Objave: 232
Teme: 9
Ocena:
0
Spoštovani,
prebiram tale forum že zelo dolgo časa in mislim, da bi lahko tudi sam dobil kakšen pameten nasvet v moji "zapleteni" situaciji.
Stvar je sledeča: po očimovi strani (z mojo mamo sicer nista poročena, živita pa skupaj že 25 + let) se "naj bi" prodajala nepremicnina katera je v lasti še živeče njegove (očimove) mame. Ker pa ima očim še sestro, ki se ne more in ne more odločiti oz. soglašati s prodajo te nepremičnine (enkrat da, naslednjič spet ne) se stvar iz dneva v dan bolj komplicira. Z očimovo mamo se že dlje časa dogovorajamo (jaz s familijo), da bi se v to nepremičnino vselili vsaj začasno (plačevali bi stroške in redno vzdrževanje), dokler se zadeva okrog prodaje ne sklistalizira.
Sedaj pa vprašanja:
- ali naj se do takrat sploh preselimo v nepremicnino, kljub temu da očimova sestra zaenkrat prodaji "nasprotuje"? Verjetno tudi naša vselitev pod tistimi pogoji ne bi šla tako gladko skozi... To bi storili tako, da bi pridobili soglasje o vselitvi od lastnice - očimove mame, ki bi ga overili pri notarju (s tem bi se po mojem mnenju izognili morebitnim kasnejšim trditvam, da smo se vselili na silo in brez soglasja)
- ali lahko očimova sestra temu kakorkoli "pravno" nasprotuje, oz. ali moramo pridobiti kakršnokoli soglasje še z njene strani - ga verjetno tako ali tako ne bomo dobili, ker se mi zdi, da gre pri vsej stvari samo za nagajanje - ja, tipično slovensko, mar ne?
- ali naj raje počakamo, da se dogovorimo za odkup njenega deleža (se bojim, da bomo še čakali in čakali, nepremičnina bo pa med tem propadala...)? Vsekakor bi bila to najboljša varianta.
- ali imamo še kakšne druge možnosti, ki pa jih zgoraj nisem navedel?
- in pa seveda, kaj bi vi naredili na mojem mestu?
Hvala za odgovore že vnaprej in lep pozdrav.
P.S. vsekakor obveščam kako se stvar razpleta. V kolikor se bo vse srečno razpletlo, bom zelo aktiven na forumu (nepremicnina je potrebna temeljite obnove)...
In pa se opravičujem če sem bil predolg. Upam, da sem bil vsaj jasen...
Objave: 78
Teme: 0
Ocena:
0
Praviš, da je nepremičnina v lasti očimove mame. Če je mama izključna lastnica, lahko z nepremičnino prosto razpolaga in za prodajo ne potrebuje nobenega soglasja. Razen v primeru, če je v ZK vpisana prepoved odtujitve in/ali obremenitve nepremičnine.
Za odgovor boš torej moral najprej povedati:
- kdo je lastnik (lastniki) nepremičnine.
- ali so na nepremičnini vpisane kakšne pravice tretjih oseb.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat: Z očimovo mamo se že dlje časa dogovorajamo (jaz s familijo), da bi se v to nepremičnino vselili vsaj začasno (plačevali bi stroške in redno vzdrževanje),
Z dejanskim lastnikom čimprej pogodbo o najemu (ne omenjati začasno). Vselitev vsaj simbolična in potem redno obiskovanje hiše. Dokumente spremeniti na novi naslov.
Znano je, naseljena hiša ima nižjo ceno kot nenaseljena. Si na ugodnem, ko boš odkupoval (ali očim) tetin delež.
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
0
Super, najlepša hvala za hiter odziv.
