PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Cenitev, davek pri izročilni pogodbi (stara mama -> vnuk)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

stara mama mi je pripravljena izročiti hišo v kateri je lastnica in živi. Ker sem njen vnuk sem zavezan plačilu davka pri izročitvi.

Če nepremičnino izroči očetu, ki je njen dedič (v prvi vrsti) je izročitev oproščena davka, enako je tudi pri izročitvi nepremičnine očeta name dediča v prvi vrsti.

OK, sedaj pa vprašanja. Smile

Zanima me ali "država" nadzoruje takšno predajo nepremičnine ki sem jo opisal zgoraj, saj je precej očitno, da gre za izogib plačilu davka ?

Ali obstaja kakšna časovna omejitev npr. da oče počaka določen čas z izročitvijo name, da se izogne sumu?

Problem pri zgornjemu prenosu je da nisem v najboljših odnosih z očetom in se bojim da se kaj zakomplicira pri prenosu name.
Je možno, da z očetom podpišem pogodbo, ki ga obvezuje prenesti nepremično name?

Če zgornja možnost ni mogoča me zanima kako je z cenitvijo nepremičnine saj imam interes, da je nepremičnina ocenjena na čim nižjo vrednost? Mora takšno cenitev opraviti uradni cenilec, mora biti enaka vrednosti na katero jo je ocenil durs?

Hvala za odgovore.

lp klemen
Nevem 100% za izročilo, vendar pri darilni je vnik isto sorodsvo v prvem kolenu in ni davka. Preveri če je enako z izročilno, oz. bodo povedali drugi Smile.
Kot sem bral se izročilna in darilna razlikujeta le v možnosti zahtevka nujnega deleža po smrti dediča (pri darilni).
Če je glede sorodstvene linije tako potem super Smile, vendar se bojim da je prva linija le starši -> otroci.

lp
Boj se dalje. Se ne bi najprej prepričal, kaj je res in kaj ne in ne domneval, da si zavezan davku?

III. DAVČNE OPROSTITVE

9. člen

(davčne oprostitve)

(1) Davka je oproščeno darilo ali dediščina, ki jo prejme:

1. dedič ali dedinja (v nadaljnjem besedilu: dedič) prvega dednega reda oziroma obdarjenec ali obdarjenka (v nadaljnjem besedilu: obdarjenec), ki je izenačen z dedičem prvega dednega reda,

------

Malo poglej še na DURS strani. Ti si prvi dedni red. Za dedne rede glej Zakon o dedovanju. Drugi dedni red so bratje in sestre in njihovi potomci.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageuploads/Davki-predpisi_in_pojasnila/Davek_na_dediscine_in_darila/Graficna_shema_dednih_redov_po_ZDDD.pdf">http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.g ... o_ZDDD.pdf</a><!-- m -->

Kot vnuk ne zapadeš obdavčitvi. Ti pa povem, da zna biti kakšna težava pri notarju. Namreč po mojih izkušnjah je notar "nasprotoval" darilni pogodbi, ko je šlo za podaritev pretežnega dela premoženja darovalca, v tem primeru tvoje babice. V tem primeru je namreč vztrajal, da se ob darilu prevzame tudi obveznost za skrb s strani obdarovanca, v tem primeru pride verjetno v poštev izročilna pogodba oz. kakšna druga oblika pogodbe, kjer boš kot obdarovanec prevzel skrb za babico (v smislu, da boš skrbel zanjo, ji zagotavljal oskrbo, plačilo doma ipd.)
Zakaj bi pa to natar zahteval mi pa ni jasno. Klasična pogodba je čisto dovolj, seveda pa če to želi babica potem pa mora biti v pogodbi, verjetno je pa res neboš vrgel iz hiše ko jo bo prepisala nate :roll:
Verjetno ni zahteval - v primerih daril je folklora, da se nato zahteva nujni delež, s tem, da folk to razume tudi tako, da moral izpodbijati darilno pogodbo s tožbo. Rata prav fajn spor, rezultat je par k EUR v nepovrat. Notarja se predlaga za pričo, kar pomeni, da ima pot na sodišče. Kar pomeni, da tisti čas ne dela. Kar pomeni, da gredo EUR v nepovrat. Ravno toliko, kolikor jih je zaslužil s pogodbo. Če dodaš obveznost, da se skrbi za nekoga, potem to ni več darilna pogodba, temveč npr. pogodba o dosmrtnem preživljanju. Tudi take se izpodbijajo na sodišču. Folk vidi, da se ni skrbelo in gre takoj v tožbo. Rezultat je približno enak, dosti EUR gre v nepovrat, uspeh 1:100.
V izogib nadalnim težavam lahko naredita kupoprodajo po tako nizki ceni, da bo še šlo na DURSu skozi. Tista 2% boš pa že raskiral za celo hišo in imel mir.

Vsaj tako je naredu kolega za zemljo.

Kaj hitro se v nasprotnem primeru najde žlahta, ki bi mela kaj od te hiše (nujne deleže)

Lp
Najboljša rešitev se mi tako zdi izročilna pogodba z katero si zagotovim, da dediča (sin in hči stare mame) po njeni smrti ne bosta zahtevala nujnega deleža.
Seveda morata pogodbo oba podpisati.

Hvala za pomoč.

lp klemen
Iskanje po temi