PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Rekuperacija Da ali Ne?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vsem lep pozdrav!
Ker sva pred sestankom z arhitektom za idejno zasnovo hiše, se najine debate vsakodnevno obračajo v isto smer. Gradila bova NEH montažno hišo brez kleti, z caa površino 150 kv. Dilema nastaja o dejanski varčnosti in razliki med 5, 3, ali 2,5 litrski hiši? Koliko dejansko prihraniš v praksi? Ker sva od možnih izvalcev dobila različne odgovore, predvsem pa, da je rekuperacija obvezna in močno pripomore pri varčnosti hiše me je dejansko premaknilo v nenehno razmišljanje o tem. Po prebiranju foruma in postov Berghausa sem se razmišljala o smiselnosti investicije, saj nisem pripravljena na teroriziranje vseh bodočih stanovalcev. Ker ja naš stil življenja tak da vedno zračimo, spimo do kurilne sezone pri odprtih oknih, pri hiši se bo vedno kaj počelo hodilo not in ven, se nagibam k odločitvi da je rekuperacija za nas stran vržen denar. Edino kar me bega je vlaga in zastrašujoči komentarji vseh ki so ZA. Na misel mi pride komentar,, voda vam bo tekla po stenah, če tega ne boste imela, in plesnive stene,,. Naša parcela je na 560 nadmorske višine, obdana z naravo, odločava se za bolj izolativno zunanjo steno, ne bi pa imela rekuperacije, raje bi mogoče vgradila boljšo klimo, katera ima opcijo prezračevanja ali mešanja zraka. Kaj mislite?
Hvala za odgovore. :?
To je stvar lastne presoje. Z vidika prihranka energije in uravnavanja temeprature po prostorih (vsakemu psoebej) vsekakor ja.

S stroškovnega vidika, vidika 'zdravja'...pa stav presoje oz. spet...vajine/vaše/tvoje odločitve in pogledov.

Zdaj se splača premisliti, ker delate na novo...kasneje tako stvar delat je sila zahtevno in drago.
bravo brez nepotrebne kleti, prihranek cca 20.000 eur.

kar pa se tiče rekuperacije, malo pobrskajta po tem forumu, ta tema je obdelana. Sam je sicer nimam, pa imam zelo nizko NEH.

Pri rekuperaciji so inštalacije, pa filtri, pa poraba elektrike, povprašajta malo po stroških vzdrževanja, ...je pa res da tisti ki jo imajo jo zelo hvalijo. Sam pač prezračim ... imam talno in je ta dober akumulator toplote.

Dobro bi bilo da vidita kako ta zadeva deluje v realnosti, ... .

Kar vama lahko še svetujem pri novogradnji:
1. napišita si načela kako bosta delala
2. vidva vodita ta projekt, ne gradbeniki. Če sta dobri duši, vaju bodo gradbeniki olupili mrtvohladno 200%. Če ima gradbenik zanimive ideje, ga mrtvohladno odpustita. Tudi če sta v časovni stiski. Boilje tako kot zaj....n objekt, ali previsok obračun. mimogrede, če zahtevajo avans ga ne dajta, rečita ali imajo finančne probleme, in da z bankrotiranimi firmami ne moreta delati, in da lahko gredo. Pa se potegnejo nazaj. Bodita vedno poleg ko se dela. NE PUSTITA SE IZSILJEVATI ZARADI IZVRŠENIH DEJSTEV! pač ni plačila če so delali nasproti navodilom, in ker ni avansa, jih držita v šahu, ne oni vaju. Ne delajta s kakšnim sorodstvom češ da če je sorodnik pa bo igral pošteno. Malo morgen!

kakorkoli, želim vama vso srečo pri vajinem projektu!
Najprej me kot projektanta strojnih inštalacij moti izraz rekuperacija. V tem primeru govorimo o prezračevanju z rekuperacijo? Se pravi, da se odločate med mehanskim (z rekuperacijo ali brez) in naravnim prezračevanjem hiše. Rešitev z boljšo klima napravo, pa se mi ne zdi ravno najboljša.

Je pa res, da je to predvsem vaša odločitev.
Če imate radi sveži zrak, potem je prezračevanje super. Sploh, ker poleti čez noč ohladi hišo.
Poleg tega lahko opustita nakup komarnikov, ki pa tudi niso poceni.
Se opravičujem za izraz rekuperacija o.k. prezračevanje.
Imam še par vprašanj. Ali v primeru da se ne odločimo za prezračevanje lahko imamo težave z vlago v prostorih? Ali v primeru prezračevanja v prostorih ne vleče tudi zunanji vlažen zrak v notranjost hiše in ali moraš imeti poleg tudi še dodatno vlažilnik- razvlažilnik zraka. Koliko je dejanska manjša poraba elektrike, če v hišo vgradiš prezračevanje? Recimo letno.
Ima kdo kakšen podatek?
malce pobrskaj po starih postih, boš našla vse odgovore na svoja vprašanja :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Draga Princeska!

