PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Prepereli dovodni električni kabli na štenderju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na privatni hiši je na dovodnih električnih kablih, ki gredo v hišo po štenderju, odpadla oziroma preperela tekstilna obloga in so žice praktično gole.
Zaradi varnosti - požar, kratek stik, imam namen v čim krajšem času kable zamenjati.

Zanima me, kdo v takih primerih nosi stroške obnove, Elektro ali sam.
Kable bi se moralo zamenjati do pancark.
Citat:Kable bi se moralo zamenjati do pancark.
Do vključno števca je inštalacija last elektra. Opozori jih (pismeno - priporočeno), da se čutiš ogroženega zaradi njihove slabo vzdrževane inštalacije. Sanacija je njihov strošek, omogočiti jim moraš dostop, če ti naredijo škodo jo morajo poplačati.
Nimam časa - sem v penziji!
Hvala za hiter odgovor.
Pravkar sem jim poslal obvestilo po elektronski pošti, če pa ne bo odgovora v kratkem času, dobijo pa še črno na belem papirju, priporočeno!
Zaradi lažje odprave težav jim pošlji še slike, bo delo hitreje steklo !
Žerjavar Napisal:
Citat:Kable bi se moralo zamenjati do pancark.
Do vključno števca je inštalacija last elektra. Opozori jih (pismeno - priporočeno), da se čutiš ogroženega zaradi njihove slabo vzdrževane inštalacije. Sanacija je njihov strošek, omogočiti jim moraš dostop, če ti naredijo škodo jo morajo poplačati.

Pravkar govoril z Elektro in so mi po telefonu zatrdili, da so dovodni vodniki v vzdrževanju lastnikov hiš, blokov...127. člen 07.

Mi lahko kdo sedaj pove kaj je res ???
Pred parimi leti mi je sosed, ki dela na elektru rekel da moram sam poskrbeti za menjavo.
Temu sledi procedura dovoljen, za odklop toka ulici, menjavo žic in ponovnega priklopa.
Druga možnost je da ti nekdo ki se upa to zamenja pod tokom.

Lp, Marko
Pri nas je vse bingljalo dol...pa nikome ništa. Tako da...kake nevarnosti pa sam tudi ne vidim da bi prišlo do stika..zgolj estetsko ne zgleda najboljše.
vincent Napisal:Pri nas je vse bingljalo dol...pa nikome ništa. Tako da...kake nevarnosti pa sam tudi ne vidim da bi prišlo do stika..zgolj estetsko ne zgleda najboljše.

Prav imaš, tudi meni je rekel "star" štromar, da le v redkih primerih prihaja do kratkih stikov, izolacija na kablih je napokana, ker so to še atg kabli.
Je pa res sedaj očitno, da mora za omenjeno zamenjavo kablov poskrbeti lastnik objekta sam.
vincent Napisal:Pri nas je vse bingljalo dol...pa nikome ništa. Tako da...kake nevarnosti pa sam tudi ne vidim da bi prišlo do stika..zgolj estetsko ne zgleda najboljše.

Če se prav spomnim, je pri nas bila najslabša masa in je skurilo indukcijsko, tako da ne odlašajte.
Ali je kakšna varijante, da bi spokane kable in dele kabla brez izolacije "izoliral" s kakšno tekočo plastiko? Vem, da je že pred časom obstajala neka taka snov, v današnjih časih je pa teh zadev po vsej verjetnosti več, morda tudi v ta namen.
Kritična je namreč samo tista viseča zanka atg kablov od spojk pa nekje 10 centimetrov predno grejo v štender. V samem štenderju pa so kabli na suhem.
ja obstaja trak (kot izolir trak), katerega naviješ okrog kabla , nato pa zadeva "kao vulkanizira"... sicer ne vem kako se mu reče, je pa tak gumijast na otip (pri nas vem da ga imajo v Obiju pa še kje, je pa cena nekje 40€/10m kolutič)... jaz z njim ovijem konektorje (zunanje) od WiFi anten in služi svojemu namenu...
v vsakem primeru, če boš zadevo izoliral sam, pazi da te ne strese - če so res toliko prepereli kabli...
kot drugo pa ne verjamem, da je menjava kablov v tvoji/naši domeni, ker ko zadeva stoji je vse do merilne omare nihova last - torej tudi kabli... po zakonu ne smeš vlagat v osnovna sredstva drugih pravnih oseb (kabli spadajo pod njihova OS)... malo kontradiktorno, mar ne ?!
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Zadeva je sledeča : vsi dovodi, ki gredo v hiše so last lastnika od štendlerja, nosilne konzole, zatezne sponke na legi itd naprej. Če pride pa kabel po zemlji na zunanjo omarico, pa je last elektra (celotna merilna garnitura). Kupec kupi merilne, zaščitne naprave in jih da v last elektro ditributerju, ki mu jih redno vzdržuje. To se je že nekaj let nazaj vse spremenilo! Ker so pričeli nastajati problemi pri ljudeh, ki jim je dotrajanost napeljave zagorela in takoj okrivilo elektro distributerje. Sem na istem trenutno in že gledam po kablu, ki ga bomo potrebovali.
Iskanje po temi