PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Sporazum o vgradnji delilnikov in delitvi stroškov toplote

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evo eno pravno vprašanje, jeb..ga ni tehnično, pa tudi kvazi pojma nimam, ter ne vem kaj naj odgovorim sestri :mrgreen:

12. člen v sporazmu v katerem je v petem odstavku člena zapisano:

V kolikor se etažni lastnik odjemne enote zamenja v času ogrevalne sezone, je dolžan poravnati stroške porabljene toplote, dokler s kopijo dokumenta o menjavi lastnika ne obvesti upravnika. Ob koncu obračunskega obdobja razliko plača oziroma dobi vrnjeno novi etažni lastnik.

Boli me rdeče obarvani del, ter ne vem, kaj naj svetujem.
Ali se lahko tak sporazum "zminira" ?

Občutek imam, da smo z uzakonitvijo izvedbe uvedbe delilnikov toplote v Sloveniji spet bolj papeški od papeža in je vse skupaj eno veliko flancanje o ekologoiji_zeleni energiji_manjši porabi ter večanje profitov proizvajalce omenjene opreme (vsi so zahodnoevropski), vse pa bazira na EU zakonodaji.

Glede na prisotne pravnike na forumu mislim, da mi bo kdo odgovoril.
Hvala
nov energetski zakon, Energetski zakon (EZ-1)- predlog, Javna obravnava do 25.7.2011 navaja, da v starih stavbah, kjer ni tehnično možno, ni potrebno vgraditi delilnikov. Ne blefiram:

551. člen
(tehnične možnosti ne omogočajo vgradnje oziroma uporabe delilnikov)

Ne glede na določbo 358. člena v stavbah z več posameznimi deli, kjer tehnične možnosti ne dopuščajo pravilne vgradnje delilnikov oziroma pravilna uporaba delilnikov ni mogoča, vgradnja in uporaba delilnikov ni potrebna do rekonstrukcije ogrevalnega sistema.

Samo brez panike, je rekel Švejk.
katere pa bi bile recimo te tehnične ne-možnosti vgradnje delilnikov? ne zaj***vam, le zanima me, kaj bi šlo skozi?
aleks Napisal:katere pa bi bile recimo te tehnične ne-možnosti vgradnje delilnikov? ne zaj***vam, le zanima me, kaj bi šlo skozi?

Vsak sistem, ki ni hidravlično uravnotežen, ni tehnično primeren za merjenje z delilniki. To pa je vsak sistem, ki nima vgrajenih avtomatskih balansirnih ventilov.

Kar pomisli: če so v vaši hiši na nekaj radiatorjih do konca odprli spodnje radiatorske ventile (ki so imeli tudi funkcijo omejevanja pretoka) ali če so na več radiatorjih vgradili termostatske ventile, pa tudi če so kakšen radiator premaknili ali ga zamenjali z drugim modelom (bognedaj da so ga celo povečali ali odstranili) ali če so kdaj v kleti zaprli kakšen ventil na dvižnem vodu ali če so zamenjali obtočno črpalko ali pa jo nastavili na drugačno hitrost ali pa če so spremenili nastavitev avtomatske temperaturne regulacije (sem napisal dovolj?), se je porušila nastavitev hidravličnega ravnovesja, ki naj bi delovala ob stacionarnih pogojih (enakomerna potreba po toploti v daljšem časovnem obdobju). Skratka, sistemi, ki niso uravnoteženi in nimajo delujočih balansirnih ventilov, niso primerni za vgradnjo delilnikov. Če je potrebno, napišem, podpišem in poštemplam.

Zakon še ni sprejet ampak za inšpektorja mora zadoščati, da ne bo pisal kazni. Bo pač napisal, da boste morali vgraditi delilnike, ko boste rekonstruirali ogrevalni sistem

Sicer pa, nobene panike, je rekel Švejk in lepo živel še naprej.

Nerodno pa bo, če boste sedaj sprejeli odločitev, ki bo slaba. Zaradi nekaj € mesečno, ki jih bo tista taskuštrana s tretjega nadstropja manj plačala kot tista taluštna v petem, bo cel blok skregan tako močno, da ne bo šans za kasnejšo ureditev ogrevalnega sistema.
Iskanje po temi