PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja kaj naj storim

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
torej, kako je bilo danes pri notarju? ste kaj uspeli doreči?
@ magi in ostali

sem ravnokar prišel domov... Sem še bolj zmeden kot sem bil. Ja, teta je res prišla po očimovo mamo in jo odpeljala k notarki kjer menda nista dosegli nič oz. nič napisali (prepisali) - vsaj tako pravi očimova mama očimu. Njega seveda ni bilo zdraven ju je pa pričakal ko sta se vrnili in to je vse kar vem. Njena želja ostaja še vedno ista in to poudarja ves čas.

Jutri oz. pojutrišnjem se dobimo z odvetnikom (angažiral sem jih več), ker sem od vsakega, ki sem ga vprašal isto vprašanje dobil različen odgovor: eni pravijo, da za najemno pogodbo potrebujem soglasje vseh lastnikov, spet drugi pravijo da ne. Ne vem, če uspemo tole razvozljati potem sem še za stvar (smo že tako globoko zabredli, da povratka ni - oz. bomo seveda od namere o vselitvi odstopili, če nam odvetnik tako svetuje).

Javim kako se stvar razpleta oz. zapleta.
Domnevam, da je teta hotela doseči, da mama prepiše svoj del na njo...

Da ni potrebno soglasje vseh lastnikov pa prvič slišim...
@marko.pib

ja se jaz isto bojim, da je bil to razlog obiska notarja. Kako hudiča naj vem, da res nista ničesar zapisali? Pišuka, če dobro pomislim, bi lahko posneli telenovelo...

Ja danes dopoldan sem dobil ta odgovor od odvetnice, ki ima nekajletno prakso v znani odvetniški pisarni. Popoldne od pravnika, da temu ni tako. Jutri oz. pojutrišnjem pa pričakujem odgovor s še dveh strani. Po vsej telovadbi, bi moral dobiti nek 99,9% odgovor - vsaj upam...
Jaz pa verjamem, da ni bilo nič napisano. Notar gotovo ne bi tvegal svoje licence zaradi ene stare bajture (oprosti izrazu, realnega stanja ne vem, pač v pogovornem kontekstu).

Sicer pa, če bi kaj napisali, s bi teta gotovo na vse pretege pohvalila :wink:

Mogoče ji je pa notar razsvetlil, da lahko dobi izplačan delež in je to to :wink:
garac08 Napisal:ja se jaz isto bojim, da je bil to razlog obiska notarja. Kako hudiča naj vem, da res nista ničesar zapisali?
Tega z zagotovostjo ne moreš vedeti. Vendar, če sta spisali darilno pogodbo pri notarju, sta jo verjetno tudi overili. In v tem primeru je notar dolžan nemudoma vložiti ZK predlog, razen če stranka tega izrecno ne želi.

Svetujem ti, da preveriš v ZK knjigi (brezplačno na voljo tule: <!-- m --><a class="postlink" href="http://portal.sodisce.si/vpogledi/zk.portal/">http://portal.sodisce.si/vpogledi/zk.portal/</a><!-- m -->), ce je vpisana kaksna plomba. Ce je notar dal ZK predlog, je namrec v ZK knjigi, dokler tece postopek, vpisana plomba.

Torej, ce je notri plomba, bos iz nje lahko razbral, kaj sta se domenili. Ce je ni, pa ne mores z zagotovostjo vedeti, ali je bil sklenjen kaksen pravni posel ali ne.
marko.pib Napisal:Mogoče ji je pa notar razsvetlil, da lahko dobi izplačan delež in je to to :wink:
Zakaj bi ji to notar pravil, ker to ni res? Njena mama lahko namrec s svojim delezem poljubno razpolaga. Lahko ga tudi v celoti podari, komur ga hoce.
@ bubo

ja, v zemljiško knjigo sem pogledal in na tej nepremičnini ni bilo včeraj še nobene plombe. Je pa zanimiva razdelitev lastniškega deleža, saj ima vsak 1/3.

Ali ta nemudoma za vpis plombe v zemljiško knjigo pomeni že danes ali jutri ali to lahko traja kakšen teden ali več?

Hm, teta se ni menda nič hvalila, samo po sobotnem "frčanju perja", bi pričakoval, da bo ob včerajšnjem soočenju z očimom (o prihodu od notarja), s podobnim obnašanjem nadaljevala, je bila pa menda prav neverjetno prijazna. Očitno je dosegla tisto kar je hotela, kaj pa to je pa ne vem, ker očimova mama trdi, da nista podpisovali ničesar. WTF?
Spremenil se je delež? Bi bilo kaj takega brez tvojega očima sploh možno pravno izvesti?

Imam občutek, da bi bilo bolje, da opustite to namero. Škoda, da je tvoj očim dovolil, da jo odpelje samo, brez njega. Nenazadnje, saja je tudi on solastnik.

V katerem dokumentu pa si ti videl razdelitev 16-16-70%?
Citat:Je pa zanimiva razdelitev lastniškega deleža, saj ima vsak 1/3.
Verjetno je bilo prej vse last moža oz. očeta - so bili trije enakovredni dediči. Očitno ti je lastništvo neznanka, začel si s 100 % lastništvom "babice", nadaljeval z 68% in sedaj pristal na 33%.

