeru 13 stopinj :lol:
sstravs Napisal:@berghouse

Po vašem je poleti bolje naravno prezračevati, kot uporabljati mehansko prezračevanje z rekuperacijo ?

Da, ponoči. Podnevi se brez klimatiziranje NE prezračuje.

darkson Napisal:Čaki mal berghaus, ti hočeš povedat da pri vstopnih 35 stopinjah boš pri klimi porabil manj energije, kot pa če ti predhodno reukuperator zbije iz 35 na 30 in potem teh 30 klimatiziraš na željenih v tvojem primeru 13 stopinj

Ne, jaz vam hoteti povedati, da pri zunanjih 35 NE rekuperiramo, NE prezračujemo, razen, če imamo klimatiziranje.

Naj vas postavim v situacijo:

Zunaj je 35 stopinj. Zalaufate rekuperator. Izmerite, da vam vpihuje v prostore zrak, ki ima 30 stopinj. Nagradno vprašanje, kaj storite?

A:Ugasnete rekuperator in raje zastrete okna ter počakate na noč, ko bo bypass lahko v hišo vpihaval hladnejši zrak, kot je že notri.
B:Ne storim ničesar, savna is my midle name
C:??

Torej, da bo jasno, NE trdim, da je klimatiziranje energetsko cenejše kot zgolj prezračevanje, ker to logično ne more biti. Trdim, DA JE klimatiziranje bolj smiselno sredi žgočega dne, kot zgolj prezračevanje. Zakaj? Ker klima dejansko aktivno shladi zrak, prezračevanje pa ne.

Princeska, sistema sta zaporedno vezana.
Poletno ohlajanje kot je prikazano na slikah, ki jih je objavil @berghaus , je možno samo, če imaš zemeljski toplotni izmenjevalec (ki stane še 1800-3300€ na 6500€ podlage), sicer pa imaš navaden bypass, kar pomeni, da rekuperator zunanji dovedeni zrak vodi mimo izmenjevalnika toplote in ga zato NE segreva s toploto odpadnega zraka, ki ga izsesava iz prostorov.
To je pa enako kot bi odprl okno in spustil svež zrak v hišo. Bo sam prišel brez pomoči elektrike.
Iz tega sledi, da poleti od rekuperatorja nimaš kaj pričakovati. Mora sicer delovati, da se ti v ceveh ne zaredi kakšna zalega, ampak pomembno je, da deluje na čim nižji stopnji s čimmanjšo porabo.

@sstravs
Ali lahko pojasniš, kako poleti rekuperator zmanjša porabo energije za hlajenje?

Če še malo računam, se mi tole varčevanje vedno bolj zdi samo reklama:
Če zelo varčen rekuperator dela:
- pol leta na najnižji stopnji: 20W x 24h x 365/2 dni = 87,6 kWh in
- pol leta na neki srednji stopnji: 40W x 24h x 365/2 dni = 175 kWh

Je njegova letna poraba 263kWh.

Prihranka za naših 170 m2 je pa 472kWh na leto.
Čisti prihranek je borih 209 kWh prihranka na leto.

Lepo prosim, naj me kdo popravi. Saj ne more biti res!

Tule je nekaj zanimivega na to temo:
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")pasivnahisaunichr("46")eu/prezracevanje/227-koristi-in-zmote-o-prisilnem-prezracevanju-z-vracanjem-toplote[/url]

Da ne bo pomote: tudi mi smo se odločili, da bomo vgradili rekuperator, ampak še vedno poskušam najti opravičilo za to odločitev.
darkson Napisal:Čaki mal berghaus, ti hočeš povedat da pri vstopnih 35 stopinjah boš pri klimi porabil manj energije, kot pa če ti predhodno reukuperator zbije iz 35 na 30 in potem teh 30 klimatiziraš na željenih v tvojem primeru 13 stopinj :lol:
Ne vem kaj je pametneje pri Lossnay, by-pass ali preko izmenjevalca, ki ohladi in hkrati rekuperira še vlago.
Smiselno je poleti imeti izmenjevalec brez vračanja vlage in hkrati (po potrebi) še kanalsko klimo.

Da pa ne bo princeska še bolj zaskrbljena zaradi kanalske klime, pa še malo moje razlage:
Če živiš v kotlini, kjer je visoka vlaga, ali na ravnini z veliko asfalte površine okoli hiše, potem je pametno vgraditi še kanalsko klimo.
Če pa si na pobočju hriba ali na hribu, kjer praktično nikoli ni megle, v poletni vročini pa je vedno vsaj majčken vetrič, da ti fasado, tlakovce in asfalt ohlaja, potem ne rabiš kanalske klime.

Jaz sem imel to kanalsko klimo v planu, pa je test letošnjega poletja pokazal, da ni potrebna. Smo pač na hribčku brez megle in z vetrčkom Smile. Podnevi vsa okna zastremo, čez noč pa jih imamo odprta na prepih (brez komarnikov, komarjev pri nas skorajda ni). Najvišja temp. preko dneva je bila 26,5 pri 65 %rV, kar je nekje na meji še znosnega. Ker se vročinski udari pojavljajo nekje vsako tretje leto in traja največ en teden, bi tedaj če bi bila res kriza, uporabil kar prenosno klimo z odpada. Ja, z odpada in delujočo. Eni zaradi okvare termostata zavržejo kar celo napravo pa hajd po novo.

Glede rekuperatorja pa še tole.
V času gradnje sem po hiši razpeljal prezračevalne cevi, medtem ko nakup in vgradnjo rekuperatorja pa sem namerno malo odložil. Želel sem občutiti, kako se hiša obnaša v zimskem in poletnem času.
Za poleti sem že zgoraj napisal, za pozimi pač sem želel ugotoviti, kako pogosto je potrebno zračiti, kakšen sistem prezračevanja bomo ubrali (na prepih ali samo lokalno), kako pogosto smo pripravljeni prezračevati in kako je že zasmrajen zrak preden gremo prezračit. Ker smo prej živeli v bloku, kjer smo imeli "kvazi" prezračevalni sistem in nam ni bilo potrebno odpirati oken, smo po preselitvi v hišo vsaki dan že nekaj časa bivali v smradu preden se je nekdo odločil narediti kratkotrajni prepih. Če se pa pečejo ribe, pa kljub uporabi nape in enega odprtega okna na drugem koncu hiše, še vedno po ribah smrdi še nadaljnih 24 ur.
Z uporabo rekuperatorja teh težav ni.
1 2 3 4 5 ... 45 Pojdi na stran 
Iskanje po temi