PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja služnost

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mene pa samo zanima če ti nekdo da služnost, ali jo lahko potem tudi brišemo oz. prekinemo. ali je pač to doživljensko, tudi če te služnosti ne potrebujemo več?
Hvala
Vsako služnost je možno ukiniti, tudi če je na videz trajna (pogodba tudi za naslednike). Če se ti zdi, da služnost ni več potrebna, ker se je (ali se lahko) problem, zaradi katerega je služnost nastala, rešil na drug način. Pojdi na sodišče, naj oceni, ali je služnost še potrebna. Za izbris zlužnosti mora biti sklep sodišča (morda zadošča notarski zapis?).
Nimam časa - sem v penziji!
Mi bi v bistvu rabili služnost samo za toliko časa da dobimo gradbeno dovoljenje, dostop do hiše bi imeli itak po naši parceli, samo če gremo delat uraden dostop, bi po novem zakonu bonificiranja uničili kmetijsko zemljišče. Tako bi nam sosedje dali služnost za nek določen čas, potem pa bi ga prekinili, čez nekaj časa seveda.
Citat:bi v bistvu rabili služnost samo za toliko časa da dobimo gradbeno dovoljenje
Če ti je sosed to pripravljen dati, ne rabiš nobene pogodbe. Ti se držiš dogovora in prenehaš s služnostjo, sosed pa ima vsaj (ne vem točno 10 ali 20) let časa, da ti enostavno pismeno prepove motenje posesti in te lahko toži (na tvoje stroške), če takrat ne nehaš. Sicer ti pa lahko kdajkoli ukine (s časom) pridobljeno služnost, ker ni zanjo razloga, s parcele imaš dostop do javne ceste po svoji parceli (tudi če je kmetijska).
Ja to razumem. Samo mi imamo 700m2 veliko parcelo pa jo moramo razparcelirati na dva dela, in v drugem delu imamo lahko hišo, to pomeni da iz do gradbene parcele nimamo dostopa, oz. ga imamo po kmetijskih površinah in gradbenega dovoljenja ti brez dostopa do hiše ne izdajo. Zato želimo tole mal zmutiti. sosed je sicer pripravljen dat služnost ampak ne za večno.
Citat:in v drugem delu imamo lahko hišo, to pomeni da iz do gradbene parcele nimamo dostopa,
O tem sem zgoraj pisal. Če želiš sedaj nekaj mutiti in ti je sosed pripravljen pomagati, ni problema, da ti daje služnost. Dokler bo parcela ob javni cesti tvoja last, imaš možnost imeti dostop po svoji parceli, ni nobenega razloga za služnost - sosed lahko v vsakem trenutku tudi fizično prepreči služnost brez posledic za njega. Seveda mora biti sosed pozoren, če bi slučajno ti to parcelo prodal, da ti služnost prepreči pred sklenitvijo prodajne pogodbe.

Ni mi jasno, kaj bi sedaj mutil, saj je parcela lahko kmetijska, tudi če čez njo pelje dostop do gradbene parcele. Še nasvet: dostop uredi ob robu parcele in je sam dostop del gradbene parcele - gradbena parcela ima podaljšek do javne ceste. Tudi če pozneje kmetijska parcela pride v last koga drugega ne boš imel problemov z dostopom.
Prenehanje služnosti je mogoče ob pogojih:

če se lastnika zemljišč dogovorita s pravnim poslom, ki ga je potrebno vpisati v zemljiško knjigo – izbris služnosti iz zemljiške knjige;
če se lastnik služeče stvari izvrševanju služnosti upre, zaradi česar je lastnik gospodujoče stvari ne izvršuje 3 leta;
če se ne izvršuje v času potrebnem za njeno priposestvovanje;
na osnovi lastnikove sodne zahteve, da pravica stvarne služnosti preneha, če le ta postane nepotrebna za uporabo gospodujoče stvari ali, če se bistveno spremenijo okoliščine, v katerih je bila ustanovljena
Citat:če se lastnik služeče stvari izvrševanju služnosti upre, zaradi česar je lastnik gospodujoče stvari ne izvršuje 3 leta;
To je verjetno prepis iz člena zakona. Kaj misliš, koliko % forumašev to razume enako kot advokat ali sodnik. po moje jih velika večina rabi prevod.
malo pa se le naj potrudijo :wink:
Citat:malo pa se le naj potrudijo
Imaš prav. Ali pa naj plačajo advokata.

Dobil sem idejo, kako ukiniti služnostno pot. Fizično jo preprečiš in se upiraš, da je 3 leta ne bo mogel koristiti. Naši sodni mlini meljejo počasi, predno prideš na vrsto, mine čas in služnost je izbrisana. ????
ne boš verjel
tožba za motenje posesti je prednostna in prideš na vrsto v treh mesecih sam nisem mogel verjet da je tako hitro
Ja preprosto sklenite služnostno pogodbo. Vi pa sosedu sočasno izdate overjeno izbrisno dovoljenje. Na ta način boste imeli služnostno pogodbo, sosed (ki bo imel v rokah pa dovoljenje za izbris služnosti) bo lahko dosegel izbris takoj po izdanemu gradbenemu dovoljenju. Če se boste pa dogovorili za odškodnino za služnost naj bo rok plačila recimo 6 mesecev od podpisa služnostne pogodbe (na ta način vas sosed ne more zafrkniti in takoj naslednji dan vložiti na ZK predlog za izbris služnosti).
Malo se bom vmešal: Je služnostna pot lahko široka 4 metre? Kupujem parcelo, preko katere ima sosednja parcela pravico služnosti. Meni osebno se 4 metre zdi pretirano, saj potem od služeče parcele ostane bore malo...
Služnostna pot je taka, kot je nujno potrebno. Če je dostop na kmetijsko parcelo, zadošča samo kolotečina, brez vsake utrditve. Če je to dostop do enodružinske hiše, ni dolg in je pregleden, ni potrebe po srečevanju vozil, zadošča tudi samo kolotečina, ki je razumljivo utrjena (makadam, na katerem raste trava, razen ravno tam, kjer pogosto tečejo kolesa). Utrjevanje vrši koristnik samo s soglasjem lastnika. Lastnik parcele ni obvezen dovoliti, da se asfaltira. Prosta širina (brez dreves, ...) bi verjetno morala biti 3,20 m, da gre lahko po njej tudi kamion.
mam eno vprašanje ...

stvarna služnost ni v uporabi že več kot 10 let in je dejansko že ugasnila. s tem se vsi strinjajo.

lastnik služeče stvari (parcele, po kateri gre služnostna pot) želi izbris iz zk na lastne stroške, lastnik gospodujoče stvari (ki ima pravico do poti čez tujo parcelo) pa ne želi it tega podpisat k notarju.

kaj sledi? ali lastnik služeče stvari vloži tožbo in bodo lastniku gospodujoče stvari v vsakem primeru nastali dodatni stroški?
1 2
Iskanje po temi