@bubo
- lastnik je zaenkrat očimova mama 100 % (dogovor je ta, da se po njeni smrti nepremicnina deli 50 % na očima in 50 % na njegovo sestro)
- vsaj kolikor je meni znano ni nobenih pravic tretjih oseb (vsaj po besedah očimove mame)
@zerjavar
- tako sem tudi mislil. Dobiti soglasje, in tam prijavit stalno bivališče (pred tem moram dobiti soglasje lastnice)
- uradno bom seveda odkupil "tetin" delež. Z očimom se bomo dogovorili kasneje - ko bom dobil tako želeno soglasje od tete. Vprašanja o plačilu davkov, kreditov in kako vso stvar speljati sledijo...
Če prav razumem, damo na papir, da nam lastnica dovoli bivanje v nepremicnini (obenem prijavimo stalno bivanje), pod takimi in takimi pogoji (plačevanje stroškov in redno nujno vzdrževanje) - časovno pa tega ne omejujemo? Ker jaz sem že rekel, da se ne vselim pod pogojem, da lahko tam bivamo leto ali dve - s tem nisem rešil ničesar, kvečjemu zakompliciral, saj stalne selitve z majhnim otrokom ne koristijo nobenmu...
Ocena:
1
Citat:tako sem tudi mislil. Dobiti soglasje,
Ne soglasje - pogodbo o najemu skleneš z očimovo mamo. Očimova sestra tu nima besede.
Ocena:
0
@bubo & žerjavar
najlepša hvala obema še enkrat. Ali mi lahko še eno nejasnost prosim pojasnita: ali je res potrebna pogodba o najemu, če smo dogovorjeni za plačevanje vseh stroškov + redno vzdrževanje? Tiste klasične mesečne najemnine nam ne bo zaračunavala.
Glede na to, da nismo pravno podkovani, verjetno ni pametno, da sami karkoli na papir dajemo, a ne? Kdo bi bil torej bolj pravi naslov za sestavo takega dokumenta: notar ali odvetnik? Ali bi bilo mogoče tudi smotrno vključiti člen s predkupno pravico o odkupu? Ali je to čisto ločen dokument?
Se opravičujem mogoče za bolj "neumna" vprašanja, ampak tole se mi zdi življenska priložnost za rešitev našega stanovanjskega problema za vedno. Vložek je torej velik in ne bi rad zapravil te priložnosti. In ja, ravno zaradi tega mi ne bo težko plačati za pravno svetovanje, bi se pa rad vnaprej vsaj malo pripravil (to ravnokar počnem s pisanjem na tem, res super, forumu)...
Lep pozdrav.
Objave: 2182
Teme: 44
Ocena:
0
če je to življenjska priložnost in vam je všeč - kupi nepremičnino od očimove mame. očimova sestra nima nobene besede pri prodaji nepremičnine. saj ta sploh ni njena last. vedno znova me preseneča, kako se sorodstvo že cufa za nepremičnino, ko pa je lastnik (v tem primeru očimova mama) živ in subjektivno zdrav.
vi lahko brez težav kupite nepremičnino od očimove mame, potem pa očimova mama razpolaga z tem denarjem - razdeli 50% očimu in 50% očimovi sestri. lahko pa tudi ves denar zapravi za lastne potrebe (če bo kdaj potrebovala denar za dom starejših občanov).
če si očimova sestra že samo za najem premišlja, kako bo šele ob prodaji...oziroma bo mogoče popustila...samo vprašanje za kakšno ceno...
jaz o čem drugem kot nakupu sploh ne bi razmišljala.
vso srečo, upam, da urediš!
Ocena:
1
Citat:ali je res potrebna pogodba o najemu,
To je eden od pravnih dokazov, da zakonito bivaš v tujem stanovanju. Nič ne veš, če se jutri očimova mati in sestra ne pobotata in te vržeta ven, češ, da si se nezakonito vselil.
Objave: 344
Teme: 51
Ocena:
0
Kaj storiti je čisto jasno. Niti tvoj očim niti njegova sestra nimata besede pri prodaji nepremičnine, saj nista njena lastnika. Ti se po/dogovarjaš glede nakupa izključno z očimovo mamo. Kupi nepremičnino od nje pa mirna bosna. Ker je očimova mama še živa, očimova sestra ne bo mogla vam nikoli nagajat. Očimova mama lahko namreč razpolaga z nepremičnino kakor želi (dokler je njena lastnica). Denar od kupnine lahko očimova mama potem razdeli med dediče. Lahko ga zafrčka ali gre na potovanje okoli sveta. Kakor želi. Njen denar.
