PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Ropot strojnice/dvigala v bloku

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.

Ena izmed sob v potencialnem stanovanju za nakup (blok) meji na strojnico dvigala. Blok je starejsi, dvigala niso obnovljena. Zanima me, ali je zadevo mozno zvocno izolirati? Kje se ponavadi prenasa zvok? Po tleh ali preko sten? Bi pomagalo, ce bi se dvigalo zamenjalo in bi bila strojnica nova?

Ne vem koliko se ob selitvi navadis na dolocene motece zvoke, ki obdajajo stanovanje. Popolnoma jasno mi je, da cez nekaj mesecev ne zaznas vec zvoka avtomobila, ki ti pelje pod oknom ... a me skrbi, da je ropot strojnice lahko veliko bolj motec in glasen.

Ce ima kdorkoli podobne izkusnje, bi prosila za mnenje? Vsakega komentarja bom vesela Smile

Hvala
Hja, tudi meritve hrupa zaradi dvigala sem že delal ob 3h ponoči. Kolikšen je hrup? Odvisno kje je res strojnica. Starejši bloki imajo klasiko v smislu, da je strojnica še eno nadstropje višje in je kot taka zelo nemoteča. Novejši bloki imajo takoimenovana brezstrojnična dvigala, kjer je motor v najvišjem nadstropju pritrjen na steno. Če ta stena ni zvočno izolirana, se lahko precej sliši. Le da ta "precej" redkokdaj presega dovoljen nivo hrupa. Zato je največ odvisno od tvojih ušes - zmeni se za "nočno dežurstvo" v tem potencialnem stanovanju in bo hitro jasno, ali je hrup moteč ali ne.

Sama prenova dvigala v smislu zamenjave starega pogona oziroma krmilja z novejšim omili hrup pri speljevanju in ustavljanju, pri vožnji je enak.
LP,
Samojed
Hvala za mnenje.

Hrup je nekakšen nedefiniran ropot. Smile Zdi se mi, kot da slišiš "brnenje - potovanje kabine", predvsem izrazito pa je ustavljanje dvigala (kot da bi kdo s kladivom nekajkrat udaril + škripanje).

Blok je starejši (cca. 30 let), zato dvomim, da je prostor strojnice izoliran. Strojnica pa dejansko meji na stanovanje in je v istem nadstropju kot stanovanje (ni nad njim). Tukaj se sprašujem ali je to stanovanje najbolj na udaru, ali se ta ropot sliši tudi v ostalih stanovanjih po bloku (v primeru, da stanovanje meji na jašek dvigala, ampak je v npr. sredinskem nadstropju).

ps.: Sicer dvomim, da je hrup nad dovoljenimi vrednostmi, ampak vseeno ni prijetno če ti nekaj "bobni po glavi", ko se sostanovalci vozijo z dvigalom Smile ...

LP
Hrup dvigala je lahko precej neprijetna zadeva, zato svetujem, da se pred nakupom prepričaš, da je v redu. Namreč, nekateri novejši (!) bloki imajo zadeve rešene zelo po domače in zato je v nekaterih stanovanjih hrup neznosen. Na tvojem mestu bi lastnika prosil, če lahko kakšen večer (in dan) preživiš v stanovanju in v umirjenem stanju poslušaj hrup dvigala (v vseh sobah). Najprej se ti ne zdi tako hudo, a zvečer, ko je vse tiho, je lahko za znoret.

Sicer nisem jaz v takem stanovanju, sem pa že delal meritve hrupa. In verjemi, težko je kaj doseči, da bi se zadeva popravljala zaradi prekomernega hrupa. Pri nas imamo take fine pravilnike o hrupu, ki ščitijo izvajalce (predvsem se to vidi pri hrupu prometa), ne pa tistega, ki mora ta hrup prenašat. Meritve so dostikrat v okviru dovoljenih kritičnih vrednosti, pa čeprav je hrup tak, da se tam ne da normalno živet.
Hvala za mnenja Smile
Iskanje po temi