Objave: 27
Teme: 18
Ocena:
0
Spoštovani!
Naša parcela je v okviru manjšega zazidalnega kompleksa (7 parcel), za katero je izdelan zazidalni načrt in potrjen Odlok.
Sedaj se investitorji oz. lastniki parcel lotevamo izgradnje ceste. Ker je naša parcela čisto na koncu te ceste, menijo ostali lastniki, da moramo mi kot investitor prispevati za izgradnjo ceste največ.
Domnevam, da je bila ta dilema že večkrat pojasnjena na forumu. Če mi daste link bom zelo vesela.
Torej, zanimajo me vaše (morda osebne) izkušnje, mnenja in razmišljanja. Ali morda obstaja glede tega celo kakšna pravna podlaga?
Hvala in lepo pozdravljeni
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Uh, tole pa ne bo prijetna soseska, če se že sedaj ne morete složno dogovoriti.
V našem zaselkui smo tudi v lastni režiji delali cesto in smo vsi prispevali enake deleže.
Ali je to prav ali ne, ne vem, se mi pa zdi, da je najbolj fair.
Konec koncev tudi za komunalne priključke verjetno niste vi plačali največ, ker ste najbolj oddaljeni?
Srečno!
Objave: 1357
Teme: 17
Ocena:
0
a ni logično da plačate več .
saj pozimi bo pa zimska služba morala zaradi vas plužiti več- plačala pa bo občina.
praviloma bi morala cesto plačat občina vi pa kumunalni prispevek
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat: pozimi bo pa zimska služba morala zaradi vas plužiti več- plačala pa bo občina
Jaz sem drugačnega mnenja:
- Z zakonom so predpisane dajatve ob gradnji, iz katerih se gradi infrastruktura. Če v občini porabijo ta denar drugje, je za ustrezno komunalno strukturo v novem zaselku treba počakati. Pri nestrpnih novih stanovalcih se lahko uvede posojilo občini, da bo asfalt prej ali pa sofinanciranje - solastništvo - delnice na odsek ceste. :lol: :lol: Ne strinjam pa se z darilom občini (samoprispevek) za izgradno (= ostanek socializma). Ali pozna kdo primer, da bi neko ulico v centru mesta urejali s samoprispevkom samo stanovalcev ulice? Ne se spominjati 40 let nazaj, ko so bile krajše zaprte ulice blizu centra še makadamske.
- Z novim zaselkom bo količina pluženja večja (za ceste v zaselku), bodo pa tudi dohodki občine za vzdrževanje infrastrukture večji (od novih stanovalcev). Ni nobenega razloga, da bi vzdrževanje infrastrukture šlo na direktno breme stanovalcev zaselka.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Če je cesta občinska, bi rekel vsi enake deleže sofinanciranja če že. Če je cesta privatna, potem glede na dolžino. Zate najslabše sicer, ampak če bi bil prvi se ne bi strinjal da za npr 20m asfalta plačaš toliko kot zadnji za 200m.
Tretja stvar pa - ne prehitevajte. Podobna situacija je bila pri nas. Veliko hiš, cesta v privatni lasti več lastnikov. Ker smo vsi plačali prispevke itd smo se z občino dogovorili, da se cesta prepiše brezplačno na občino, občina jo pa uredi in vzdržuje.
LP,
Samojed
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
pri nas ni šlo, občina je rekla, premalo vas je in kolikor je ceste njene jo je dekatergorizirala. vse skupaj (z privatnimi deleži vred) je proglasila za pešpot in si umila roke. mi smo zadnji na 1.5 km dolgem odseku in seveda plačamo največji delež, tako za urejanje kot za pluženje. naš delež je trikrat večji od deleža uporabnika, ki je najbližje kategorizirani cesti, ki jo upravlja občina. občina je pa ljupalanka.
Objave: 189
Teme: 8
Ocena:
0
En predlog, NE strinjaj se z asfaltom in izberi makadam. Ko bodo dokončali cesto do zadnjega tvojega soseda pa sam asfaltiraj od tam do svojega vhoda. Na žalost je tako.
Objave: 139
Teme: 0
Ocena:
0
Jaz vem da ne bi hotel financirati ceste oddaljenemu sosedu,mislim zakaj bi jo ?
In zato mislim da več ceste uporabljaš več je plačaš.
Objave: 189
Teme: 8
Ocena:
0
Kaj pa če vsak plača toliko, kolikor je treba, da se asfaltira do njega. Primer, prvi plača asfalt od glavne ceste do njega, drugi od soseda do sebe, itd. do zadnjega. Sedaj pa to logiko daš v skupni začetni dogovor in problem rešen.
A bo prvi sosed naredil asfalt samo zase do svoje hiše, potem pa prepovedal vožnjo po njem, ker ga nisi plačal?
Objave: 436
Teme: 20
Ocena:
0
Je res,da je samoprispevek ostanek socializma,se popolnoma strinjam z Žerjavarjem.Ampak na obrobju na vaseh se je tako gradilo ne dolgo nazaj.Mi smo imeli v devedesetih letih samoprispevek za lokalno cesto,ki pelje do našega naselja in naprej povezuje pot proti LJ.V petih letih smo zbirali 5% naših dohodkov.Okoli 20 prebivalcev smo zbrali denar in izvedli posek trase,ter vse cestne prepuste in drenaže izvedli sami.Občina nam ni upoštevala niti m2 našega zemljišča kot del našega prispevka ,kaj šele da bi nam plačala odškodnino za zemljišča.Delež je znašal 40% z naše strani in 60% s strani občine in to za LC ne za javno cesto.Še prositi jo moramo,da naredi izmero ceste,da ne bomo plačevali davka za zemljišče kjer poteka cesta.Cesta je v dolžini 2,2km in široka 4metre.
Sem mnenja ,da bi morali stroške v ulici deliti glede na hiše v enakomernem deležu,če le ni cesta v privat lasti.Saj cesta ni enosmerna in se mogoče zapelje do tebe.Potem pa rampa in tabla POZOR PRIVAT!!