Kupi. Ne razmišljaj o najemu. Če boš šel v najem, kaj pa veš, če je očimova sestra žlehta, lahko da bo hodila "na oglede nepremičnine, da se prepriča, da ne bo oškodovana"... Ljudje si iz žlehnobe marsikaj izmislijo...
Ocena:
0
Mogoče nisem bil dovolj jasen že na samem začetku in to ne zaradi tega, ker bi hotel karkoli "skrivati", ampak sem se iskreno bal, da bo besedila enostavno preveč in da ne bom dobil odgovora.
Edina težava je v tem, da smo se z očimovo mamo in tudi njegovo sestro dogovarjali v tej smeri, da nepremicnino kupimo mi na ta način, da odplačamo sestrin delež. To pa zato, ker se očimova mama ves čas s tem strinja (da se nepremičnina deli 50:50 očimu in njegovi sestri) in ona ne želi imeti nič s tem. Povedano drugače: mi bi bili sposobni odplačati sestrin delež (50%) nikakor pa ne moremo oodplačati celotne kupnine. Če bi imeli več denarja, se te zgodbe splojh ne bi šli, saj je omenjena nepremičnina potrebna korenite obnove...
Kaj pa če teh 50% plačamo očimovi mami, ki pa po njeni smrti zapusti očimovi sestri? Ali bi bilo to pravno izvedljivo? Kaj bi na to rekel DURS (kupoprodajna pogodba s polovico nižjim zneskom)?
Še to se mi zdi pomembno dopisati: odločitev za urejanje te zadeve je prišla izključno s strani očimove mame, ki si želi, da zadevo uredimo še pred njeno smrtjo (v izogib morebitnim kasnejšim sporom na zapuščinski razpravi). Je pa k temu pripomogel tudi splet okoliščin (predčasna upokojitev očima, ki bo na zasluženo penzijo počakal na zavodu - manjši mesečni dohodek:fiksni stroški za nepremičnino + vzdrževanje), ki je zadevo le pospešil in več kot očitno "prestrašil" očimo sestro, ker kot sem že zgoraj napisal - vse je bilo lepo dokler se nismo začeli intenzivneje dogovarjat za rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse strani - sedaj pa nobenega odziva (nikoli časa, da se dokončno vsedemo in damo na papir). Še enkrat: mi nikakor ne želimo kogarkoli pošiljati nekam predčasno.
Hvala vsem za pomoč.
Objave: 344
Teme: 51
Ocena:
0
tvoj očim bi se torej odpovedal svojemu deležu v tvojo korist?
hm, pravijo, da če je interes in volja, da se da vse. se bi dalo, ampak brez odvetnika/notarja gotovo ne...
Ocena:
1
Citat:Kaj pa če teh 50% plačamo očimovi mami, ki pa po njeni smrti zapusti očimovi sestri? Ali bi bilo to pravno izvedljivo?
Spolski teren. Ne moreš vedeti v naprej, kaj se bo zgodilo. Če je zapisano, da je očim odkupil samo polovico, bo druga polovica še vedno predmet dedovanja in se deli zopet na dva dela. Kupnino lahko mati zapravi in ni predmet dedovanja. Lahko jo podari svoji hčeri brez dokazov - ni predmet dedovanja.
Še vedno mislim, da je najugodneje, če se čimprej pravno-veljavno vseliš, ker: znižaš vrednost hiše zakogarkoli drugega, lahko zavlačuješ z izplačilom dednega deleža (tudi na obroke), ... Ko si vseljen, skleni z lastnikom pogodbo o vlaganju v prenovo hiše. Boš dokumentiral vse izdatke in lastnika letno uradno obveščal o vlogah. Ti priznava lastništvo na povečano vrednostjo hiše.