5.9.2011 ob 19:27
torej, kako je bilo danes pri notarju? ste kaj uspeli doreči?
garac08 Napisal:ja se jaz isto bojim, da je bil to razlog obiska notarja. Kako hudiča naj vem, da res nista ničesar zapisali?Tega z zagotovostjo ne moreš vedeti. Vendar, če sta spisali darilno pogodbo pri notarju, sta jo verjetno tudi overili. In v tem primeru je notar dolžan nemudoma vložiti ZK predlog, razen če stranka tega izrecno ne želi.
marko.pib Napisal:Mogoče ji je pa notar razsvetlil, da lahko dobi izplačan delež in je to to :wink:Zakaj bi ji to notar pravil, ker to ni res? Njena mama lahko namrec s svojim delezem poljubno razpolaga. Lahko ga tudi v celoti podari, komur ga hoce.
Citat:Je pa zanimiva razdelitev lastniškega deleža, saj ima vsak 1/3.Verjetno je bilo prej vse last moža oz. očeta - so bili trije enakovredni dediči. Očitno ti je lastništvo neznanka, začel si s 100 % lastništvom "babice", nadaljeval z 68% in sedaj pristal na 33%.
garac08 Napisal:ja, v zemljiško knjigo sem pogledal in na tej nepremičnini ni bilo včeraj še nobene plombe. Je pa zanimiva razdelitev lastniškega deleža, saj ima vsak 1/3.A si sedaj prvič pogledal v ZK? Kajti bega me sledece:
Žerjavar Napisal:Tudi če je (ali bo) mama podarila svoj del hčeri, bo ob njeni smrti imel pravico do nujnega deleža (po zadnjih podatkih bi to bilo 16% od vsega) in stroškov z mamo za 3 leta nazaj.To ni v splosnem res. Iz tega naslova bo imel pravico zgolj v primeru, da preostalega premozenja ne bo dovolj za poplacilo nujnega deleza.
Citat:zgolj v primeru, da preostalega premozenja ne bo dovoljIz do sedaj zapisanega predvidevam, da je delež na hiši edino "babičino" premoženje. Tudi če ni, še vedno ima pravico do nujnega deleža iz velikega darila. Ni nujno, da v deležu na tem darilu, lahko je na večjem deležu na ostalem premoženju. Če se ne motim, se velika darila (če to zahteva kdo od dedičev) štejejo v maso dedovanja.
Citat:Če za mamo skrbi, ima z njo delo, ji lahko zaračuna to delo za 3 leta nazaj, lahko neha skrbeti za njo, lahko nadaljuje s skrbjo brezplačno ali plačljivo. Tudi če je (ali bo) mama podarila svoj del hčeri, bo ob njeni smrti imel pravico do nujnega deleža (po zadnjih podatkih bi to bilo 16% od vsega) in stroškov z mamo za 3 leta nazaj.