PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja kaj naj storim

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Verjetno res najboljše, da ostane nepremičnina pol očimova in pol tetina. Čez 5 let, ko bo mogoče mama šla v dom (oskrbnina za nepokretno osebo je v domu moje babice čez 1000 evrou na osebo), jo bosta prodala in z kupnino plačevala.

To, da je teta solastnik je zadevo zakompliciralo do neizpeljivosti. Če dolguje vsem v žlahti, je gotovo zelo priljubljena :evil: Ne sekiraj se :wink:

Jaz bi v tem primeru od namer odstopil. Off topic, ampak - moj bratranec je ravno ončal z gradnjo hiše. 200e/m2 sta zapravila (vse končano, samo še opremo treba kupit - samo kuhinja ter dve kopalnici sta zaenkrat urejeni)! Skoraj vse v lastni režiji, pa po principu - kolega pozna kolega/sodelavec pozna kolega, ki to naredi ceneje ipd. :wink:
sem ogovoril že prej, pa ni gor posta...

@hanzi

Za očimovo mamo skrbi očim (živita skupaj) že sedaj. Medtem, ko njegova sestra pride na obisk tam kakšen dan ali dva po penziji (OK, se popolnoma strinjam, da je ta denar od očimove mame in da z njim razpolaga kakorkoli pač hoče) - za lažjo predstavo. Na idejo, da se vselimo mi v to nepremičnino je prišla pred kakim letom očimova mama, kar pomeni, da ne poskušamo nekaj čez noč in na silo. Ona je namreč 66,67 % lastnica, po 16 % pa imata očim in njegova sestra (zvedel šele včeraj). Mi smo imeli res dober namen in smo hoteli pošteno odplačati njen delež po tržni ceni (ne 16 %, ampak 50 %, ker se nam je zdelo to edino pravilno in pošteno). Kar se dogovora tiče, smo pristopili na ta način, da se oni (očim, njegovi mama in sestra), zmenijo med seboj in nam sporočijo odločitev. Kot sem že napisal, je zadeva bolj aktualna v zadnjem času, ko je očim odšel čakat penzijo na ZZP. Prejemal bo nižje prihodke in mu bo čedalje težje plačevati že same obratovalne stroške za to nepremičnino.Poleg tega je res v slabem stanju in bi bilo potrebno vložiti kar nekaj denarja (streha je še azbestna, elektro in strojne instalacije, žlebovi, okna in vrata...).
Glede na slabe izkušnje iz preteklosti o posojanju in nevračanju denarja se upravičeno bojim, da ne bomo nikoli videli našega denarja (že posojenega in kasneje tistega od deleža za hišo). Da pa bi oddali nepremičnino v najem ne pride v poštev, saj se očimova mama s tem ne strinja.
Najbolj me je strah tega, da se bomo mi vselili po pogodbi o najemu, nepremicnino sanirali do te mere, da bo spet normalna za živeti, potem pa bomo postavljeni pred vrata.
Sedaj smo pa v situaciji, ko nas očimova sestra drži v pat poziciji s svojim 16% deležem.

Vas obveščam o dogajanju in končni odločitvi. Lep preostanek dneva vsem skupaj. Se beremo zvečer.
Če očim skrbi za mamo, se mi zdi, da lahko tudi dobi večji delež :?:

Mogoče bi bilo kaj razlike oziroma si bi teta premislila, če bi del vzdrževanja nepremičnine padel tudi na njena pleča. NENAZADNJE, saj je tudi ona lastnica! Postavljala bi pogoje, a vzdrževali jo bi pa drugi? Jok brate, odpade.

In še nekaj.
Stara je hiša je kot kinderjajček. Nikoli ne veš kaj te notri čaka. lahko da strošek obnove krepko preseže strošek novogradnje. POŠLJI KAKEGA GRADBENIKA NA OGLED, da ti pove, če se dejansko sploh izplača it v obnovo ali bi bil to prevelik strošek...
Marko pib;Rad bi videl hiso za 200E/m2. Mater kaksne zasluzke imajo potem ostali ki jih prodajajo za 1000+.
Avtor; ce bo ocim do smrti skrbel za mati, naj mu mama z izrocilno pogodbo izroci 66,7% hise. Tega ti teta ne more preprecit, lahko pa se dogovorite za drugacen nacin (za njo bolj ugodno). Ko bo enkrat 83% hise od ocima bos pa lazje investiral v obnovo. Mogoce bo takrat teta spoznala da ji nepremicnina polzi iz rok. Obnovo pa slikovno, papirno in financno dokumentiraj. Ce bo kdaj hotela teta izplacilo svojega deleza, ji bos lepo dokumentacijo pod nos porinil.
Kakšna? Presenetljivo lepa. In v lastni režiji.
Za koliko je dobil nacrt? Ga je v lastni reziji delal? Mogoce tako kot sem vceraj gledal solanje temeljev z novimi smrekovimi plohi. Ze res da je les "domac" ampak....???bi bilo za zracunat koliko so privarcevali.
Avtorju teme; ne vem ce lahko pri izrocilni pogodbi izlocis dedica, oziroma je veljavna ce se z njo ne strinjajo vsi dedici. Mora to povedat kdo drug oziroma vprasaj odvetnika-notarja. Po vsej verjetnosti pa bo sestra nasprotovala izrocilni pogodbi.
Ne vem tega. Povedali so mi ceno, ki so jo dali za hišo do sedaj. Površino sem vedel že od prej. Imajo pa v družini zidarja, ki je vse sezidal zastonj, on se ukvarja z določenim napeljevanjem inštalacije (podrobnosti ne bi) in pozna veliko takih ljudi, ki delajo v podobnih panogah. Vse je šlo po principu poznanj. Ampak z kvadridaturo sta pa krepko pretiravala.