Kot vidim, ste se v nekaterih svojih dvomih oprli na moje poste in si dvome še poglobili. Naj bom tokrat bolj direkten in manj sarkastičen, reciva, da bolj v pomoč.

Prvič
Bi se ponovno odločil za rekuperacijo IN kanalsko klimo? Nedvoumen DA.

Drugič
Hiša vas bo prišla 200.000 evrov, od tega pride rekuperacija IN kanalska klima 5.000 evrov. Je tu veliko za premišljevati?

Tretjič
Malce pojasnil.
Tri tedne že nismo odprli oken, razen za pol urce vrata terase, da se gredo lahko mačke zlajhat. V prostorih je konstantno 23 stopinj, ne glede na današnjih jutranjih 6 stopinj, ali popoldanskih 26. Razen v kleti, ker je 2 stopinji hladneje. Zrak notri je nonstop.......no.....isti. Kljub včerajšnji peki sardel, se po uri dveh vonj odličnega kosila prenese......pojma nimam kam, verjetno na sosednji travnik.
Vlaga je pribita na 60%

Kam naju to pelje?

Pri nas je bila rekuperacija v glavnem namenjena prehodnemu in zimskemu obdobju. Prehajamo v prehodnega in že kaže prve pozitivne znake, točno tako, kot sem predvideval v tečnarjenju in bentenju v poletnem času, v postih, katerim ste bili priča.

Poleti se ne obnese. Zakaj ne? Ker rekuperacija NI namenjena poletnim časom, temu je namenjena kanalska klima. Ki pa v naši hiši naleti na konkreten problem. Nimamo nobenih žaluzij/polken. Stene so skoraj v eni tretjini steklene, prirastek sončnega sevanje je enormen. V hiši sta dva otroka, ki sta, hvala bogu zelo družabna in čredne otroške zabave v hiši in okoli nje so prej rednost, kot izjema. Gonja preko bajte, odpiranje, oziroma skoraj sesutje vrat je del teh zabav.

Pa vseeno nam je uspelo v tem poletju, ob dnevnih temperaturah preko 35 in nočnih preko 24 obdržati z delnim klimatiziranjem pod 26 stopinjami. V kleti 22 stopinj. Sem omenil mamino pripravo ozimnice in peke piščancev?
Lahko rečeva, da sem bil v tem svojem bentenju malce preveč egocentričen? Mislim, da.

In kaj zdaj?

Bova videla preko tedna, ko so napovedane ohladitve. Zdaj mi pri zunanjih manj kot 10h stopinjah rekuperacija IN kanalska klima vpihujeta v prostore zrak segret na 30 stopinj, da se ohrani do decimalke točnih 23 stopinj. Torej komaj kaj greje. Ampak bajta ima 200 ton betona in to je ogromna akumulacija. Letos, ko je bila zmontirana, smo jo pri zunanjih 0 stopinjah stestirali in takrat je vpihovala 45 stopinj. Če uporabim malce logike in matematike, lahko predvidevam, da nam zdaj, s fasado, ne bo treba ciklati naše toplotne postaje do praktičnih stalnih vsaj 5 stopinj zunanje temperature. Do kam seže ta moja logika bo znano že dokaj kmalu.

Sem se pa pri rekuperaciji IN kanalski klimi naučil nekaj popolnoma istega kot pri toplotni črpalki. NPP. To zdaj svetujem vsakomur. Pomeni pa: naštimaj, pusti, pozabi.
Malce vklapljanja, pa nato izklop, pa zopet vklop, pa na maksimum, pa zmanjšati........ni ok. Vse to počne sama. Po potrebah, ki jih naštimaš na začetku.

Sliši se paradoksalno, da daš za neko stvar 5.000 evrov in moraš potem pozabiti nanjo. Dokler nisi povabljen k sosedom na kavo, okoli 17h. 4 ure po kosilu. Ko se ti v vonju kave igra še nek acent, ki ga težko umestiš kamorkoli. Te pa spominja na nekaj med kislim in kompostnikom.

Draga Princesa, ne rabite dvomiti. Pot k odločitvi je zelo enostavna. Pobarajte par osebkov, ki imajo zadevo doma in se odpravite k njim na kavico, če veste kaj mislim.

Pa srečno.

PS
Opazili boste, da omenjam rekuperacijo IN kanalsko klimo. Ne brez pomena.
berghaus Napisal:Poleti se ne obnese. Zakaj ne? Ker rekuperacija NI namenjena poletnim časom,
To pa ne bo držalo. Rekuperacija v poletnem času ko je zunaj več stopinj kot notri, ti še prekleto prav pride, ker ti ohlaja vstopni zunanji zrak!

Toplota v rekuperatorju gre vedno iz več na manj. Pozimi je več toplote v izstopnem zraku in se ta posledično prenese na hladen vstopni zrak. Poleti je pa toplote več na vstopnem zraku in se ta prenese na izstopni zrak.
Nekako sem še vedno na standby glede odločitve, ker je hiša v ustvarjanju idejnega projekta. V nadaljevalnih sestankih naju itak čaka strojnik, tako da še ne vem kakšna bo odločitev in kam bomo prišli s ceno celote. V glavi sem si zgornji limit cene hiše do 4.faze zaklenila, tako da v primeru prekomernih odstopanj črtaš stvari katere lažje pogrešaš in so manj smiselne, kar pa me že danes žalosti. Izvajalcev je dovolj in še ena možnost pogajanj. Dragi se nagiba za prezračevanje, torej bo ta odločitev verjetno sprejeta. Hmmmmmmmmmm......če bodo izračuni zame pravilni. Smile
všeč mi pa je misel, da bi imela v hiši tehniko na katero pozabiš iiiiiiiii Smile
princes Napisal:všeč mi pa je misel, da bi imela v hiši tehniko na katero pozabiš iiiiiiiii Smile

Reskiraj sredstva za razvode (cevi) po hiši. To ni tako strašen strošek. Ko bodo pa "boljši časi" pa brez večjih težav vgradiš rekuperator, če se odločiš.
Prepričan sem, da se boš - prej ali slej :wink:
Na razvode sva mislila, vendar ko bojo dani pogoji za podpis pogodbe z izvajalcem bova preverjala na Eko skladu kakšne so v danem trenutku najboljše opcije in koliko dejansko prihranimo. Vsa finančna konstrukcija je odvisna od prodaje stanovanja. Vemo kakšni časi so, upamo na najbolj ugodni izid, seveda v našo korist. Ne bi rada pretiravala, hitro nas zanese v trende, vse novejše tehnološke rešitve so super, mora pa preteči nekaj časa, da se dejansko pokaže smiselnost določene investicije. Na začetku bi imel vse, ko začneš računati pa padeš iz oblakov na realna tla in si tam kjer nisi hotel biti.
Sem živela v Jelovici katero smo gradili pred 12 leti in v njej živeli cca.4 leta, s talnim gretjem in pečjo na olje. Takih sten nihče več ne dela, pa se mi zdelo prijetno bivanje in topla hiša. Nikoli nas ni zeblo. Poraba pa je bila nekje 1200 litrov na leto, če se dobro spomnim. Takrat smo se zmišljevali seveda nam tipski projekti niso bili všeč, smo za spremembe katere smo naredili doplačali 5 milj.več. Vsa tri leta gradnje in 4 leta življenja v tej hiši in še danes, ko pomislim nazaj mi ja žal tistega denarja. Danes je seveda drugače, vsi delajo individualne gradnje in so mnogo bolj dovzetni za želje strank. Boljše izolacije sten, boljša okna in mnogo boljše izvedbe že tipskih hiš. Sploh se ne da primerjat z gradnjo takrat. Spomnim se, da nisem mogla imeti na notranjih policah rož, ker polic ni bilo. (tanka stena)
V glavi mi vrta črv in ne da mira, da ne bi na štartu zadala prehud udarec za katerega me bo glava bolela nadaljnih nekaj let..Ne samo cena prezračevanja, tudi TČ in troslojnih oken, skorajda pasivnih sten, boljših vhodnih vrat, toplozračnega kamina, lepega macesnovega dodatka na fasadi in ugodne kvadrature..... Torej vse to skoraj moramo imeti, ker nam bo verjetno enkrat žal in prihranili bomo za ogrevanje 300 eurov na leto... Pa bomo res? V 20 letih to znese 6000 eurov, kar je cena prezračevanja....hmmmmmm pa smo tm.
Smiselnost prezračevanja ne smeš iskati v ekonomski računici, ampak v odobju in kvalitetnem zraku v prostoru.

Glede nato, da vse gledaš skozi računico, me zanima, če se naokoli voziš tudi z najcenejšim prevoznim sredstvom? Od točke A do točke B prideš tudi z fičkotom. In tukaj se ekonomska računica konča in začne udobje in varnost.
V bistvu se ne...Je pa res da se z manjšim in bolj funkcionalnem. Ima pa res udobje kot veliki in dražji, čeprav je zanesljiv. Se strinjam in bi imela vse kar nam tehnika lahko ponudi, vendarle so cene avtov kot celota neprimerljive z ceno hiše, za katero moraš kot navaden smrtnik ponavadi vzeti zaradi velikih apetitov na koncu še kredit. Kaj lahko kljub vsemu spustiš da ti je v tvoji hiši še vedno udobno, dihaš čist zrak in ti je toplo za primeren denar brez da do 70tega plačuješ kredit. Seveda, govorimo o tem da nisi totalno energijsko potraten ali pa škrtuh. Neko realno smotrnost.
Pa ne misli da sem zelo preračunljiva, velikokrat dnar vržem stran ker mi je kaj všeč. Vendar so to mali zneski, se čez leto tud spomnim ne več....Smile)))
1 2 3 4 5 ... 45 Pojdi na stran 
Iskanje po temi