PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Lastniki peči na biomaso - poraba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav

Najprej opravičilo, če moje vprašanje ne spada v to temo..

Moje vprašanje je sledeče:

Doma imamo uplinjevalni kotel na polena Buderus Funke Sigma (20kw brez Lambda sonde)

Iz kotla direktno ven pride cca 1m dolg vodoraven del inox dimnika, ki se potem priključi v standardni schiedel dimnik hiše..

Zanima me, če lahko v ta 1m dolg vodoraven del dimnika vgradim cca 1m dolg kovinski kos spiralaste oblike? Ali bi s tem, ko bi malo podaljšal pot dimnim plinom od kotla do navpičnega dimnika dejansko kaj pridobim na izkoristku kotla? Koliko % si lahko na grobo obetam?

Idejo sem dobil pri čiščenju kotla kjer sem opazil, da so v turbulatorjih peči prav tako spiralasti kovinski kosi katerih naloga je podaljšati pot dimnim plinom in jih posledično dalj časa zadržati v kotlu..

Peč ima sesalni ventilator, tako da z odvodnjavanjem dimnih plinov verjetno nebi smel biti problem..

Hvala za odgovore..
Izkoristek bi poslabšal, verjetno zakadil kotlovnico,...
Skratka naredil bi eno veliko neumnost.
tega se ne dela!
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Hvala za vajina odgovora..

Kaj pa če bi na tistem mestu zamenjal inox cev z dimnim radiatorjem? Bi bila ta varianta kaj boljša ?

Hvala...
ne razumem, zakaj bi to počel? temperatura dimnih plinov je pri tem kotlu dokaj solidno nizko. če jih boššpe bolj ohladil, lahko dimnik celo zasolzi (če je dovolj visok). dimni plini še na vsak meter dimnika izgubijo xy °C (odvisno od tipa dimnika). lahko bi se zgodilo, da bi jih štartu preveč ohladil in bi točka, kjer pride do kondenzacije prišla znotraj cevi namest zunaj, nad streho.
Izkoristek kotla, za kar sprašuješ, se ne bi povečal. Izkoristek peči se "dogaja" v kotlu, ne zunaj njega. Za nekaj procentov bi povečal ogrevanje kotlovnice. Dimni plini bi na tem metru oddali več toplote, s tem pa bi po vsej verjetnosti poslabšal razmere v dimniku.
thedog Napisal:Lep pozdrav

Najprej opravičilo, če moje vprašanje ne spada v to temo..

Precej mimo ... :roll:
aleks Napisal:ne razumem, zakaj bi to počel? temperatura dimnih plinov je pri tem kotlu dokaj solidno nizko. če jih boššpe bolj ohladil, lahko dimnik celo zasolzi (če je dovolj visok). dimni plini še na vsak meter dimnika izgubijo xy °C (odvisno od tipa dimnika). lahko bi se zgodilo, da bi jih štartu preveč ohladil in bi točka, kjer pride do kondenzacije prišla znotraj cevi namest zunaj, nad streho.

Idejo za dimni radiator sem dobil, ker je stena, kjer je dimnik v 1 nadstropju precej topla, tako domnevam, da so plini tudi v dimniku še precej vroči.. No morda bi jim bilo smoterno prej izmeriti temperaturo, da vidim dejansko kako vroči so..

Če bi dodatno ogrel kotlovnico bi to bilo čisto OK, saj se kotlovnica nahaja v prostoju k se nonstop zrači na hodnik hiše in v prizidek hiše, tko da vsaka dodatna stopinja celzija je dobrodošla..
Tale možakar si je sestavil nekaj kar ti iščeš:

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")sonnenheizerunichr("46")de/indexunichr("46")php?option=com_content&view=article&id=128unichr("58")abgaswaermetauscher&catid=75unichr("58")brennwertholzvergaser&Itemid=81[/url]
thedog Napisal:Idejo za dimni radiator sem dobil, ker je stena, kjer je dimnik v 1 nadstropju precej topla, tako domnevam, da so plini tudi v dimniku še precej vroči.. No morda bi jim bilo smoterno prej izmeriti temperaturo, da vidim dejansko kako vroči so..