Back to the topic.
me nič ne moti, če tema malo zaide.

Sicer je pa tako, da če bi imel v lasti parcelo, bi sam izkop naredu. S krampom....

Kot vse kaže se bo jutri stvar razpletla, ali pa do konca zapletla - kakorkoli odgovor dobimo črno na belem, saj se dobita z notarko očimova mama in sestra. Kaj se bo skuhalo, pa sporočim.
Upam, da vam ne morim z vsemi podrobnostmi, ampak se mi zdi pošteno, da če sem se že obrnil na forum po pomoč, ima zgodba svoj uvod, jedro in zaključek. Mogoče bo pa kdaj kdo v podobni situaciji in si bo lahko kako pomagal...
a njune mame pri notarki ne bo? kako to? ona ima nenazadnje največji delež...
@ magi

bo, bo. Z notarko se dobita očimova mama in sestra. Vprašanje če bo očim zraven. Se bojim, da bo svojo polovico nepremičnine prepisala na očimovo sestro.... Se mi očimova mama kar smili,saj je razpeta med obema ognjema in kot kaže povsem nemočna,da bi se enkrat za vedno odločila kako in kaj in ne spreminjala svoje odločitve. Si je pa malo tudi sama kriva za tole godljo, saj je ona prišla na to idejo, saj mi sprva nismo niti razmišljali o tej možnosti. Kakor nas je takrat pozitivno presenetila, nas bo sedaj...
Je pa približno takole kot sem napisal - očim živi s svojo mamo, njegova sestra pa pride par dni po penziji na "obisk" in potem še 2 tedna poslušamo kako je fajn, ker jo je prišla pogledat in da je zlata in oh in sploh... Žal tako je.
Mi smo pa veseli, da se bo situacija skristalizirala in da bomo vedeli pri čem smo, da lahko potem vso energijo usmerimo v iskanje druge rešitve...
narobe sem prebrala :wink:

no, če ne drugega, vam sedaj vsaj ne bo treba več "tolerirat" takih obiskov, a ne, ker se kao pogovarjate samo še preko odvetnikov :wink: razen, če bo z odvetnikom prišla po delež penzije :wink:

kako pa ste prišli iz faze "se več ne pogovarjamo" do "gremo k notarju" v tako kratkem času? oziroma, je to predlagala sestra?

no, upam na dober razplet :wink:
Kolikor jaz razumem so prišli iz faze "teta se ne pogovarja več z nami" do faze "teta pelje mamo k notarju".
Dvomim, da je imel garac kaj zraven pri tej zadevi; sploh ker ne ve, ali bo njegov ocim tudi povabljen.

Notar pa tudi dvomim, da bo imel v mislih korist koga drugega, ki ne bo prisoten; če bo babica sploh upala kaj povedat o zadevi; razen če je močna osebnost.
Glede na dogodke ob penziji bi rekel da je zelo zaljubljena v svoje otroke in jih idealizira; sploh tistega, ki ga vidi bolj poredko.
@ fric

lepše ne bi mogel napisati - vse drži 101 %.

Bo pa očim tudi zraven, saj ni več aktiven (čaka na penzijo na Zavodu), ampak če so poklicali notarko s tem namenom, kot slutim, potem ne bo imel prav nobene besede. Njegova mama lahko dela iz svojega deleža kar hoče in tega se zavedamo.
Sem pa vmes izvedel, da je tudi za najemno pogodbo, kot je sprva mišljeno, potrebno soglasje vseh treh lastnikov, tako da ni šans, da ga dobimo.

O razpletu vas vsekakor obvestim.
ampak po drugi strani - tudi očimova sestra brez njegovega solasja ne more nikogar not naselit :evil: miške izvzete Big Grin

pa smo v začaranem krogu...
Ce je teta nahecala babico za notarja, ste kratko potegnili. Naj mama ne ostane brez vsega na stara leta, za njo pa bo skrbel nekdo ki ne bo imel nic od tega. Naj gre ocim zraven!
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi