PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dotrajanost ekspanzijske posode?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na Stadlerci mamo ekspazijsko posodo od Varisa, takšno kot na linku: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bolha.com/kotli-gorilniki/raztezna-posoda-varflex-m-40-sp-oglas1275942233">http://www.bolha.com/kotli-gorilniki/ra ... 1275942233</a><!-- m -->. Le da je na ša stara 20 let.

Včeraj pa mi vodovodar, ki se ikvarja tudi z ogrevalnimi sistemi, reče, da je polna vode injo je treba zamenjati.

Zanima me torej, kakšne so življenjske dobe takšnih ekspanzijskih posod in koliko je zadva nevarna, če je res dotrajana? Poleg tega: a neustrezna ekspazijska posoda vpliva negativno na izkoristek peči?

Hvala vsem za odgovore!
csamo001 Napisal:Na Stadlerci mamo ekspazijsko posodo od Varisa, takšno kot na linku: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bolha.com/kotli-gorilniki/raztezna-posoda-varflex-m-40-sp-oglas1275942233">http://www.bolha.com/kotli-gorilniki/ra ... 1275942233</a><!-- m -->. Le da je na ša stara 20 let.

Včeraj pa mi vodovodar, ki se ikvarja tudi z ogrevalnimi sistemi, reče, da je polna vode injo je treba zamenjati.

Zanima me torej, kakšne so življenjske dobe takšnih ekspanzijskih posod
moj kolega jo ravno danes menja pri sebi doma, elbi posoda, starost komaj dve leti ...ampak mislim da ni plačal še enkrat, ker je ravno dve leti garancije.
in koliko je zadva nevarna, če je res dotrajana?
nekoliko, zdaj namreč ne vrši funkcije kompenzacije raztezka vode zaradi segrevanja
Poleg tega: a neustrezna ekspazijska posoda vpliva negativno na izkoristek peči?
malo dvomim

Hvala vsem za odgovore!
Najprej poizkusi skozi ventilček (kot na avomobilski zračnici) napumpati zrak. Če bo pritisk vode rastel in po prenehanju ne bo padel, je s posodo vse v redu. Sporoči, če je tako.

Verjetno je počila membrana - to sem doživel pri kakih 10 letih po vgradnji take raztezne. Pokliči v Lendavo in ti bodo poslali po povzetju samo membrano - približno pol cene posode. Vstaviti je ni problem.

Zame je komercialni trik, da se tako posodo montira navzdol (priključek je zgoraj). Če poči membrana, posoda ne opravlja funkcije. Če bi jo montiral navzgor, bi ta posoda kljub poškodbi membrane še naprej opravljala funkcijo. Le zrak v njej bi imel stik z vodo in bi bilo treba občasno dopolnjevati zrak, kakor tudi ob vsakem padcu pritiska vode izpod nujno potrebnega.

Če bi bil brez raztezne posode, bi ti ob večjem ogretju vode spustil tlačni varnostni ventil, ob ohladitvi pa bi vleklo zrak v cevi ob vsaki netesnosti.
Nimam časa - sem v penziji!
Hvala obema, bom jutri naredil kot si predlagal, Žerjavar. A ker sem pri teh zadevah totalen zelenec, že vidim potencialne zaplete Smile

Za danes pa: MARIBOR ŠAMPION!!!
daj ti najprej s trani odstrani plastičen pokrovček pa boš noter našel avtomobilski nastavek za polnjenje zraka...pa prišravfaj gor tlačilko (pumo) in zadevo malo napolni.

Ker naša zadeva je pri nas stara 40 let (!) in sem jaz že ene 3 leta razglašal da je posoda spustila dušo. Zdanjič pa ko sem nekaj šaril po kurilnici, sem za štos odstranil s konca (na vrhu 'balona' dol pokrovček, ter notri našel ta ventilek..za štos sem ga nadihal..in...voila..ekspanzijska spet deluje :wink: ).

Tako da...lahko je zgolj duša ostala brez zraka.
Žerjavar Napisal:Če bi jo montiral navzgor, bi ta posoda kljub poškodbi membrane še naprej opravljala funkcijo. Le zrak v njej bi imel stik z vodo in bi bilo treba občasno dopolnjevati zrak, kakor tudi ob vsakem padcu pritiska vode izpod nujno potrebnega.
pa si to že preizkusil?
Žerjavar Napisal:Verjetno je počila membrana - to sem doživel pri kakih 10 letih po vgradnji take raztezne. Pokliči v Lendavo in ti bodo poslali po povzetju samo membrano - približno pol cene posode. Vstaviti je ni problem.
to (zamenjava) je možno pri ekspanzijah z balonasto membrano. velika večina današnjih ekspanzij je narejena na polmembrano. te ni mogoče zamenjati, je pritrjena na telo ekspanzijske posode. jaz imam recimo 15 litrsko elbi in nima možnosti zamenjave - izvedba na polmembrano.
Citat:to (zamenjava) je možno pri ekspanzijah z balonasto membrano.
Moja ekspanzijska je iste znamke, nekaj let mlajša. Na sliki se lepo vidi prirobični priključek, katerega se odvijači in zamenja meh.
Citat:pa si to že preizkusil?
Nisem, ker sem na telefonski klic v tovarno dobil hitro in ugodno rešitev, ter sam zamenjal meh. Sem pa že imel pripravljeno, da mi inštalater obrne priključek navzgor - ni razloga, da nebi delovalo. Posebej še pri meni, ki imam vse v eni etaži in rabim pritisk hladne vode samo 0,2 bar. Bi lahko imel posodo brez predpritiska.
Sam imam podobno ekspanzijsko posodo EDER ELKO-FLEX, ki je tudi stara že 20 let.

Ko sem skušal napumpati dušo z avtomobilsko pumpo tega žal nisem mogel narediti, ker ni šlo nič zraka notri. Ni pa polna, ker mi kaže, da je noti 0,4 bara zraka, kar je premalo.

Zdaj poleti vodo ogrevam z elektriko in peč nič ne deluje. Mi pa voda v napeljavi za radiatorje konstantno zgublja pritisk in vsake tri tedne dodam malo vode, in potem počasi pritisk zopet pade. A je to povezano s to ekspanzijsko posodo? Ker ni mi jasno kam bi voda šla iz zaprtega kroga, pušča mi pa tudi ne nikjer (no vsaj opazil še nisem Smile )

Hvala za pomoč.
Žerjavar Napisal:
Citat:to (zamenjava) je možno pri ekspanzijah z balonasto membrano.
Moja ekspanzijska je iste znamke, nekaj let mlajša. Na sliki se lepo vidi prirobični priključek, katerega se odvijači in zamenja meh.

sem si mislil da mora imeti prirobnico. torej je pri nabavi potrebno malo gledati tudi na to?
Če hočete napolnit ekspanzijo potem morate najprej izpustiti vodo :wink:
Prazno ekspanzijo napolnite do 1,3 bar nato pa dodajte vodo do 1,5 bar pa bo
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Citat:Prazno ekspanzijo napolnite do 1,3 bar nato pa dodajte vodo do 1,5 bar pa bo
To velja za vse do 13 m ( 4 etaže) visoke sisteme ogrevanja. Za manj etažno ogrevanje so potrebni pritiski ustrezno nižji - s tem tudi nihanje pritiska manjše, oziroma je potrebna manjša raztezna posoda.
Žerjavar Napisal:
Citat:Prazno ekspanzijo napolnite do 1,3 bar nato pa dodajte vodo do 1,5 bar pa bo
To velja za vse do 13 m ( 4 etaže) visoke sisteme ogrevanja. Za manj etažno ogrevanje so potrebni pritiski ustrezno nižji - s tem tudi nihanje pritiska manjše, oziroma je potrebna manjša raztezna posoda.
to ne velja za vse, posebno za kotle z vgrajeno ekspanzijo. ti večinoma pod 1,2 bara samodejno izklopijo. nekateri kotli na polena tudi radi "klokotajo" na polni moči, če je tlak nižji od 1,5 bara in je zoprno to poslušat.
Citat:to ne velja za vse, posebno za kotle z vgrajeno ekspanzijo.
Kateri kompaktni kotel pa ima Varis -ovo ekspanzijsko po gornji sliki?
Žerjavar Napisal:
Citat:to ne velja za vse, posebno za kotle z vgrajeno ekspanzijo.
Kateri kompaktni kotel pa ima Varis -ovo ekspanzijsko po gornji sliki?
ne vem če kakšen. za kompaktne kotle so drugačne oblike.
1 2
Iskanje po temi