Objave: 553
Teme: 90
Ocena:
0
Iz nape imam speljane plastične cevi do strehe kjer je odušnik. Zanima me kaj lahko naredim vmes med napo in streho, da se ne bi kondenz stekal nazaj v filter nape? Dolžina od nape do strehe je cca 2,5m.
Objave: 1304
Teme: 205
Ocena:
1
Obvezno izoliraj cevi, ker ti bo kondenz uhajan v napo in ti lahko pokvari motor.
Ocena:
0
Kako pa naj jih izoliram in kje?
Objave: 5000
Teme: 5
Ocena:
0
suligoj Napisal:Kako pa naj jih izoliram in kje?
Zamisli si, da je pozimi cev hladna in topel ter vlažen zrak, ki gre skozi njo ven kondenzira z notranje strani na stenah cevi. Torej moraš preprečiti ohlajevanje cevi z zunanjim zrakom z njeno izolacijo. Izoliraš od zunaj - narediš plašč.
LP
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
Objave: 1154
Teme: 178
Ocena:
0
Kopirano:
Kondenz iz odvoda kuhinjske nape
Napaka je, da se odvodu (izpuhu) iz kuhinjske nape ne posveča nikakršne pozornosti. Najslabša rešitev je, da ga naredimo na podstreho, kjer imamo potem vonjave in nepotrebno vlago. Pri odvodu na fasado ali streho pa običajno spregledamo učinek kondenzacije kuhinjske vlage, ki nam začne zatekati nazaj v napo. Pri odvodu na fasado pride običajno do umazanije, vlaga iz nape jo navlaži, tja pridejo alge in/ali plesen. To se običajno zgodi na severni strani stavbe (kjer je običajno kuhinja), manj verjetno na južni. Pri fasadni izvedbi je velika verjetnost vstopa vetra v stanovanje skozi napo ter neprijetno loputanje protivetrnih zapor.
Rešitev: Optimalno je, da naredimo odvod iz kuhinjske nape na streho, med napo in kritino postavimo (običajno na podstrehi) slepo koleno za kondenziranje pare ter sifon. Ta ima dvojno vlogo. Vanj se steka kondenzirana voda, hkrati preprečuje širjenje vonjav. Do sifona moramo imeti prost dostop, saj je vode lahko preveč in jo moramo odstraniti (običajno pozimi) ali pa premalo (običajno poleti) in jo moramo za zaporo vonjavam doliti. Bistvo te enote je, da so vse cevi med napo in slepim kolenom zelo dobro termoizolirane (levo na fotografiji), od slepega kolena naprej proti kritini (desno zgoraj) pa so brez termoizolacije. Tako smo naredili kontrolirano »past« v kateri se vlaga kondenzira, v sifonu pa je prostor za zbiranje vode. To lahko kontroliramo, odlivamo ali dolivamo. Težav ni.
[img]httpunichr("58")//nepunichr("46")vitraunichr("46")si/images/jpg/P-590-1unichr("46")jpg[/img]
Ocena:
0
Zelo zelo domiselna rešitev. Super hvala.
Objave: 4
Teme: 1
Ocena:
0
Lahko pa uporabiš tako imenovano kondenzacijsko past (v bistvu cev v cevi), ki jo lahko dobiš v ETIS-u v Ljubljani.
Ocena:
0
Ja res, kje bi dobil tole kondenzacijsko cev in kako izgleda?
Ocena:
0
V odušnik na strehi imam speljan tudi zračnik iz wc-ja in prav tam mi je danes pritekla voda po zidu skozi zračnik zaradi kondenza. Pri napi pa sem na podstrešju odklopil cev niti kaplice. Zakaj to?
Kako rešim kondenzacijo v zračniku?
Objave: 644
Teme: 21
Ocena:
0
Najbolj eneostavn in najmanj škode bo, če narediš napo brez odvoda, saj nape so nekatere tako narejene, vložiš protimaščobni filter+ ogljeni filer in je zadeva rešena, čisto OK bo za normalno kuho..
Odvodi nape na prosto so po današnjih standardih nesmiselni in celo nemogoči, recimo v pasivni hiši, bi uničil vso zrakotesnost, tudi pri drugih tipih gradnje bi v zimi s tem porušil cel sistem oziroma bi izgubljal veliko toplote, tudi ,ko napa ni v delovanju...
Napa je tudi moteč faktor pri kaminu, še posebej, če nimaš znanjega dovoda, pri zunanjem dovodu,pa je pravilo, da se mora napa ugasniti, ko se odpre kamin ,pri kurjenju...
Opazil sem, da je pristop in pravilna montaža in razmišljanje pri napah v zasebnih hišah zelo malomaren in tukaj ljude delajo zelo velike napaka, poznam veliko primerov.. Npr. se vgradijo okna po RAL montaži, lepo se pazi in vse zadihta s trakovi, potem pa pride en čuden mojster, pa kar prebije luknjo na prosto in priklopi napo, lastnik pa lepo mirno gleda in se smeje... Halo??? in to sem celo doživel pri lastniku ,ki je naredil pasivno hišo (Saj mu oprostim je dohtar pa ne razume.., no plačal je mastno, pa vse so mu za...bali)
Sicer imajo boljše nape "kao" loputo, ki se zapre,ko napa ne dela, samo to je kot otroški vrtec, toliko da je, zrakotesnosti se ne rešuje s tem.....
Sam , nebi nikoli speljal nape na prosto, to so delali pred 30 leti.... Sam imam prezračevanje v hiši od Heliosa in oni imajo za to elegantno rešitev, katere sem se poslužil, to je edino pravo, luknja na prosto pa je meni neumnost, totalana, veliko boljše je potem napa brez odvoda in notranje krožene in to čisto OK deluje...
Največ škode si z napo naredite v zimi...
Ocena:
0
Kaj pol ti ogljeni filtri zdržijo za zmeraj ali jih je potrebno menjavati? Sej jih da tudi kako čistiti?
Ocena:
0
Sam kolk časa zdržijo ker so kar precej dražji?