Tvoj očim se pa res nima kaj zraven vtikati, če gresta njegova sestra in mama k notarju. Če za mamo skrbi, ima z njo delo, ji lahko zaračuna to delo za 3 leta nazaj, lahko neha skrbeti za njo, lahko nadaljuje s skrbjo brezplačno ali plačljivo. Tudi če je (ali bo) mama podarila svoj del hčeri, bo ob njeni smrti imel pravico do nujnega deleža (po zadnjih podatkih bi to bilo 16% od vsega) in stroškov z mamo za 3 leta nazaj.
Nimam časa - sem v penziji!
garac08 Napisal:ja, v zemljiško knjigo sem pogledal in na tej nepremičnini ni bilo včeraj še nobene plombe. Je pa zanimiva razdelitev lastniškega deleža, saj ima vsak 1/3.
A si sedaj prvič pogledal v ZK? Kajti bega me sledece:
1/ Najprej si trdil, da je mama izkljucni lastnik.
2/ Nato si trdil, da ima mama 4/6, ocim 1/6 in sestra 1/6 nepremicnine.
3/ Sedaj pravis, da je vsak lastnik 1/3.

Ko si govoril o tocki 2/, sem si to pojasnil tako, da je ob dedovanju mama izlocila 1/2 (kot lastnica) in je po ostali polovici vsak dedoval 1/3.

Tocko 3/ si lahko razlagam tako, da ob dedovanju mama ni izliocila svoje polovice.

Ampak, bolj me bega to, da nisi ze v samem zacetku pogledal v ZK. Ker take stvari je nujno vedeti, ko se gres s kom pogajati.

Kar se pa plomb tice: Kaj pomeni nemudoma, ne vem. Jaz si predstavljam, da isti dan. Lahko pa vpis predlagas tudi sam na zemljiski knjigi. Plomba pa je vidna isti ali naslednji dan v elektronski ZK.

Kljub temu pa je (teoreticno) lahko mama podpisala in overila darilno pogodbo, sestra pa je ni vpisala v ZK. Taka pogodba je povsem veljavna in omogoca vpis kadarkoli. Edino tveganje za sestro bi v tem primeru bilo, da vmes mama se enkrat odsvoji nepremicnino tretji osebi in jo ta prehiti z vpisom.
Žerjavar Napisal:Tudi če je (ali bo) mama podarila svoj del hčeri, bo ob njeni smrti imel pravico do nujnega deleža (po zadnjih podatkih bi to bilo 16% od vsega) in stroškov z mamo za 3 leta nazaj.
To ni v splosnem res. Iz tega naslova bo imel pravico zgolj v primeru, da preostalega premozenja ne bo dovolj za poplacilo nujnega deleza.
Citat:zgolj v primeru, da preostalega premozenja ne bo dovolj
Iz do sedaj zapisanega predvidevam, da je delež na hiši edino "babičino" premoženje. Tudi če ni, še vedno ima pravico do nujnega deleža iz velikega darila. Ni nujno, da v deležu na tem darilu, lahko je na večjem deležu na ostalem premoženju. Če se ne motim, se velika darila (če to zahteva kdo od dedičev) štejejo v maso dedovanja.
Nimam časa - sem v penziji!
Ja vas popolnoma razumem in upam, da tudi vi mene.

Glede na to, da smo prešli iz faze "teta se z vselitvijo strinja" do faze "teta se niti pod razno ne strinja" čez noč, je stvar takšna kakršna je. Popolna zmeda. To je tudi eden glavnih razlogov zakaj se nisem že prej pozanimal kaj piše v zemljiški knjigi. Se bom pa sedaj vrnil na začetek in s pomočjo angažirane pravne pomoči poskušal zadevi priti do dna.

Mimogrede: včeraj sem med drugim tudi izvedel, da je očimova mama v preteklih letih napisala že kar nekaj oporok - katera je zadnja verzija nihče ne ve, saj je vse to delala "na skrivaj" in pod očitnim vplivom (četudi tam piše "po svoji lastni volji in pri polni prisebnosti in brez vpliva tretje osebe" ali nekaj podobnega). Očimova mama je sicer še čisto pri "zdravi pameti" in pri močeh (da ne bo kdo mislil, da podtikajo bolnemu človeku v podpis nekaj njemu nerazumnega) - je pa res, da ni močna osebnost in da bi udarila po mizi in rekla: tako bo in pika. Jo razumem, da se noče nobenemu zamerit... Se pa bojim, da je v zadnjih letih gledala preveč španskih oz. mehiških limonad in da se je vživela v glavno vlogo - v kateri se več kot očitno odlično počuti.

Zaenkrat še ne bom vrgel puške v koruzo - se splača še malo povrtat, da si ne bom česa očital na stara leta. Sporočim, ko bom imel kredibilne podatke o lastniških deležih...
Citat:Če za mamo skrbi, ima z njo delo, ji lahko zaračuna to delo za 3 leta nazaj, lahko neha skrbeti za njo, lahko nadaljuje s skrbjo brezplačno ali plačljivo. Tudi če je (ali bo) mama podarila svoj del hčeri, bo ob njeni smrti imel pravico do nujnega deleža (po zadnjih podatkih bi to bilo 16% od vsega) in stroškov z mamo za 3 leta nazaj.

Ali o možnosti prepisa iz naslova preživljanja stare mame niste pomislili. Očim preživlja mamo do smrti, mama pa mu prepiše njen delež. Očim pa tebi prepiše nepremičnino. V kolikor pa mama preživi očima potem pa ti prevzameš preživljanje mame.
Takšno pogodbo (rentno pogodbo) lahko naredi tudi notar.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi