PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Seltron Promatic WDC 20

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali omogoča ta regulator krmiljenje sledečega sistema: peč+laddomat+zalogovnik z solarno spiralo+bojler sanitarni z dvema spiralama+ kolektorji( kolektorji mišljeni tudi kot podpora ogrevanju)?

In katera shema bi to bila?

HVALA.

lp
poleg naštetega, koliko ogrevalnih krogov? zakaj ima bojler dve spirali?
Najbolj natančen odgovor boš dobil tukaj [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")seltronunichr("46")si/indexunichr("46")php?mod=forum[/url] le prijaviti se je treba L.p Borut
Bojler sanitarni ima eno solarno spiralo spodaj ter eno spiralo za dodatno gretje zgoraj...
Segreva se pa talno in radijatorsko.
Ne podpira vsega tega, treba bo še kaj dodati, mogoče sgc .
Samo z WDC20 ne bo šlo. Potrebno še najmanj SGC + varovanje kotla, kjer namesto ledomata uporabiš pumpo + triponi ventil (ker je cenejše) + temperaturno tipalo za vklop črpalke za varovanje kotla. Tako bi jaz naredil. Sicer pa kot je že nekdo omenil, da povprašaj na Seltron, pa ti bodo vse razložili.
Ni pa nujno, da uporabiš Seltron regulatorje.
WDC 20 za krmiljenje povratka kotla, zalogovnika in bojlerja. Ostane ti še možnost enega vremensko vodenega mešalnega kroga in SGC 13 za solarno ogrevanje. Ladomata pa sploh ne potrebuješ, samo mešalni ventil z motornim pogonom za primešavanje na povratku.
visevipava Napisal:WDC 20 za krmiljenje povratka kotla, zalogovnika in bojlerja. Ostane ti še možnost enega vremensko vodenega mešalnega kroga in SGC 13 za solarno ogrevanje. Ladomata pa sploh ne potrebuješ, samo mešalni ventil z motornim pogonom za primešavanje na povratku.

Kolikor vidim ima dva ogrevalna kroga, tak da ti manjka še en WDC ali pa CMP.
Zakaj mi črpalka kotla na drva ne ugasne ko je ogenj ugasnil in je zalogovnik polhen. Dogaja se to da se zalogovnik počasi prazni in peč ostaja topla dokler ne pade na minimalno nastavljeno temperaturo tako da zalogovnik iz 85stopinj pade na 60. Imam wdc 20 verzija v3.2 r4 shema 414b varovanje povratka s tripotnim. Predstavjam si da wdc20 ne zazna da je ogenj ugasnu ker zalogovnik dovaja kostantno temperaturo. Še to radiarorji so pa izklopljeni ker zvecer ponoči ni take potrebe po gretju. Raje bi koristil zjutraj preden ustanem.
Jaz bi rekel da wdc sploh ne ve da je v peči pogorelo, za kar pa po moje manjka tipalo temperature dimnih plinov.
Se pravi da je to pomankljivost automatike.
Samo mislim sa si seltron take neumne napake nemore privoščit. Po mojem mor biti kaka fora.
Kakšna nastavitev. Kaki logični sistem ki na bazi podatkov temperatur opazi da ni mogoce take kostantne temperature v kotlu, ker vemo da drva na začetku dajo maximalno moč potem ta upada. Malo logike ni pa težko vmestiti v sistem.
Imam WDC 20, shemo 414b, pa nimam teh problemov. Ko temperatura kotla pada proti T zalogovnika, wdc izklopi črpalko. Žerjavica kotel spet segreje kakih 5 do 10°C nad T zalogovnika, wdc črpalko požene. To se ponovi parkrat, dokler preostanek žerjavice ne zmore dovolj segreti kotla za ponoven vklop črpalke.

Imam ver v3.2r3. Mogoče je kak "hrošč" v novejši verziji, a dvomim.

Preglej nastavitve wdc, predvsem S3.xx in S5.xx. Mogoče ga mede prenizko nastavljena maksimalna T kotla ali časovni zamik izklopa črpalke. (spet dvomim)

Najbolj mogoč scenarij se mi zdi, da tipala temperature kotla, zalogovnika in/ali povratnega voda "lažejo"ali so slabo vložena v tulke ali narobe povezana... Spremljaj T3, T6, T1. Če je T3 (kotel) višji od T6 (zalogovnik), potem je "normalno", da črpalka deluje, posebno če je še T1 (povratni vod) nižji od prejšnjih dveh.

Nekaj let nazaj, prvo sezono vgradnje wdc, sem si optimiziral delovanje wdc tako, da sem v nastavitvah S1.xx kalibracijo tipal T1 in T3 prestavil na -1°C. Temperatura sedaj laže, wdc pa glede na moje želje bolje regulira črpalko. (Nisem imel tako hudih problemov kot ti, vendar me je nekaj motilo, ne spomnem se točno kaj.)

Drugih idej nimam.
Pogledal. S3.xx se nanaša na 2ogrevslni krog tako da veze nima S5.xx se pa nanaša na max T kotel 90° in min T povratek v kotel 55° vse dokaj po standardu. Vse kar sem imel sem imel sondo T1 kalibrirano na -4 tako da sem golfal pri povratku v kotel ter dosegel višjo temperaturo. Mogoče sem pretiraval. Bom dal zadevo po defaultu pa bom poskusil še kaki dan nafilati zalogovnik do konca.
Drugace mi zadeva pri nižjih temeraturah zalogovnika deluje normalno.
Hvala za nasvete.
nekaj imas narobe nastavljeno,
zadevo bos najlažje rešil če pokličeš seltronovo tehnično pomoč, imaš vse kontaakte na njihovi strani
Kalibracija T1 za -4°C povzroči, da škatla "misli", da kotel dobiva vodo 76°C in jo segreje na 79,9°C. V resnici pa jo kotel ohladi iz 80 na 79,9 (številke so samo za ponazoritev logike wdc). 99% je to vzrok, da črpalka stalno deluje. Temperaturo povratka itak nastaviš s parametrom, "dekalibracija" tipal je za popravljanje fines reguliranja. Če pa hočeš iz kateregakoli razloga ohraniti dekalibracijo T1, ustrezno dekalibriraj še T3, mogoče bo dovolj že stopinja, dve.

Shema 414b nima 2. ogrevalnega kroga. Nastavitve P3.xx in S3.xx (nekatere delujejo, nekatere ne) se nanašajo na črpalko in mešalni ventil dviga povratka (samo ikona in napis te zavedeta da je kao 2. ogrevalni krog)

Optimalna nastavitev min. T povratka pa je pri klasičnem kotlu znanost. Imel sem jo 62°C in premaknil na 67°C. ZDI se mi, da je izgorevanje boljše, manj saj, zavedam pa se, da ima pri večji temperaturi kotel tudi več izgub. Optimum je odvisen od kotla, drv, načina kurjenja...
1 2
Iskanje po temi