torej to, "odpadno" toploto dejansko že koristno uporabljaš. stran vržena bi bila la, če bi bil dimnik zunaj stavbe. ti imaš namesto dimnika neke vrste zidano peč na odpadno toploto. princip je znan iz nemčije, reče se mu "abwärmeofen". kako vroči so dimni plini boš našel v priročniku kotla, in iz izkušnje ti povem, da z nižanjem te temperature pod eno pametno mejo (tu so že tako nizke, da ni več nič za pacat) je edino kar narašča le še - stroški. sanacije dimnikov niso poceni.

Če bi dodatno ogrel kotlovnico bi to bilo čisto OK, saj se kotlovnica nahaja v prostoju k se nonstop zrači na hodnik hiše in v prizidek hiše, tko da vsaka dodatna stopinja celzija je dobrodošla..

ne brij zdej jajčke. namesto da izumljaš ekonomajzerje, raje razmisli o boljši izolaciji in oknih. ker s takim početjem, kot ga imaš namen izpeljati, ne bo drugega rezultata kot porušitev pogojev v konstrukciji, za katero je prenekateri inženir prebedel noč.
aleks Napisal:ne brij zdej jajčke. namesto da izumljaš ekonomajzerje, raje razmisli o boljši izolaciji in oknih. ker s takim početjem, kot ga imaš namen izpeljati, ne bo drugega rezultata kot porušitev pogojev v konstrukciji, za katero je prenekateri inženir prebedel noč.

Lepo povedano. Tista povezava je bila zgolj kot zanimivost.
Sicer pa se te zadeve nikoli ne izplačajo, kvečjemu lahko še marsikaj zaj....
Ok, bom upošteval nasvete in rajši rešitve iskal drugje... Smile Hvala vsem, ki ste si vzeli čas za odgovarjanje Smile

Se je medtem že porodila nova ideja hehe.. Ker imamo podstreho popolnoma neizolirano ( na podstrehi se vidi ostrešje - strešniki/špirovci), bom na tla podstrehe raje razporedil 5cm izolacijskih penastih plošč... Namesto da se mi valjajo po kleti naj mi vsaj pozimi "grejejo" betonsko ploščo nad glavo... Tako ne bom posegal v delovanje kotla ampak kak euro bi pa vseeno skoraj moral prišparati..
thedog Napisal:Ok, bom upošteval nasvete in rajši rešitve iskal drugje... Smile Hvala vsem, ki ste si vzeli čas za odgovarjanje Smile

Se je medtem že porodila nova ideja hehe.. Ker imamo podstreho popolnoma neizolirano ( na podstrehi se vidi ostrešje - strešniki/špirovci), bom na tla podstrehe raje razporedil 5cm izolacijskih penastih plošč... Namesto da se mi valjajo po kleti naj mi vsaj pozimi "grejejo" betonsko ploščo nad glavo... Tako ne bom posegal v delovanje kotla ampak kak euro bi pa vseeno skoraj moral prišparati..
odlična ideja. več ko boš naložil, bolje bo.
To pa je prava ideja. Tu imaš, poleg oboda stavbe, največje izgube. Mislim, da je velikost teh izgub nekje okrog 20% celotnih izgub objekta. Pa ne vrzi teh plošč kar na ploščo. Položi prvo paronepropustni sloj (folija), potem izolacijo, in še paropropusten sloj. Dobro pa je to še prekriti, da bo podstrešje prehodno. Tudi izolacija naj bo krepko debelejša. Potem se ti bo pa občutno poznalo pri porabi.
Poglej na forumu temo o izolacijah in tam povprašaj, če ne boš našel vseh odgovorov.
Mi smo enkrat montirali v dimnik od kamina bojler in zadeva dela, sam dimnikarjem ni všeč. Sam res pa je, da je hiša bila stara in dimnik velik.
1 2 3
Iskanje po temi